Fundația Pentru Voi Timișoara desfășoară în România campania internațională Health Equity – Echitate în accesarea serviciilor medicale
De Ziua Mondială a Sindromului Down, 21 martie 2024, Rețeaua Internațională Down Syndrome International lansează campania Health Equity, prin care solicită echitate în sănătate pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.
Fundația Pentru Voi se alatură acestei campanii internaționale, lansand campania Echitate in accesarea serviciilor medicale si pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale, prin care dorim sa aducem in atentia publica necesitatea accesibilizarii serviciilor de sanatate pentru acest grup de persoane.
În cadrul campaniei, a fost elaborată o broșură împreună cu specialiștii fundatiei, care va cuprinde informații pe tema campaniei, tradusă in limbaj ușor de înțeles pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.
De ziua Down, vom organiza o întâlnire cu beneficiari, părinți ai acestora și personal de specialitate, vom lansa broșura și vom împărtăși experiențe despre obstacolele pe care beneficiarii noștri le-au întâmpinat în accesarea serviciilor medicale.
De asemenea, in cadrul campaniei, vom aduna dovezi despre starea de sănătate a persoanelor cu dizabilitati intelectuale (culegere de date statistice, în măsura în care aceste statistici există la nivel guvernamental).
Se știe că, genetic, persoanele cu sindrom Down au mai multe probleme de sănătate (cardiace, tiroidă, apnee în somn, demență etc), dar unele dintre acestea sunt tratabile.
De aceea, este important să eliminăm barierele în accesarea serviciilor medicale.
Vom pleda pentru o schimbare, care să promoveze accesul echitabil la servicii medicale, pentru toată lumea, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.
Vom înainta o scrisoare deschisă către Ministerul Sănătății, în atenția dlui Ministru Alexandru Rafila, în care vom insista pe implementarea de politici guvernamentale în sistemul de sănătate, astfel încât să existe acces echitabil și pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.
Persoanele cu dizabillități intelectuale au drepturi egale la accesarea serviciilor de sănătate. Aceste drepturi sunt inalienabile și garantate de convenții internaționale. Raportul OMS din 2022 arată că, deși s-au făcut progrese considerabile în acest domeniu în țările dezvoltate, persoanele cu dizabilități intelectuale se confruntă încă, cu multe inechități și obstacole.
Unele studii apreciază că durata de viață a persoanelor cu dizabilități în țările dezvoltate este cu 20 de ani mai mică decât a populației generale – este mesajul Lailei Onu, directoarea Fundației Pentru Voi Timișoara.
Tot OMS estimeaza ca in lume sunt 1,3 miliarde de persoane cu dizabilitati, adica 16% din populatie.
In SUA in 2017, 17,8% din copii erau diagnosticati cu o forma de dizabilitate.
Vorbim despre un procent semnificativ din populatie care are nevoie de servicii de sanitate accesibile. De aceea ne propunem să aducem în atenția publică dreptul la sănătate pentru persoanele cu dizabilități și să lansăm o campanie pentru echitate în sănătate”, a mai spus Laila Onu, directorul general al fundației.