Acasă Actualitate 16 decembrie 1989 – ziua când la Timișoara s-a strigat “Jos Ceaușescu!”...

16 decembrie 1989 – ziua când la Timișoara s-a strigat “Jos Ceaușescu!” și “Libertate!”

DISTRIBUIȚI

După ce enoriașii au protestat în fața bisericii formate din Piața Maria, în 15 decembrie, pentru a împiedica mutarea pastorului Laszlo Tokes, ziua de 16 decembrie 1989, este recunoscută oficial ca ziua în care, la Timișoara, a  început cu adevărat Revoluție Română.

Conform cercetătorilor de la Memorialul Revoluției, la ora 10:00, în 16 decembrie, Nicolae Ceaușescu a cerut informații despre situația din Timișoara și a ordonat evacuarea urgentă a pastorului Laszlo Tokes.

Seara, s-au adunat destul de mulți oameni în fața bisericii reformate din Piața Maria, iar la un moment dat manifestanții au oprit tramvaiul  cu scopul de a strânge cât mai mulți oameni.

“S-a înțeles rapid faptul că mai mulți protestatari înseamnă mai mulți sorți de izbândă”, explică cercetătorii memorialului.

Între orele, 16:30 – 17:00, după ce a fost oprit tramvaiul, unul dintre protestatari a urcat pe tampon și a strigat: “Jos Ceaușescu!”, “Jos comunismul!”, “Libertate!”.

Ceilalți prezenți l-au urmat. Din acel moment, protestul pentru sprijinul pastorului reformat, Laslo Tokeș, s-a transformat într-o manifestare  împotriva regimului comunist.

La ora 19:00, ministrul, Vasile Milea, a dat dispoziție să se formeze cinci grupe a câte 10 militari care, alături de milițieni și securiști, să patruleze prin oraș. Peste aproximativ două ore, generalul Vasile Milea a ordonat formarea altor 20 de patrule.

În seara de 16 decembrie, grupurile de demonstranți s-au deplasat prin oraș organizați în multe coloane pentru a atrage cât mai mulți oameni.

Au avut loc primele confruntări cu organe statului: scutierii. Protestatarii au fost bătuți cu bestialitate și arestați peste 1.000 de oameni, dintre care peste 100 au fost minori – mai explică cercetătorii de la Memorialul Revoluției din Timișoara.

Așadar, pe 16 decembrie 1989, seara, în oraşul de pe Bega, s-a strigat, pentru prima data, “Jos Ceauşescu!” şi “Libertate!”.

Tot atunci, a fost intonat “Deşteaptă-te, române!”, devenit după evenimentele din 1989, imnul naţional al României.

Tot în aceeași seară, după ora 21, în faţa actualei clădiri a Consiliului Judeţean Timis, au început luptele de stradă care au durat până după miezul nopţii.

Au fost distruse magazine din centrul Timişoarei. Demonstranţii au fost înconjuraţi de camioane cu militari, iar ieşirile din oraş au fost blocate. Sute de oameni au fost bătuţi şi unii arestați.

În  16 decembrie 1989, în Piața Maria din Timișoara, gestul de curaj nemaivăzut al poetului Ion Monoran a fost flacăra care a aprins revoluția, acțiunea dând sens timișorenilor adunați în fața locuinței pastorului Laszlo Tokes, transformând o simplă acțiune de protest în ceea ce avea să devină Revoluția de la Timișoara care apoi s-a răspândit în toată România.

Conform istoricilor de la Memorialul Revoluției, data de 16 decembrie 1989

e recunoscută drept ziua curajului. Cetățenii au avut tăria să înfrunte autoritățile regimului comunist și forțele de represiune ceaușiste și să strige clasicele sloganuri repetate în fiecare zi cât au durat protestele:

“Jos Ceaușescu!”, “Jos comunismul!”, “Libertate!”.

A doua zi, 17 decembrie, aveau să înroșească astfel cu sângele lor primii morți împușcați de trupele de represiune ceaușiste.

Comentarii

comentarii