Acasă Eveniment Zeci de percheziţii în Bucureşti şi în 14 judeţe, fiind vizate două...

Zeci de percheziţii în Bucureşti şi în 14 judeţe, fiind vizate două grupări implicate în contrabandă cu ţigarete, tutun şi articole pirotehnice

DISTRIBUIȚI

Aproape 80 de percheziţii au loc marţi dimineaţă în Bucureşti şi în 14 judeţe, fiind vizate două grupări cu ramificaţii în Cehia, Bulgaria şi Ucraina, implicate în contrabandă cu ţigarete, tutun şi articole pirotehnice, precum și în spălarea banilor. Prejudiciul este de peste 12,7 milioane de euro. Peste 50 de persoane, inclusiv patru funcţionari, urmează să fie duse la audieri, scrie news.ro.

”La data de 26 martie 2024, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai Serviciului  de Investigare a Criminalităţii Economice Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara, pun în aplicare 79 de mandate de percheziţie domiciliară. Activităţile se desfăşoară în judeţele Arad, Suceava, Dolj, Călăraşi, Sibiu, Iaşi, Teleorman, Mehedinţi, Timiş, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa şi în municipiul Bucureşti, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria şi Ucraina, constituite în scopul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun), materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor”, transmite IGPR.

În urma cercetărilor a rezultat că, în perioada 2022 – 2024, membrii celor două grupuri infracţionale ar fi procurat bunurile accizabile din afara României, le-ar fi introdus fraudulos în ţară – cu complicitatea sau susţinerea unor funcţionari – şi transportat şi depozitat, în scopul valorificării pe piaţa neagră.

”Pe parcursul administrării probatoriului, au fost indisponibilizate 38.019.640 de ţigarete (dintre care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acţiuni de prindere în flagrant delict), 64 de tone de tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri este de 12.740.000 de euro”, precizează IGPR.

Sunt puse în executare peste 50 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor cercetate, dintre care patru sunt funcţionari, audierile fiind realizate la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi de Biroul Tehnic şi de Criminalistică al D.I.I.C.O.T.

Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor Inspectoratului General al Poliţiei Române şi structurilor subordonate din teritoriu şi jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Comentarii

comentarii