Acasă Stiri recomandate Paisie – bilanţul abuzurilor

Paisie – bilanţul abuzurilor

DISTRIBUIȚI

Episcopul vicar al Timişoarei calcă pe cadavre pentru a-şi face jocurile murdare…

„Diavol în sutană”, „uzurpator”, „şpăgar” şi „mafiot” sunt aplelativele prin care este caracterizat de mulţi dintre timişorenii care i-au stat în preajmă episcopul vicar al Timişoarei, Preasfinţitul Paisie Lugojanul. Lista abuzurilor la care Paisie a participat direct sau indirect este extrem de lungă.

Afaceri murdare, licitaţii trucate, solicitări de şpagă pe faţă, mutări clientelare de preoţi şi, nu în ultimul rând, încercarea mârşavă de a-l da jos pe mitropolitul Banatului l-au transforamt pe Paisie într-un veritabil pericol public pentru credinţa din vestul ţării. Ultima ispravă a episcopului vicar este desfiinţarea fără vreun motiv aparent a uneia dintre cele două parohii de la Giroc. A vrut să unească parohiile şi a ascultat glasul credincioşilor – este varianta oficială. Neoficial, prin desfiinţarea parohiei preotului Daniel Mateia, Paisie a vrut să lovească direct într-o persoană ce l-a înfruntat public. Cotidianul nostru a prezentat, de-a lungul timpului, un adevărat serial despre al doilea om din Arhiepiscopia Timişoarei. Toate episoadele dezvăluiau faţa ascunsă şi afacerile murdare în care personaj principal era mereu… Preasfinţitul.

 

A cerut şpagă şi a redactat anonime mârşave

Paisie şi-a arătat adevărata faţă la începutul lui 2010, când a încercat prin presiuni să pună mâna pe clădirea unei foste şcoli ce aparţine de Biserica „Sf. Ilie” din cartierul timişorean Fabric. Consiliul parohial s-a opus şi Paisie l-a demis din funcţia de paroh, iar apoi l-a trimis în exil pe Mircea Cricovean. Imediat, Paisie avea să ticluiască, împreună cu un grup de consilieri eparhiali, o scrisoare către Sfântul Sinod, în care cerea schimbarea mitropolitului Banatului, invocând motive mincinoase, ce ţineau de starea mentală a mitropolitului Banatului. Aproape imediat au apărut alte acuze grave la adresa… Preasfinţitului. Administratorul unei firme de construcţii din Timişoara ne-a povestit deschis cum Paisie i-ar fi cerut şpagă pentru a-l lăsa în pace. Nu a dat banii, aşa că episcopul vicar a interzis, printr-o hârtie oficială, tuturor bisericilor din Arhiepiscopia Timişoarei să mai lucreze cu acea firmă de construcţii.

Paisie face şi desface licitaţiile după bunul său plac

O altă afacere în care banii au fost singurul lucru ce a contat pentru Paisie s-a petrecut la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj, supranumită „Biserica cu două turnuri”. Aici, Paisie a anulat ilegal două licitaţii, pentru ca lucrările să fie date, în urma unei licitaţii suspecte, organziate la Timişoara, firmei NGF. Enoriaşii de la Lugoj au rămas consternaţi. Nu datorită mârşăviei făcute de Paisie, ci din cauza faptului că firma ce a câştigat licitaţia, în afara faptului că a montat nişte schele, nu a făcut nimic. Lucrările la reconsolidarea bisericii din Lugoj au început în februarie 2011 şi au fost sistate două luni mai târziu. Un inginer constructor din Lugoj ne-a dezvăluit ce s-a întâmplat exact la biserica incriminată. „Nu îl recunoaştem pe Paisie ca făcând parte din Biserica Ortodoxă Română. La Biserica Adormirea Maicii Domnului din Lugoj nu a vrut sa recunoască licitaţia făcută de protopopiat pentru lucrările de reparaţii capitale, deşi se face pe banii enoriaşilor. Firma câştigătoare nu era agreată de dânsul, deşi a venit cu un preţ acceptabil. Acest episcop-vicar a reluat licitaţia cu o singură firmă agreată de el şi a venit cu un preţ exorbitant şi cu un diriginte de şantier impus de el. De atunci se cer numai bani şi nu se lucrează nimic. S-au montat schelele, s-a pus plasa de protecţie şi atât. Devizele din ofertă sunt de batjocură, nu au nicio legătură cu realitatea. La Traian Vuia este aceeaşi situaţie: pentru un gard la cimitir, pe care oamenii vor să îl facă, a impus firma pe care o agreează şi care le-a cerut un milion de lei noi. O fi fost gardul din aur?”, se întreabă Elena Borchescu, inginer constructor şi evaluator de imobile din Lugoj.

Alţi bani, altă făcătură

Sub nasul lui Paisie, la biserica ortodoxă din Urseni, un sat aflat la doar câţiva metri de Timişoara, s-a dat o ţeapă de proporţii. 300.000 de euro au fost cheltuiţi pentru un gard şi construirea unui micuţ spaţiu unde se ard lumânările. Paisie a acoperit acest furt, deşi s-a dat mare că va rezolva problema.   „Am avut o întrevedere cu Preasfinţitul Paisie, pe 12 aprilie. I-am prezentat cu documente cum s-au evaporat cele 9,5 miliarde de lei vechi de la Urseni, bani ce aveau o destinaţie precisă – renovarea bisericii. Spune că nu e la curent cu ce se întâmplă la Urseni şi nici cu cheltuirea banilor, ne-a cerut o întâlnire viitoare, în care să-i prezentăm mai multe probe. Nu a mai venit la întâlnire şi, deşi ne-a cerut mai multe acte, domnul de la registratură ne-a zis că toate există la Mitropolie. Nu am primit niciun răspuns de atunci şi nu s-a luat nicio măsură”, spune Tudor Zele, fostul cantor de la Urseni care i-a prezentat episcopului-vicar probe zdrobitoare, dar a fost tratat cu maximă indiferenţă.

Toma nu se bagă, dar a fost de acord cu desfiinţarea

Ultimul caz în care Paisie a fost pionul central al unei “lucrături” este acela al desfinţării uneia dintre cele două parohii din Giroc. S-a întâmplat în ultimul Consiliu Eparial, desfăşurat chiar în această săptămână. În 2010, Mitropolia Banatului a decis să facă două parohii la Giroc. Cea de-a doua parohie a fost dată preotului Mateia. După ce acesta a refuzat să semneze o factură fictivă, de 100.000 de euro, conform unui blog de atitudine împotriva abuzurilor din BOR, lui Mateia i s-a desfiinţat parohia. Părerile celor implicaţi în acest caz, deşi par să coincidă, se bat cap în cap. “Nu eu am propus desfiinţarea celei de-a doua parohii. Nu m-a consultat nimeni nici când au înfiinţat-o, nici acum, când au desfiinţat-o. Eu sunt primar şi nu mă bag în treburile popilor. Eu am de îndeplinit doar o rugăminte: să construiesc o nouă biserică. Sunt însă de acord cu reunificarea celor două parohii, să fie la fel ca înainte. Nu văd unde e problema”, ne-a spus Ionel Toma, primarul comunei Giroc. Unul dintre cei mai importanţi membri din Consiliul Eparhial Timişoara, Dumitru Popovici, fostul director de la Finanţe, actualul trezorier-şef, are o altă variantă. “Nu cred că există conotaţii care să ducă la suspiciuni. Este cerinţa multor enoriaşi din Giroc şi am înţeles că este şi dorinţa domnului primar de acolo. Este o unificare care poate grăbi eforturile de construire a unui nou lăcaş de cult la Giroc”, ne-a spus Dumitru Popovici.

Paisie o dă la vrăjeală…

Paisie Lugojanul nu a putut fi niciodată contactat pentru a răspunde direct acuzelor dure ce i se aduc. Asta în ciuda faptului că am încercat în repetate rânduri să dăm de episcopul vicar al Timişoarei, pentru a ne prezenta o poziţie oficială. Într-o discuţie telefonică cu Lia Lucia Epure, Paisie Lugojanul a sugerat că nu ar avea nimic de-a face cu preotul Mateia. A desfiinţat parohia de la Giroc la solicitarea “unei delegaţii de bănăţeni din Giroc”. Tot acesta a spus că hotărârea în privinţa desfinţării parohiei este luată de Consiliul Eparhial şi nu de el. Când i s-au pus în faţă multiplele acuzaţii care i s-au adus de-a lungul timpului, Paisie a devenit brusc foarte ocupat şi a închis telefonul.

 

Comentarii

comentarii