Acasă Actualitate 200 de ani de la scrisoarea lui János Bolyai trimisă din Timișoara:...

200 de ani de la scrisoarea lui János Bolyai trimisă din Timișoara: „Din nimic am creat o altă lume nouă”

DISTRIBUIȚI

Anul acesta se împlinesc 200 de ani de când János Bolyai a formulat celebrul enunț în scrisoarea adresată tatălui său: “Am creat o lume nouă, diferită, din nimic”.

În anul 1823 János Bolyai a devenit ofițer inginer al armatei austriece, cu gradul de sublocotenent (ca inginer de geniu), și a lucrat până în 1826 la fortificațiile Timișoarei.

Matematicianul a locuit într-o casă istorică aflată în Piaţa Libertăţii, unde se află astăzi o plăcuță care amintește de prezența și activitatea sa de la Timișoara. Este locul unde, în 3 noiembrie 1882, Bolyai a inventat teoria geometriei neeuclidiene.

„Cazarma ofiţerilor de stat major” a fost ridicată în cetate, pentru ofiţerii de stat major ai armatei imperiale, cazați împreună cu familiile lor în interiorul întărit.

Pentru a marca acest moment, la Timișoara va avea loc, în perioada 3-5 noiembrie, Festivalul de Artă și Știință “Bolyai 200”, care face parte din programul Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană.

“Scopul evenimentului este de a sublinia necesitatea gândirii interdisciplinare, punând accent pe educația culturală și pe importanța managementului talentelor, în care atât familia, cât și instituțiile de învățământ trebuie să joace un rol semnificativ. Așadar, acest festival nu este o conferință de matematică-fizică, așa cum au fost și vor fi multe astfel de evenimente, ci una care prezintă preocupările și operele complexe ale celor doi Bolyai de la horticultură la vinificație, de la silvicultură la construcția cuptoarelor, de la literatură la teoria muzicii, de la lingvistică la <știința mântuirii”. În același timp, este o mare oportunitate de a comemora mai mulți cercetători care s-au ocupat de cei doi Bolyai, precum și de a marca calea pentru continuarea lucrărilor de cercetare începute”, au transmis organizatorii evenimentului.

Povestea lui János Bolyai

János Bolyai s-a născut la Cluj, în 15 decembrie 1802 și a fost un matematician maghiar din Transilvania, fiul matematicianului Farkas Bolyai. A scris lucrări fundamentale în geometria neeuclidiană.

Încă din copilărie a manifestat interes și posibilități deosebite pentru gândirea matematică, în care a fost inițiat de către tatăl său, ale cărui lucrări le-a studiat.

În 1817, după absolvirea liceului, a început studiile de inginerie la Academia Militară din Viena, întrucât familia nu a putut finanța un studiu al matematicii în străinătate, cum și-ar fi dorit tatăl acestuia. În 1822 a încheiat studiul cu succes și a dedicat încă un an studiilor științifice, în care a dezvoltat, printre altele, fundamentele geometriei neeuclidiene, încercând, asemeni tatălui, să demonstreze postulatul paralelelor al lui Euclid.

După perioada petrecută la Timișoara, Bolyai a fost transferat succesiv la Arad, Oradea, Szeged, Lemberg, Olmütz, în grad de căpitan.

A murit în 27 ianuarie 1860, la Oșorheiul de Mureș.

Invenția de la Timișoara

În 1826, când era la Timișoara, János Bolyai a creat geometria neeuclidiană, simultan, dar independent de Lobacevski și Carl Friedrich Gauss. Gauss, deși s-a ocupat cu aceste probleme, niciodată nu a ajuns la adâncimea ideilor lui J. Bolyai și Lobacevski, și nu a publicat, dar nici măcar nu a scris nimic în acest sens.

Astfel, János Bolyai a demonstrat că celebra axiomă a paralelelor este independentă de celelalte axiome ale geometriei și a dedus că geometria lui Euclid nu este unica posibilă și că se poate dezvolta o nouă geometrie mai generală pe care a denumit-o știința absolută a spațiului, deci o geometrie independentă de cea clasică, pe care ulterior a denumit-o geometrie hiperbolică neeuclidiană. Geometria euclidiană era deci un caz limită al geometriei hiperbolice.

Rezultatul cercetărilor sale au fost publicate în 1832. Această operă, ca și concepția sa, reprezintă un moment crucial în dezvoltarea geometriei moderne.

Invitați de marcă din Ungaria și România la festival

Ceremonialul de deschidere a Festivalul de Artă și Știință “Bolyai 200” va avea loc în 3 noiembrie, de la ora 19.30, la Centrul Reformat Noul Mileniu, în prezența rectorului Universității Obuda din Ungaria, Kovács Levente, academicianul Nagy László (Filiala din Cluj a Academiei Maghiare de Științe, Nagy Dénes, președitele Societății Internaționale pentru Studiul Interdisciplinar al Simetriei, Bitay Enikő, președintele Societății Muzeului Ardelean. Erdei Ildikó, directorul Liceului “Bartók Béla”, Tamás Péter, Consulul Onorific al Ungariei din Timișoara și profesorul Nagy-György Tamás, președintele Grupul de lucru regional din Banat.

În cele trezi zile vor avea loc o serie de conferințe, expoziții, prezentare de carte, concerte etc., cu invitați de seamă, profesori, academicieni, conferențiari din România și Ungaria. Cele mai multe manifestări au loc la Centrul Reformat Noul Mileniu.

Cu această ocazie va avea loc și un atelier media pentru elevi, care vor dezvolta un proiect creativ care să promoveze viața, opera sau mesajul lui Bolyai.

Comentarii

comentarii