Acasă Actualitate Succesele Aquatim în 2023

Succesele Aquatim în 2023

DISTRIBUIȚI

Vineri 15 decembrie, Aquatim a organizat conferința de final de an 2023, unde directorul general, Ilie Vlaicu, a făcut o prezentare a realizărilor și planurile de viitor, în 2024.

Ilie Vlaicu a amintit că, în 2023, compania Aquatim a luat, din nou, laurii excelenței, în zona economică pe care acționează și activează: locul I la categoria Întreprinderi Mari, domeniul „Captarea, tratarea și distribuția apei”.

Premiu a fost conferit de Camera de Comerț și Industrie a României, în cadrul evenimentului de la București dedicat Topului Național al Firmelor.

Acest top este un reper incontestabil pentru mediul de afaceri, un barometru al eficienței și al excelenței, locul în care, Aquatim, ca și companie performantă, serioasă, puternică, vizionară este onorată să se afle.

Pe dezvoltare regională sustenabilă, în valoare de 239,5 milioane de euro, proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020 urmărește dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată, prin investiții în infrastructură, în 81 de localități.

Vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă circa 380.000 de timișeni din aria proiectului, iar peste 53.000 de persoane vor beneficia de servicii îmbunătățite de canalizare.

Proiectul regional include în acest moment 30 de contracte de lucrări și 3 contracte de servicii. În 2023 s-au semnat 5 contracte de lucrări și s-au recontractat 3 contracte de lucrări, în valoare totală de 184.025.892 lei.

De asemenea, tot anul acesta s-a finalizat un contract din cadrul acestui proiect, cu recepții la terminarea lucrărilor (CL 15 Execuție rețele de apă și canalizare Şag). La final de an, 7 contracte de lucrări se află în procedura de atribuire.

În 2023, s-au realizat 160 km de rețele de alimentare cu apă (conducte de distribuție, de transport, aducțiuni) și 120 km de rețele de canalizare (conducte de canalizare, de refulare).

Au fost montate 14 stații de pompare apă uzată, o gospodărie de apă, o stație de repompare, iar 3 gospodării de apă sunt executate în proporție de peste 90%. Dintre stațiile de epurare, două sunt realizate în proporție de peste 90% (Chizătău si Găvojdia).

În ceea ce privește sistemul de valorificare energetică a nămolului, progresul lucrărilor este de 55%. S-au finalizat lucrările civile și alimentarea cu utilități a obiectivului. În prezent se furnizează echipamentele tehnologice, după care va urma montarea acestora și probele tehnologice.

Modernizarea stației de tratare Bega din Timișoara include execuția a 3 obiective importante: decantoare lamelare, stație de oxidare cu ozon și stație nouă de filtrare.

Unul dintre obiectivele principale de la STA Bega, stația de ozonizare, se află în faza avansată de execuție.

Sistemul constă în pre-ozonare și post-ozonare, fiind prevăzute 4 generatoare pentru pre-ozonare și 2 generatoare post-ozonare. Pentru sistemul de reacție sunt prevăzute 8 rezervoare/bazine din inox, fiecare având 100 metri cubi.

Întreg sistemul necesită o tehnologie adecvată de control și reglare, pentru a putea comunica cu sistemul de control la nivel superior (SCADA). Au fost montate toate bazinele și a fost finalizată hala tehnologică aferenta stației de oxidare cu ozon. În paralel s-au derulat lucrări pentru stația nouă de filtre, aceasta fiind executată în procent de 33%.

Pe energie verde, in 2023, Aquatim a desfășurat proiectul Eficiența energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul companiei Aquatim, care a presupus realizarea a două parcuri fotovoltaice la Stația de epurare a apei uzate și la Statia de tratare a apei Urseni, din Timișoara, cu o capacitate totală nou instalată de producere a energiei electrice de 1.650 kWp.

Valoarea totală a investiției a fost de circa 9,9 milioane lei, din care peste 9,3 milioane lei fonduri nerambursabile.  

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat îmbunătățirea eficienței energetice prin utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Aquatim in cele 2 locații propuse pentru implementare.

Panourile fotovoltaice au fost instalate în ambele locații, sistemul este funcțional, iar de la finalul săptămânii trecute a început deja să producă energie „verde” pentru Aquatim.

Se estimează că în urma acestei investiții, se vor produce 2.281 MWh/an energie electrică din surse regenerabile și se va constata o scădere anuală a gazelor cu efect de seră cu 752,56 tone CO2/an.

Infrastructura realizată pe proiect este administrată de către Aquatim, iar planul de mentenanță este implementat de către un furnizor acreditat de servicii de întreținere. Proiectul se încheie la data de 31 decembrie a acestui an.

Aquatim a făcut, încă de la finalul anului trecut, demersurile pentru achiziția unui sistem de digitalizare a contorizării în Timișoara.

În luna februarie a acestui an, a semnat Contractul de finanțare pentru proiectul Sistem de contorizare a consumului de apă potabilă prevăzut cu interfață digitală în municipiul Timișoara, în valoare de 9,8 milioane lei, din care 7,9 milioane lei fonduri europene, 1,2 milioane lei de la bugetul de stat, 186 000 lei de la bugetul local și 600 000 lei co-finanțare Aquatim.

Contoarele smart de apă rece sunt echipate cu dataloggere si module de comunicație pentru măsurarea consumului de apă, permit citirea orară și transmisia zilnică a datelor, situații de consum anormal (consum prea mare, consum prea mic), încercări de manipulare a mecanismului etc.

Scopul proiectului a fost eficientizarea și optimizarea infrastructurii de apă aflată în aria de operare a Aquatim prin implementarea unui sistem de contorizare a consumului de apă potabilă prevăzut cu interfață digitală în municipiul Timişoara.

Cele 8000 de apometre inteligente s-au montat și deja transmit date din următoarele cartiere din Timișoara: Șagului, Freidorf, Fratelia, Steaua, Ciarda Roșie, precum și pe străzile Mureș, Musicescu și Cerna.  Proiectul se încheie, cu succes,  în data de 31 decembrie a anului 2023.  

Program de investiții din surse proprii

În anul 2023, Aquatim a recepționat lucrări realizate din surse proprii în valoare de 13 milioane de lei. Cea mai vizibilă dintre acestea este amenajarea Muzeului Apei, prin transformarea fostei Uzine de apă Urseni. Investiția, inaugurată în luna iunie a.c., s-a ridicat la 7,8 milioane lei.

Restul lucrărilor realizate din surse proprii reprezintă îmbunătățiri ale sistemelor de apă potabilă și uzată din toată aria de operare și sunt preponderent, automatizări ale stațiilor de pompare și tratare și reabilitări de rețele.

În curs de recepție, există lucrări în valoare de 2,1 milioane de lei, iar în derulare, lucrări în valoare de 32,3 milioane lei. Dintre cele mai importante, menționăm un program amplu de modernizare la principala stație de tratare a apei din Timișoara -11,8 milioane lei.

Aplicație mobilă și noi facilități online

Aquatim se pregătește să lanseze MyAquatim, o aplicație mobilă dezvoltată pentru a oferi clienților și publicului larg acces facil și rapid la informațiile și la serviciile prestate de Aquatim.

MyAquatim oferă utilizatorilor numeroase facilități pe dispozitivele mobile: vizualizarea și plata facturilor, activarea facturii electronice, evidența plăților, transmiterea indexului controului și vizualizarea istoricului de consum, transmiterea unei sesizări.

De asemenea, sunt localizate pe hartă punctele de lucru Aquatim din Timișoara și din județ, sunt ușor accesibile datele de contact ale companiei și informații legate de scadențe de plată, perioadele de transmitere a indexului, calitatea apei sau intervenții care întrerup serviciile de utilitate publică de alimentare cu apă, calitate apă.

Aplicația este/va fi disponibilă pentru sisteme Android și iOS

Pe site-ul www.aquatim.ro a fost implementată recent facilitatea de plată rapidă a facturilor, fără logarea în portalul „Contul meu”, dedicat clienților.

Pe homepage a fost creat butonul „Plată factură fără cont” care permite, pe lângă achitarea facturilor lunare, pentru serviciile de apă și canalizare, și realizarea plăților pentru servicii conexe, cum ar fi vidanjare, analize de laborator, verificarea contorului. Este necesară introducerea numărului facturii și, după caz, a codului de client.

(https://www.aquatim.ro/plateste-factura/)

Muzeul Apei, contribuția Aquatim pentru Timișoara, în anul capitaei europene a culturii

Muzeul Apei s-a născut din grija Aquatim pentru conservarea patrimoniului industrial, a moștenirii legate de apă și din preocuparea de a valorifica aceste spații importante și a le deschide comunității. Angajații Aquatim sunt cei care au numit Uzina de Apă Urseni (1914-1991) „muzeu”, cu mult înainte ca ideea de transformare a uzinei să devină o propunere concretă în programul de investiții al companiei.

În vara anului 2023, emblematic pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii, și la 109 ani de la darea în folosință a Uzinei de Apă, complexul muzeal a intrat în circuitul cultural al orașului și al regiunii. Inaugurarea a avut loc în iunie, după recepția lucrărilor, în valoare de 7,8 milioane lei, investiție susținută de Aquatim.

Prin programul amplu de reabilitare, au fost restaurate și accesibilizate trei dintre clădirile industriale istorice și s-a construit un nou pavilion, după proiectul întocmit de arhitecții Dan Stoian și Ramona Suciu, prin SDAC Studio, pus în execuție de Constructim. Cele patru spații independente au o suprafață construită de 2.680 mp.

În toate clădirile istorice au fost păstrate echipamentele tehnologice, iar în două dintre acestea au fost prevăzute dotări pentru persoane cu mobilitate redusă. Noul pavilion de acces este un spațiu versatil și primitor, potrivit pentru expoziții temporare și diverse evenimente culturale.

Fundația Aquatim a accesat, în anul 2023, finanțări de la Miniterul Culturii, prin programele Opening+ și Grow

Fundația Aquatim, al cărei unic membru fondator este Aquatim SA, a continuat demersul companiei de apă de introducere a vechilor stații de tratare în circuitul public, accesând fonduri de la Ministerul Culturii, prin programele derulate de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, incluse în programul culuiral național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023:

Branșament cultural la Uzina de Apă, valoare 10.000 euro, ian-mar. 2023, linie de finanțare Opening+

Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei, valoare 300.000 euro, mai-dec. 2023, linie de finanțare Grow

Muzeul Apei joacă un rol important în definirea identității culturale a orașului și facilitează atragerea unor noi categorii de public pentru actul cultural. Cel mai tânăr muzeu al Timișoarei de dovedește a fi unul dintre locurile active de petrecere a timpului liber, căutat deopotrivă de localnici și turiști.

În weekendul de deschidere al Capitalei Culturale, înainte de inaugurarea sa oficială, Muzeul Apei a atras, în numai câteva ore, circa 700 de vizitatori, care au explorat zonele finalizate, au participat la ateliere, tururi ghidate, proiecții de film și evenimente de networking.

După inaugurarea din luna iunie, în șase luni, peste 20.000 de vizitatori i-au călcat pragul. Complexul muzeal a găzduit două ediții ale festivalului propriu, Seri de vară la muzeu, zeci de evenimente culturale, printre care spectacole de teatru, expoziții, concerte și recitaluri, instalații multimedia imersive, etc, devenind rapid un spațiu al experimentării și creativității.

Educație. Parteneriate profesionale. Învățământ dual

Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara”, cuprinde 31 de parteneri –  intre care trei universități, Primăria Timișoara, Inspectoratul Școlar, șapte licee timișorene, 16 firme printre care se numără și Aquatim și trei asociații ale mediului de afaceri.

Scopul înființării consorțiului constă în realizarea unui campus regional de educație  profesională din România, ca parte a Componentei Educație din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea proiectului este de cca. 20 de milioane de euro.

Centrul educațional Aquapic continuă să fie unul dintre locurile căutate de grupurile școlare, fiind vizitat în sezonul 2023 (aprilie-septembrie) de peste 1.500 elevi și cadre didactice. Pe lângă oferta educațională proprie, de jocuri interactive pe teme de apă și mediu și vizite ghidate ale uzinei de apă industrială, Aquapic a găzduit ateliere în cadrul City Celebration, în septembrie precum și activități din proiectele Științescu 2023.

Sub logo-ul Aquatim în mijlocul elevilor, am desfășurat numeroase activități în școli din Timișoara și județ, pentru care au fost concepute două minicursuri interactive de educație ecologică pentru copii, AquaKids, pentru învățământul primar și AquaTeens, pentru învățământul gimnazial și liceal, la care au participat peste 1.000 de elevi.

În toamnă a fost organizat concursul AquaTeens, în parteneriat cu Fundația Aquatim, ca parte a proiectului de activare a Muzeului Apei. S-au înscris echipe de la 10 licee din Timișoara, Deta și Făget, care au dezvoltat materialulde curs în proiecte la care au adăugat contribuții proprii interesante.

Comentarii

comentarii