Acasă Actualitate Pentru prima dată după 1989, romano-catolicii din Timișoara nu au putut organiza...

Pentru prima dată după 1989, romano-catolicii din Timișoara nu au putut organiza procesiunea de Florii

DISTRIBUIȚI

UPDATE: Răspunsul primarului Nicolae Robu

Sfidare și nesimțire la Timișoara. Pentru prima dată după revoluția din 1989 membri unui cult religios nu și-a putut organiza un eveniment important din cauza Primăriei Timișoara care dat niște aprobări pentru un concurs sportiv fără să gândească. Și ca să fie ”meniul” nerușinării să fie complet, în apropierea Domului au fost montate toalete ecologice.

Reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara au fost deranjați de blocajul produs de evenimentul sportiv organizat în Piața Unirii din Timișoara, duminică. Nu au putut organiza Procesiunea tradițională de Florii, prin zona Pieței Unirii, și au fost deranjați de difuzoare și atunci când erau la Sfînta Lirutghie. Reprezentanții Epicopiei Romano-Catolice din Timișoara și-au exprimat nemulțumirea pe Facebook.

„Duminică 25 martie 2018, în solemnitatea Floriilor după calendarul romano-catolic, întregul areal dintre Str. Augustin Pacha, Piața Unirii și Str. Radu Negru au fost blocate de organizarea unei manifestări sportive, fără ca riveranii, în special instituții de cult, să fie consultate în acest sens. Din păcate, anul acesta, pentru prima dată în perioada post-decembristă, procesiunea tradițională de Florii, ce avea loc an de an între Str. Augustin Pacha nr. 4 și Domul Romano-Catolic din Piața Unirii nu a putut avea loc. În plus, datorită zgomotului emis de difuzoarele foarte puternice utilizate la manifestarea sportivă, Sfânta Liturghie celebrată în interiorul Domului a fost grav deranjată pe întreaga ei desfășurare. Toalete ecologice și tomberoane de gunoi au fost montate pe fațada principală a Domului și pe cea laterală (str. Radu Negru), pe unde au loc de obicei toate intrările la Liturghiile episcopale, fapt incompatibil cu nici un fel de lăcaș de cult, cu atât mai mult cu Domul, cel mai vechi simbol religios, arhitectonic și cultural al Timișoarei moderne”, au transmis reprezentanții Epicopiei Romano-Catolice pe Facebook.

UPDATE: Răspunsul primarului Nicolae Robu

Primarul Nicolae Robu a declarat că regretă ”scăparea” primăriei, dar o parte din vină îi aparține Episcopiei, care nu a cerut aprobare pentru o procesiune care are loc în aceleași condiții de zeci de ani.

”Este regretabil că s-a ajuns aici. Noi am avut, avem și vrem să avem și pe viitor relații excelente cu Episcopia Romano-Catolică. A fost o scăpare, la care nu s-ar fi ajuns dacă Episcopia se adresa, cum cere legea, Comisiei de Ordine Publică pentru procesiune. S-ar fi aprobat traseul, evident și-atunci s-ar fi avut grijă să nu se suprapună cu crosul”, a declarat primarul Nicolae Robu.

 

 

Comentarii

comentarii