Acasă Actualitate Ziua Unirii Principatelor: Autorităţile din Timiş s-au prins în horă în faţa...

Ziua Unirii Principatelor: Autorităţile din Timiş s-au prins în horă în faţa bustului lui Alexandru Ioan Cuza din Timişoara

DISTRIBUIȚI

La Timişoara, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, autorităţile s-au prins în horă.

Evenimentul în care s-a marcat această zi importantă pentru istoria poporului român s-a desfăşurat astăzi, 24 ianuarie, în faţa sediului Poliţiei Judeţene Timiş, unde autorităţile au depus coroane de flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza. După ce noul mitropolit al Banatului Ioan a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor şi s-au depus coroane de flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, autorităţile s-au prins în horă. Primarul Timişoarei Nicolae Robu (PNL) s-a prins în horă cu vicepreşedintele Consiliului Judeşean Timiş Călin Dobra (PSD), prefectul de Timiş Eugen Dogariu, comisarul-şef Gheorghe Popescu, şeful interimar al IPJ Timiş şi alte autorităţi prezente la eveniment. 

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unirea statelor : Moldova și Țara Românească.

„Mă bucur că pe o vreme nefavorabilă a fost o prezenţă însemnată la acest eveniment. Este bine să transmitem din nou un mesaj de solidaritate şi unitate pentru cetăţenii judeţului Timiş, pentru poporul român. Este o zi importantă în istoria României şi e bine că toate instituţiile fac front comun pentru a fi alături şi a sărbători ziua de 24 ianuarie”, a spus Călin Dobra, vicepreşedintele CJ Timiş
„Trebuie să ne simţim mândri. 24 ianuarie marchează momentul în care s-a făcut primul pas către constituirea unui stat modern. De fiecare dată dată trebuie să ne aducem aminte de cei care la momentul respectiv au avut dorinţa, intuiţia de a începe crearea a ceea ce înseamnă România astăzi”, a spus prefectul de Timiş Eugen Dogariu.
„Trebuie să ne gândim cu pioşenie şi cu renoştinţă la acea elită a poporului român, care în 24 ianuarie 1859 a înţeles contexul istoric şi a ştiut să facă ceea ce trebuia – un deziderat de secole al poporului loruitor al acestor meleaguri – unirea tuturor într-un singur stat. S-au pus astfel bazele pentru ceea ce a urmat – un stat unit – România de atunci a putut participa cu succes la Războiul de Independenţă. Toate faptele petrecute atunci, inclusiv unirea din 1918, într-un răstimp foarte scurt la scară istorică, arată câtă înţelepciune au avut înaintaşii noştri în această perioadă. Trebuie să ne dea de gândit – să fim înţelepţi, să facem lucrurile corect, să facem exact ceea ce trebuie făcut pentru interesul naţional”, a spus primarul Timişoarei Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii