Acasă Economic Afaceri eoliene, fără licitaţie publică, în Caraş Severin

Afaceri eoliene, fără licitaţie publică, în Caraş Severin

DISTRIBUIȚI

Conform unei anchete publicate de Alianţa pentru o Românie Curată, două parcuri eoliene construite cu “dedicaţie” sunt pe cale să răsară pe platourile înalte ale comunei Domaşnea din judeţul Caraş Severin. Graţie „puterii de convingere” a primarulzi comunei Domalnea, Petru Lorint (PDL),, consilierii locali au votat închirierea pentru 25 de ani, fără licitaţie, a vaste suprafeţe de teren aparţinând localităţii. Deşi au existat mai mulţi investitori interesaţi, primarul a ales firma cu oferta cea mai puţin profitabilă pentru comună. În octombrie 2010, primarul propunea spre aprobare Consiliului local o hotărâre care avea ca obiect „propunerea de dezlipire a unor suprafeţe de teren – domeniul public al comunei Domaşnea, pentru scoaterea la concesionare, prin licitaţie, în vederea realizării unui parc eolian pe raza comunei Domaşnea”. Hotărârea a fost aprobată cu majoritatea voturilor consilierilor. După aceea însă, conform consilierului local Tudor Milulescu, primarul Lorint nu a mai organizat o licitaţie, împărţind terenul firmei SC Vaslui Windpower SRL. Pentru a scăpa de constrângerile licitaţiei publice şi de eventuala apariţie a unei firme concurente, edilul a încheiat cu Vaslui Windpower contracte de asociere în participatiune. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, societatea a fost înfiinţată în anul 2010. Firma Vaslui Windpower are sediul într-un apartament din… Sectorul 5 Bucureşti, iar acţionarii sunt trei români, Lucian Zlate, Valentin Puiu Grecu, Marian Burcus, o firmă din Spania şi alţi doi cetăţeni spanioli.

Câştigă cine trebuie

Tudor Milulescu a declarat pentru romaniacurata.ro că adoptarea proiectului HCL privind asocierea în participatiune cu SC Vaslui Windpower SRL s-a facut „cu încălcarea mai multor prevederi legale şi cu lezarea interesului comunităţii de a obţine cele mai avantajoase condiţii în urma atribuirii suprafeţelor de teren pentru realizarea unui parc eolian”. Pe adresa Primăriei Domaşnea au fost primite mai multe scrisori de intenţie privind realizarea unui parc eolian de către mai multe societăţi comerciale, începând cu anul 2009, însă primarul nu a fost de acord cu o dezbatere publică pe acest subiect şi a refuzat să se întâlnească cu reprezentanţii ofertanţilor. Într-un memoriu al consilierului local Tudor Milulescu, se precizează că: ”aceasta alegere a fost facută în condiţii mult mai dezavantajoase decât cele oferite de o altă societate interesată, care oferea 3,5% din energia produsă, dar nu mai puţin de 2.750 de euro pentru fiecare turbină eoliana instalată, în timp ce societatea aleasă de primarul comunei Domaşnea oferă 3% din energia produsă, dar nu mai mult de 2.500 euro/eoliană“.

Propunerea companiei timişorene RENEWABLES PROJECTS conţinea şi angajamentul pentru plata unei taxe de 11.000 de euro pe an până la punerea în funcţiune, respectiv pe perioada măsurătorilor obligatorii ale vântului. De altfel, compania RENEWABLES PROJECTS activează în domeniul producţiei de energie din resurse de erergie regenarabila din anul 2006 şi a finalizat proiectul unei centrale eoliene de 9 MW în zona Oraviţa din judeţul Caraş-Severin, proiect pentru care s-a semnat şi un contract de finanţare europeană.

Aceeaşi „procedură” pentru an alt parc eolian

În noiembrie 2010, primarul Petru Lorint a convocat o nouă şedinţă de Consiliu local în care a prezentat, un al doilea proiect de construire a unui parc eolian. Fără dezbatere publică, fără studiu de oportunitate şi fără niciun proces de selecţie, primarul a propus la vot asocierea în participatiune cu firma SC Deco Renovables SRL. Majoritatea consilierilor locali a hotărât să aprobe o hotărâre care precizează că „după darea în folosinta a parcului eolian (terenul aferent amplasării aerogeneratoarelor, drumuri de acces şi terenul aferent instalaţiilor de descărcare) comuna Domaşnea va primi un beneficiu de 2.500 euro, pentru fiecare aerogenerator montat pe terenul proprietatea comunei Domaşnea, suma ce se va plati anual”. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Deco Renovables este o firmă din Mehedinţi, cu sediul social expirat şi are ca acţionari alte două firme: South Renewable Energy SRL din Mehedinţi şi SC Construcciones Deco SA din Spania.

Afaceri cu dedicaţie pentru firma fiului primarului

Primarul Petru Lorinţ a mai încercat să intre în afacerile cu energie în urmă cu doi ani. În şedinţa de consiliu din 04.11.2008 s-a supus spre aprobare proiectul de hotărâre iniţiat de primarul comunei Domaşnea, privind aprobarea închirierii pentru 25 de ani a unei suprafeţe de teren firmei SC Domasnea Energy Wind SRL. Şapte din cei nouă consilieri locali au votat propunerea primarului, fără a se organiza o licitaţie. Acelaşi consilier local Tudor Milulescu s-a opus şi atunci proiectului şi a sesizat Prefectura Mehedinţi, instituţie care a solicitat revocarea hotărârii Consiliului local. Motivul revocării hotărârii a fost faptul că SC Domasnea Energy Wind SRL aparţinea lui Lorint Petru-Cristi, fiul primarului comunei Domaşnea, Lorint Petru. Acesta avea o cotă de participare la beneficii de 30%, restul de 70 de procente aparţinând lui Constantin Isvoranu, omul de casă al baronilor PDL Ionel Manţog şi Mihai Stănişoară.
 

Comentarii

comentarii