Acasă Cultura Ziua Culturii Naţionale se sărbătoreşte la Timişoara cu un spectacol dedicat lui...

Ziua Culturii Naţionale se sărbătoreşte la Timişoara cu un spectacol dedicat lui Mihai Eminescu

DISTRIBUIȚI

ziua culturii nationale 2013Ziua Culturii Naţionale va fi marcată, pentru al treilea an consecutiv, pe data de 15 ianuarie, data naşterii lui Mihai Eminescu. La Timişoara, sărbătoarea oficială a culturii aduce spectacolul extraordinar „Dor de Eminescu”, film artistic realizat de Victor Popa, cu participarea live a artiştilor Vladimir Jurăscu, Irene Flamann Catalina, Corina Murgu, Damian Oancea, Dan Patacă. Acesta va putea fi urmărit marţi, 15 ianuarie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional. Filmul va fi urmat de un microrecital susţinut de Incanto Quartetto. Mari nume ale culturii româneşti se regăsesc pe această peliculă, în interpretări memorabile din creaţia eminesciană – Adrian Pintea, Ilie Gheorghe, Gheorghe Vraca, Mircea Albulescu, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mihail Sadoveanu, Florian Pittiş, Valeria Seciu, Grigore Vieru, corul de cameră Sursum Corda, Tudor Gheorghe. Interpretările lor sunt punctate de intervenţiile reputatului eminescolog Eugen Todoran, căruia i se alătură profesorul Iosif Cheie-Pantea şi scriitorii Adrian Dinu Rachieru, Eugen Dorcescu şi Cornel Ungureanu. „Este un film care-ţi merge la suflet. O oră şi jumătate în care ne primenim sufletul cu bine şi frumos”, spune Doina Popa, preşedintele Fundaţiei Culturale Artmedia, unul dintre organizatorii evenimentului, alături de Teatrul Naţional şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş. Spectacolul „Dor de Eminescu” este oferit în primul rând olimpicilor din Timişoara şi profesorilor de limba română, care au parte de invitaţii gratuite. Pe lângă aceste invitaţii, au fost puse în vânzare 160 de bilete, care pot fi cumpărate de la agenţiile teatrului, la preţul de 20 de lei.

Ziua Culturii Naţionale şi Mihai Eminescu

Camera Deputaţilor a adoptat pe 16 noiembrie 2010 un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale. Actul normativ a întrunit la momentul respectiv 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, devenind după promulgare legea nr. 238 din 7 decembrie 2010. Conform legii, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sprijină material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice şi de acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile. De asemenea, televiziunea publică şi radioul public trebuie să realizeze emisiuni dedicate acestei zile. Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici) s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoşani, şi a murit pe 15 iunie 1889, la Bucureşti. A fost un poet, prozator şi jurnalist român. Este considerat în mod neoficial „poetul naţional al României”, sintagmă cu provenienţă şi semnificaţie incerte.

Fundaţia Artmedia aduce la Timişoara un spectacol cu Oana Pellea

După „Dor de Eminescu”, următorul spectacol pe care Fundaţia Culturală Artmedia îl aduce la Timişoara este „Vocea umană”, de Jean Cocteau. Spectacolul Teatrului Metropolis Bucureşti o are în rolul principal pe actriţa Oana Pellea. În urma rolului din „Vocea umană”, Oana Pellea a fost nominalizată la premiile Uniter 2012, pentru titlul de Cea mai bună actriţă în rol principal. Biletele se vând la Agenţia Operei Naţionale din Timişoara şi Agenţia Filarmonicii „Banatul”.

Comentarii

comentarii