Acasă Actualitate 200.000 de angajaţi vor fi salvaţi de la şomaj

200.000 de angajaţi vor fi salvaţi de la şomaj

DISTRIBUIȚI

“Dacă, anul trecut, au dat faliment 120.000 de firme, cred că şi în 2010 vor falimenta cam tot atâtea. Multe vor intra în diferite forme de stopare a activităţii –suspendare pe o perioadă limitată, reorganizare, faliment sau alte forme de inactivitate”, a declarat Marcel Mihoc (foto), vicepreşedintele Patronatului Naţional Român Timiş şi preşedintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Timiş. Cu toate că unele ţări bogate din Uniunea Europeană au depăşit teribila criză economico-financiară, ţara noastră va avea de înfruntat, în 2010, unul dintre cei mai dificili ani. Conform previziunilor, şomajul va atinge cifra alarmantă de 1 milion de oameni, cu toate că se preconizează şi o fragilă creştere economică de 1,3%. Numai în Timiş, până la sfârşitul lunii aprilie, vor mai fi trimişi în şomaj 1.500 de angajaţi. Cifra cea mai mare de disponibilizaţi va fi la CFR Marfă Timişoara – aproape 1.000. La sfârşitul lunii ianurie, în Timiş, erau înregistraţi peste 15.000 de şomeri, cu o rată a şomajului de 4,45%.
 
Industria uşoară e pe  cale de dispariţie

Mihoc susţine că situaţia este şi mai gravă, fiindcă industria uşoară, nu numai din judeţul Timiş, ci din întreaga ţară, încetul cu încetul, dispare. “S-a tot pus accentul pe lhon, s-au făcut mutaţii din teritoriu către marile oraşe, cum e şi Timişoara, unde s-au construit atâtea hale industriale şi s-a lucrat în lhon. Am tras atunci alarma să nu se mai facă treaba asta, că va veni timpul când îşi vor muta producţia în China, India sau Pakistan şi angajaţii vor ajunge pe drumuri. Povara toată o va purta statul român, când oamenii vor ajunge în şomaj. Dacă acum 4 –5 ani, toate aceste investiţii în infrastructură se făceau în teritoriu, la bază, oamenii aceia se puteau reintegra uşor în comunitatea lor. Acum e foarte greu”, a spus Mihoc.
Din fericire, sunt şi veşti bune. Conform noii ordonanţe de urgenţă adoptate la sfârşitul săptămânii trecute, pe perioada suspendării temporare a activităţii totale sau parţiale a unui agent economic, statul va susţine de la buget plata tuturor contribuţiilor de asigurări sociale, urmând ca salariatul să primească 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. De asemenea, salariatul este scutit de plata impozitului pe venit. Se preconizează că prin acest act normativ vor fi salvate în jur de 200.000 de locuri de muncă.

Anul European privind Combaterea Sărăciei şi Excluziunii Sociale

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, a subliniat că facilităţile privind şomajul tehnic se aplică pentru 90 de zile calendaristice, începând cu luna februarie. Estimările oficiale au avut în vedere că susţinerea acestor facilităţi pentru 200.000 de angajaţi va conduce la o pierdere a bugetelor statului – fie că este vorba de bugetul de stat sau de bugetele de asigurări – de circa 439 de milioane pe întregul an, în timp ce intrarea în şomaj a 200.000 de angajaţi ar costa bugetul de şomaj 900 de milioane lei. „Protejăm bugetul de şomaj pentru alte situaţii şi, în acelaşi timp, protejăm lucrătorii care-şi încasează veniturile şi întreprinderile pentru a avea oamenii la îndemână, când vor avea nevoie”, a explicat Mihai Şeitan. Pentru ca situaţia să pară mai puţin dramatică, Uniunea Europeană a declarat anul 2010 “Anul European privind Combaterea Sărăciei şi Excluziunii Sociale”.  Scopul iniţiativei este acela de a reitera puternicul angajament politic al Uniunii Europene şi al celor 27 de state membre în continuarea eforturilor pentru eradicarea sărăciei şi excluziunii sociale. Statele membre vor organiza lansarea naţională a “Anului European privind Combaterea Sărăciei şi Excluziunii Sociale (2010)”, iar România va organiza Conferinţa naţională, în data de 19 februarie.

Comentarii

comentarii