Acasă Actualitate Mii de elevi din Timiș, Arad, Caraș-Severin și Bihor au participat la...

Mii de elevi din Timiș, Arad, Caraș-Severin și Bihor au participat la Târgul Educațional “Timișoara ATU 2024″

DISTRIBUIȚI

Asociația ATU formată din Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a dat o nouă întâlnire elevilor din zona Banat și Ardeal, dar și părinților și cadrelor didactice, și și-a prezentat programele de studii universitare pe care le organizează și oportunitățile pe care le oferă studenților.

ATU a organizat Târgul Educațional “Timișoara ATU pentru educația ta” 2024, vineri 5 aprilie, între orele 9:00-18:00, la Convention Center, str. Mărășești 1-3.

Au participat elevii din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Bihor, Alba și Mehedinți, dornici să cunoască oferta educațională a universităților din Timișoara.

Rectorul UVT, Marinel Pirtea, a declarat:

“Timișoara este mai puternică cu cele patru universități, este un centru universitar de elită care oferă dinamism, forță și viitor.

Fără noi Timișoara devine un târg de provincie. De aceea se spune că cea mai bună investiție pe care o poate face un părinte pentru un copil este în educația sa.

Fiind că pe termen mediu și lung această investiție niciodată nu va da faliment. Investiți în educație! Alegeți universități puternice!”

Rectorul UPT, Florin Drăgan: “Oferta educațională a Alianței Timișoara Universitară este de urmat și de luat în seamă, iar unde veți merge la cele patru înregistrări din Timișoara nu veți greși. Suntem aici umăr la umăr pentru educația dumneavoastră, dragi elevi, dar și pentru Timișoara și pentru învățământ în general. Anul acesta e un an deosebit! UPT sărbătorește 100 de ani de când primul student a absolvit Politehnica. UVT sărbătorește 80 de ani de la decretul de înființare și UMFT și USV sărbătoresc tot 80 de ani de la înființare. Un număr de ani cu care nu se prea pot mândri multe universități și orașe. Vă invităm să veniți în universitățile noastre și orice alegere faceți este una foarte bună”.

Universitatea Politehnica Timișoara cuprinde 10 facultăți și 25 de departamente, care asigură programe academice moderne, actuale, de un înalt nivel profesional.

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, a avut la stand toate cele 6 facultăți cu 29 de programe de studiu, prezentate de către cadrele didactice din fiecare facultate. Standul a venit cu tehnologie moderna pentru a prezenta studiile și cercetările realizate de studenți în laboratoarele facultăților. Totodată au descoperit posibilitățile multiple pe care le pot avea la USVT, universitate internațională cu parteneriate în peste 150 de țări.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara este formată din trei entități: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie. Facultatea de Medicină din Timişoara a fost întemeiată în anul 1945, într-o perioadă în care exista o nevoie majoră de formare de cadre medicale, în condițiile în care situația sanitară din țară avea nevoie urgentă de resursă umană. Un deziderat vechi, dar și o necesitate a Banatului, Facultatea de Medicină din Timişoara a început să funcţioneze în mod efectiv la 15 iulie 1945 cu primii doi ani de studiu: anul I cu 412 studenţi, iar anul II, cu un număr de 76 de studenți. Deceniile care au trecut au adus cu ele transformări succesive pentru universitate – una dintre cele șase universități de medicină și farmacie tradiționale din țară.

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) are la baza fundamentelor sale o tradiție sustenabilă a învățământului superior susținută prin înființarea la Timișoara a Facultății de Filosofie (1841) și apoi a Facultății de Drept (1845). În baza Decretului Regal nr. 660 din 30 decembrie 1944, semnat de Regele Mihai I al României, Universitatea de Vest din Timișoara, noua alma mater studiorum, era abilitată să ofere programe de studii universitare în domeniile Drept, Litere și Filosofie, Științe, Medicină Umană, Medicină Veterinară, Farmacie și Teologie. În anul 1989 existau în universitate trei facultăți: Științe ale Naturii (cu secțiile de Matematică, Informatică, Matematică-Fizică și Fizică), Filologie (cu secțiile de Limba și Literatura Română și Limbi Străine: engleză, franceză, germană, rusă) și Studii Economice (cu secțiile de Economia Industriei, Finanțe-Contabilitate și Contabilitate și Economie Agrară).

Perioada imediat următoare evenimentelor din 1989 aduce schimbări substanțiale în structura universității, oferta fiind îmbogățită cu noi domenii prin Facultățile de Arte Plastice, Educație Fizică și Sport, Chimie, Geografie, Biologie, Psihologie și Sociologie, Drept, Muzică și Teatru.

Începând cu anul universitar 1990-1991, activitatea didactică înregistrează schimbări fundamentale. S-a stabilit o autonomie a facultăților în luarea deciziilor importante privind procesul de învățământ și așezarea pe coordonatele de bază privind profilul specializărilor. În anul 1999 s-a autorizat înființarea celei mai tinere facultăți UVT, Facultatea de Științe Politice și Științe ale Comunicării. Începând cu 2003, Facultatea de Litere găzduiește și secția de Teologie Ortodoxă.

Alianța Timișoara Universitară (ATU), prima structură de cooperare și consolidare a centrului universitar și a platformei de cercetare, dezvoltare și inovare științifică din Timișoara, își propune, printr-o strategie și agendă comună a celor patru universități publice, care continuă seria de activități desfășurate în cooperare, promovarea ofertei educaționale pentru anul universitar 2023-2024 pentru liceenii din județul Timiș și din regiunea de vest a României.

Comentarii

comentarii