Acasă Administraţie ABAB Timişoara vrea ca cea mai bună apă să fie în Banat....

ABAB Timişoara vrea ca cea mai bună apă să fie în Banat. Ce măsuri vor lua specialiştii şi câţi bani vor fi investiţi?

DISTRIBUIȚI

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) Timişoara a finalizat cel de-al doilea Plan de Management al Bazinului Hidrografic Banat, pentru perioada de planificare 2016 – 2021, document pe care l-a supus dezbaterii publice timp de şase luni, din 22 decembrie 2014, până în 22 iunie 2015.
Sorina Neaga, PR ABAB Timişoara, a explicat că scopul celui de-al doilea Plan de Management al Bazinului Hidrografic Banat este conservarea stării bune atinse de corpurile de apă în 2015, dar şi atingerea obiectivelor de mediu pentru corpurile de apă la care s-au cerut excepţii în primul plan.
Pentru a îndeplini aceste obiective, sunt necesare a fi luate măsuri, unele de bază (pe care legislaţia le stabileşte), altele suplimentare, (în cazul în care măsurile de bază nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele de mediu), selectate şi prioritizate pe baza unei analize cost-beneficiu –eficienţă de mediu.
În decursul celor 6 luni, au fost dezbătute măsurile necesare pentru diminuarea efectelor negative ale presiunilor semnificative asupra corpurilor de apă generate de diverse categorii de utilizatori ai acesteia. Prin urmare, vorbim despre consultarea factorilor interesaţi de gospodărirea apelor din domeniul industriei şi agriculturii, din domeniul aglomerărilor umane şi  din domeniul alterărilor hidromorfologice.
Ponderea valorică cea mai mare a măsurilor de bază cuprinse în cel de-al doilea Plan de Management al Spaţiului Hidrografic Banat este constituită din măsurile aferente aglomerărilor umane. Sumele estimate pentru aceste investiţii se ridică la 470 milioane euro (investite în alimentări cu apă, canalizare, staţii de epurare). Pentru sectorul agricol şi industrial  sunt estimate 40 milioane euro pentru ca obiectivele de mediu să fie atinse (în special pentru diminuarea- stoparea emisiilor de substanţe poluante în resursa de apă naturală).
Pentru cel de-al doilea ciclu de planificare, s-au mai  identificat măsuri suplimentare necesare atingerii obiectivelor de mediu. Sectoarele de activitate în care s-a identificat necesitatea acestor măsuri sunt cel al aglomerărilor umane  şi diminuării alterărilor hidromorfologice.  
Măsurile suplimentare propuse pentru îmbunătăţirea hidromorfologiei apelor sunt cele cu ponderea cea mai ridicată, dintre acestea putem aminti: asigurarea continuităţii longitudinale a cursului de apă  Caraş în zona Caraşova, optimizarea continuităţii longitudinale  a râului Sebeş şi a afluenţilor săi, cât şi optimizarea conectivităţii longitudinale în vederea îmbunătăţirii parametrilor biologici pe cursul superior a Bistrei şi a afluenţilor ei.
Planul de Management Bazinal al Spaţiului Hidrografic Banat, al II-lea ciclu 2016-2021 este un document elaborat cu grijă de către specialiştii biroului Plan de Management Bazinal din cadrul ABA Banat este fundamentat legislativ a fost supus consultării publice  pentru a fi revizuit şi îmbunătăţit, a fost aprobat de către Comitetul de Bazin în data de 23 noiembrie, urmând să fie apoi legiferat la nivel naţional, printr-o hotărâre de guvern. Acesta va constitui împreună cu Planul de Amenajare a Spaţiului Hidrografic Banat instrumentul de bază pentru gospodărirea durabilă a resurselor de apă din zona Banatului. „Planul de Management Bazinal al Spaţiului Hidrografic Banat, al II-lea ciclu 2016-2021 va fi publicat integral pe site-ul ABA Banat, www.rowater.ro/dabanat, la 22 decembrie 2015”, spune Neaga.

Comentarii

comentarii