Acasă Actualitate Alin Nica: ”Am fost reclamat la ANI pentru că, în timpul mandatului...

Alin Nica: ”Am fost reclamat la ANI pentru că, în timpul mandatului de primar la Dudeștii Noi, am aprobat construirea unei biserici ortodoxe în localitate”

DISTRIBUIȚI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, miercuri, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Alin Nica, preşedinte al CJ Timiş, a infracţiunilor de conflict de interese, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în declaraţii. infracţiunile ar fi fost comise când era primar în Dudeştii Noi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a reacţionat, miercuri, după ce ANI l-a acuzat de conflict de interese, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în declaraţii. El a precizat că a fost chemat la ANI unde a dat explicaţii pe toate temele, că nu vede care este conflictul de interese în aceste cazuri, și a subliniat că este convins că instituţiile statului vor clarifica situaţia.

“Am fost reclamat la ANI pentru că, în timpul mandatului de primar la Dudeștii Noi, am aprobat construirea unei biserici ortodoxe în localitate. Reclamația vizează un presupus conflict penal, de aceea, nefiind de competența ANI, plângerea a fost redirecționată către Parchet sub forma unei sesizări.
Acuzația de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane înseamnă că, din calitatea de primar ortodox, am fost de acord să se ridice în localitate un lăcaș de cult ortodox. Desigur că situația este absurdă, dar înțeleg că ANI trebuie să își facă datoria și să ia în considerare orice reclamație, chiar și una neîntemeiată.
Se pare că pe unii îi deranjează mult faptul că susțin Biserica deoarece a mai fost reclamată la ANI și calitatea mea de membru în Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe din Dudeștii Noi. Înainte să fiu ales președinte al Consiliului Județean Timiș, am ieșit din Consiliul Parohial, însă în declarația de interese s-a strecurat o eroare și nu am șters această titulatură. Am greșit când am dat copy-paste în document, acesta este falsul în declarații sesizat la Parchet.
Din păcate, încă rezistă în administrație și în politică astfel de metode demne de Securitatea anilor 90. Dar nu am nicio temere, nici legal, nici din punct de vedere al reputației publice deoarece știu că cetățenii sunt mai informați și mai deștepți decât cred cei care fabrică astfel de mizerii.

Punctual, au fost scoase din context părți din activitatea mea profesională, au fost reinterpretate și reclamate într-un limbaj pompos ca să devin ținta unui linșaj mediatic. Toate presupusele acuzații vor fi demontate, iar, pe lângă gustul amar, va rămâne dorința de a lucra pentru comunitatea timișeană. Căci, în spatele can-can-ului reclamațiilor, stau neclintite implicarea și dedicarea mea pentru binele comunității care m-a ales”, spune Alin Nica.

Acesta s-a referit şi la un contract de prestări servicii.

”Un alt aspect semnalat a fost acela al existenţei unui contract de prestări servicii, în calitatea mea de lector cu o firma cu care anterior primăria a avut mai multe contracte de prestări de servicii pentru cursuri de formare profesională pentru angajaţii primăriei sau de participare a reprezentanţilor comunei la lucrările Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, firma aceasta organizând aceste servicii, iar reprezentanţii comunelor care participau la aceste adunări trebuiau să achiziţioneze aceste servicii. Cu această firmă, eu fiind în comisia care a elaborat codul administrativ, am fost solicitat să ţin două sau trei cursuri, eu să fiu lector, să explic care sunt noile modificări. Evident că am fost remunerat  pentru cursuri, cred că a fost vorba de vreo 6.000 de lei. Dar încă o dată, conform legii 161 din 2003 privind integritatea în funcţiile publice, activităţile cu caracter didactic şi formare profesională sunt permise. Aceste lucruri au fost preluate şi în codul administrativ adoptat în 2019. De aceea, nu văd care ar fi conflictul de interese sau vreo faptă de natură penală. Mai mult decât atât, eu mi-am delegat calitatea de ordonator principal de credite către administratorul public încă din 2013 şi nu am semnat nici măcar un contract cu această firmă sau vreun act legat de această firmă, nici înainte şi legea spune clar că nu ai voie după ce ai tu un angajament sau un contract faţă de o terţă persoană să închei la primarue un astfel de contract, iar la noi lucrurile au fost exact invers”, a spus liderul CJ Timiş.

O altă speţă viza un contract de prestări servicii pe care l-a semnat Alin Nica.

”O ultima speţă era cu un contract de arendă pe care eu l-am semnat în urmă desfăşurării unei proceduri de licitaţie la primărie şi cu persoană respectivă am avut înainte un contract de arendă pe care îl reziliasem cu câteva săptămâni înainte de licitaţia proproiu-zisă fiindcă terenul era în aria persoanei respective, o arie mai largă pe care o lucra. Nici  aici nu e vreun conflict de interese”, a adăugat Nica.

De asemenea, Alin Nica a spus că are încredere că instituţiile statului îşi vor face datoria şi vor clarifica toate aspectele.

”Nu am nimic de ascuns şi sunt convins că am respectat toate prevederile şi rigorile legii. Mi se pare absurd că pentru o chestiune ce ţine de credinţa personală a fiecărei persoane să ajungă să fie sesizat Parchetul fiindcă ai dat bani pentru construcţia unei biserici. Fiecare cred că nu se poate rupe de credinţă personală atunci când e pus să ia o decizie. Ar însemna că toţi ortodocşii nu ar mai trebui să aprobe fonduri pentru biserici sau toţi baptiştii pentru bidericile baptiste. Aici cred că s-a mers un pic prea departe, dar sunt convins că instituţiile vor clarifica acest aspect”, a mai adăugat Alin Nica.

Președintele CJ Timiş a mai afirmat că sesizarea a fost făcută de un cetăţean, în urmă cu doi ani.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunilor de conflict de interese, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea funcției de primar al comunei Dudeștii Noi (mandatul 2016 – 2020), a participat la luarea unor decizii ce au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 lei unei entități în cadrul cărui Consiliu deținea calitatea de membru și, totodată, a emis pentru aceasta o autorizație de construcție. Mai mult, NICA ALIN ADRIAN a încheiat un contract civil în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 Lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi încheiase 15 contracte prin achiziție directă. Totodată, în calitate de primar a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoană fizică.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justițieși cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunii de fals în declarații, prevăzut de art. 326 din Codul Penal, întrucât, în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022 a declarat deținerea unei calități din care demisionase. Totodată, persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de avere depuse în anul 2020, venituri în cuantum de 4.636 Lei obținute în anul 2019 de la o întreprindere individuală”, a transmis, miercuri, ANI, într-un comunicat de presă.
Punctual, au fost scoase din context părți din activitatea mea profesională, au fost reinterpretate și reclamate într-un limbaj pompos ca să devin ținta unui linșaj mediatic. Toate presupusele acuzații vor fi demontate, iar, pe lângă gustul amar, va rămâne dorința de a lucra pentru comunitatea timișeană. Căci în spatele can-can-ului reclamațiilor, stă neclintită implicarea și dedicarea mea pentru binele comunității care m-a ales” a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Comentarii

comentarii