Acasă Cultura Zilele Culturale Maghiare – o sărbătoare a toleranței, prieteniei și bunei înțelegeri...

Zilele Culturale Maghiare – o sărbătoare a toleranței, prieteniei și bunei înțelegeri între români și unguri, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

După succesul din anii trecuți, Zilele Culturale Maghiare din Timișoara revin cu a șaptea ediție în Piața Operei, între 22 și 25 septembrie 2022, organizată de către Asociația BASTION.

Marele eveniment a fost prezentat, marți 13 septembrie, de către organizatori. ”Este o manifestare de anvergură, care are ca scop promovarea culturii maghiare și totodată a multiculturalității. Într-un oraş unde etniile trăiesc în armonie şi îşi respectă cultura reciproc, organizatorii doresc ca aceste evenimente să familiarizeze cetățenii cu cultura minorității maghiare. Pe lângă acesta, festivalul va contribui la promovarea oraşului Timişoara din punct de vedere cultural, economic şi turistic”, a spus Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timişoara, preşedintele Asociaţiei Bastionul.

De asemenea, Tamas a atras atenția că relația dintre comunitatea maghiară și română trebuie să se bazeze pe armonie și înțelegere și e păcat că în ultima perioadă au ajuns în spațiul public mai multe mesaje care provoacă tensiuni între cele două părți.

”Nu am dori ca astfel comunitatea maghiară și cetățenii români să trăiască zilnic cu această tensiune deloc binevenită. Timișorenii știu că aici noi ne înțelegem foarte bine unii cu alții și nu este indicat să se strice această relație armonioasă. De aceea Zilele Culturale Maghiare vrem să fie o sărbătoare a toleranței, prieteniei și bunei înțelegeri între români și unguri”, a fost mesajul lui Tamas.

Astfel, festivitatea de deschidere va avea loc joi, 22 septembrie, de la ora 18.00, în sala Teatrului Național Timișoara, când va fi și un spectacol de balet cu o trupă din Szeged.

Zilele Culturale Maghiare se desfășoară în Piața Victoriei, Piața Libertății, strada Vasile Alexandri, la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, dar și în alte locuri. Vor fi 120 de expozanți, dintre care 20 numai cu mâncare. Evenimente de mare interes vor  degustările de ciocolată, de vin și de ulei, dar și zona de food, meșteșuguri și, bineînțeles, multitudinea de spectacole care vor avea loc cu artiști veniți din Ungaria.

 

 

Comentarii

comentarii