Muzeul Național al Banatului adăpostește prețiosul document prin care Timișoara a fost ridicat la Rangul de Oraș Cezaro-Crăiesc. Acest lucru s-a întâmplat în 21 decembrie 1781.
“Diploma de Ridicare a Timișoarei la Rangul de Oraș Cezaro-Crăiesc este un document nu doar de hârtie, ci de istorie vie! Și cum să nu ne înclinăm în fața Diplomației însăși? Un artefact de o măiestrie rară, legat în piele nobilă, cu pagini de pergament ce respiră istorie, și ornamente regale ce îmbrățișează scutul cu blazonul Boemiei. Iată cum un act aparent simplu a putut schița cu penița destinul unui oraș”, spun cei de la Muzeul Banatului.
În anul de grație 1781, sub semnătura augustă a Împăratului Iosif al II-lea, Timișoara a fost ridicată la rangul de Oraș liber regesc.
“Un moment de cotitură, o schimbare de paradigmă, un salt cuantic în tărâmul dezvoltării urbane. Ce semnificații erudite ascunde această onorare pentru Timișoara? Orașul era scos de sub jurisdicția comitatului (reînființat în 1780); trimitea reprezentanți proprii în Dietă; își alegea proprii dregători și jurați; percepea vamă la intrarea și ieșirea mărfurilor; avea dreptul de a organiza târguri anuale și săptămânale de a-și stabili bugetul propriu de venituri și cheltuieli anuale; era scutit de anumite obligații fiscale; avea dreptul la o stemă proprie. Aceste prerogative nu doar că au îmbogățit paleta urbană a Timișoarei, dar au și pictat un viitor luminos pe pânza timpului”, mai aflăm de la Muzeul Banatului.
A urmat un marș triumfal prin arhitectura timpului – de la bastioanele impunătoare ale cetății la ingineriile hidraulice de avangardă, Timișoara s-a transformat într-un tablou de inovație și avânt cultural.