Acasă Eveniment Zeci de hotărâri adoptate, săptămâna aceasta, de Consiliul Local Timişoara

Zeci de hotărâri adoptate, săptămâna aceasta, de Consiliul Local Timişoara

DISTRIBUIȚI

Primaria Timisoara 003În ultima săptămână dinaintea lunii august, lună preferată pentru concedii, aleşii locali din Timişoara s-au întâlnit într-o şedinţă extraordinară. Pe ordinea de zi s-au aflat 50 de proiecte de hotărâre, cărora li s-au adăugat alte trei proiecte propuse de primarul Nicolae Robu. Din cei 27 de consilieri locali, doar 19 au fost prezenţi la şedinţă.

Nici sistemul automat de vot nu a funcţionat perfect, la unele proiecte contabilizând 17 voturi, la altele 18 sau 19. Problema tehnică l-a făcut pe Robu să afirme că ar fi cazul să se achiziţioneze un nou sistem de vot. În continuare vă prezentăm cele mai importante decizii luate de consilierii locali.

Mutarea pe ruta Arte Plastice – Colegiul Tehnic – Generală 9, adoptată cu scandal

Chiria uriaşă pe care Primăria Timişoara o plăteşte pentru clădirea în care funcţionează Liceul de Arte Plastice (31.000 de euro pe lună) i-a obligat pe edili să caute o soluţie pentru mutarea instituţiei de învăţământ. Liceul de Arte Plastice se va muta în locul Colegiului Tehnic de Vest, din zona Iosefin, iar colegiul va fi mutat pe bulevardul Liviu Rebreanu, în locul fostei Generale 9. Decizia a fost supusă la vot în şedinţa extraordinară de consiliu local, marţi, 30 iulie, proiectul fiind adoptat cu 15 voturi pentru şi 4 împotrivă. Cei mai nemulţumiţi au fost reprezentanţii Colegiului Tehnic de Vest, care vor fi obligaţi să părăsească o şcoală care a afost amenejată cu ajutorul elevilor. În ciuda nemulţumirilor, primarul Nicolae Robu a susţinut mutarea ca unică soluţie. „Nu avem altă soluţie. Trebuia să găsim o soluţie la o problemă care durează de multă vreme. În Şcoala Generală 9 s-au investit sume importante, nu putem să o ţinem neutilizată. Îi vom ajuta pe copii să se deplaseze, nu e o problemă să punem la dispoziţie un microbuz care să-i ducă de la gară la şcoală. Vrem să creăm condiţii ca toţi elevii să facă şcoală doar dimineaţa. Nu mai putem să ţinem Liceul de Arte în spaţiul din centru, plătind chirii uriaşe, şi să ţinem Şcoala 9 nefolosită. Nu se poate muta Liceul de Arte la Generală 9 pentru că şcoala nu poate acoperi nevoile liceului. De asta s-a recurs la această mutare în trei”, a declarat Robu.

Dispar chioşcurile din centrul Timişoarei, dar apar în staţiile R.A.T.T.

Primarul le-a pus gând rău chioşcurilor din Piaţa Victoriei, însă pentru comercianţi vin şi veşti bune. Consiliul local a aprobat un proiect de hotărâre care prevede că în staţiile mijloacelor de transport în comun din Timişoara se vor putea desfăşura şi alte activităţi de comerţ cu amănuntul, pe lângă vânzarea de bilete şi abonamente. Încă nu s-a stabilit ce anume se va putea vinde în staţii, singura certitudine fiind interzicerea comercializării băuturilor alcoolice. „Această hotărâre nu înseamnă că vom fi obligaţi să dăm autorizaţii oricui şi în orice condiţii. Hotărârea doar reglementează posibilitatea amplasării unor chioşcuri. Decizia finală aparţine Direcţiei de Urbanism”, a declarat primarul Nicolae Robu. Pe lista staţiilor cuprinse în noua hotărâre de consiliu local se află: Piaţa Traian, Piaţa Libertăţii, Piaţa 700, Piaţa Bălcescu, Calea Buziaşului – AEM, Banatul, Gara de Nord, Torontalului, Calea Şagului, Calea Lipovei, Cluj, Dâmboviţa, Grozăvescu – Poşta Mare, Modern – Piața Virgil Economu, bd. Sudului, Centrul de gratuităţi, str. Intrarea Doinei nr. 2 (Zona Aradului), Take Ionescu (Muzeu transport public Corneliu Micloşi), Gh. Bariţiu intersecţie cu str. Gării şi bd. Dâmboviţa intersecţie cu str. Ion Barac.

3 lei pe oră – noul tarif pentru fostele parcări cu barieră din zona centrală a Timişoarei

S-au dus zilele în care accesul auto în fostele parcări cu barieră din centrul Timişoarei se făcea la acelaşi tarif ca în restul zonei centrale. Deşi barierele nu vor reveni la locul lor, şoferii care vor să parcheze în cele trei spaţii (Modex, Central, Bega) sunt obligaţi să plătească, prin sms sau apel telefonic, 3 lei pe oră. Tariful este dublu faţă de cel actual, dar primarul Nicolae Robu îl consideră mic, în comparaţie cu tarife pentru zona 0 din alte oraşe. Un exemplu ar fi Aradul, unde o oră de parcare în centru costă 6 lei. Măsura adoptată de consiliul local ar urma să ducă şi la creşterea încasărilor din parcări. Consilierii locali PDL au propus ca municipalitatea să achiziţionze parcometre, pentru ca şoferii să poată plăti parcarea direct, nu doar prin intermediul companiilor de telefonie mobilă. Propunerea acestora a fost însă respinsă prin vot în plenul consiliului local, după ce primarul a afirmat că asemenea aparate ar fi prea costisitoare şi achiziţionarea lor nu se justifică, de vreme ce actualul sistem, pe bază de sms-uri şi apeluri, funcţionează foarte bine. Pe de altă parte, şoferii care parchează în Timişoara au mai nou posibilitea de a plăti şi prin reţeaua de telefonie mobilă Cosmote. „Am pus presiune pe Cosmote cu ajutorul jurnaliştilor. Ei au fost invitaţi de la început să intre în sistem. Suntem deschişi către orice operator de telefonie mobilă”, a afirmat primarul.

Pe scurt: alte hotărâri

Consiliul local a aprobat suplimentarea contribuţiei financiare cu titlu de cotizaţie pe anul 2013, din partea Municipiului Timişoara, pentru ACS Poli, cu suma de 2.000.000 de lei. Cotizaţia alocată pe anul 2013 către ACS Poli a ajuns astfel la suma de 6.000.000 de lei.
Aleşii locali au hotărât în sfârşit să scoată la licitaţie amenajarea unui spaţiu comercial în Parcul Copiilor. După licitaţia publică cu strigare, care va fi programată în toamnă, în parc se vor comercializa băuturi răcoritoare, băuturi slab alcoolizate sau orice alt produs care conţine un amestec de bere şi de băuturi nealcoolice, cu au o concentraţie alcoolică mai mică de 0,5% în volum, îngheţată, produse alimentare ambalate, produse de cofetărie şi patiserie. Preţul de pornire la licitaţie va fi de 10 euro pe metru pătrat.
La iniţiativa primarului Nicolae Robu, lui Wilhelm Mühle i se va oferi postmortem titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara. De asemenea, acesta va avea şi un bust în Parcul Rozelor.

Bonus: un proiect respins

Bicicliştilor nu li s-a interzis accesul în centrul Timişoarei… deocamdată. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a iniţiat un proiect de hotărâre pentru interzicerea accesului bicicliştilor în Piaţa Victoriei şi pe strada Alba Iulia, timp de şase luni pe an, în intervalul orar 18.00-22.00. Proiectul a fost supus la vot în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Timişoara din data de 30 iulie. Pentru a fi aprobat, proiectul avea nevoie de 14 voturi „pentru”, adică jumătate plus unu din voturile consilierilor locali. La şedinţă au participat 19 consilieri din totalul de 26, dintre care doar 11 au fost de acord cu proiectul. Astfel, interzicerea bicicliştilor în centru se amână până la o viitoare şedinţă a consiliului, la care se vor strânge toţi reprezentaţii „puterii” locale, după cum a declarat primarul.

Comentarii

comentarii