Acasă Politica Alin Nica nu e de acord cu proiectul de lege ce propune...

Alin Nica nu e de acord cu proiectul de lege ce propune reorganizarea administrativ-teritorială

417
DISTRIBUIȚI

“Proiectul, pe lângă că este prost făcut, nu respectă normele elementare de politică legislativă”
Se coace un proiect de lege legat de reorganizarea administrativ-teritorială. Mai exact, comunele cu mai puţin de 5.000 de locuitori vor dispărea şi localităţile se vor reorganiza, pentru a întruni criteriul populaţiei. La fel şi la oraşe, dacă au sub 10.000 de locuitori. Primarul liberal din Dudeştii Noi nu e de acord cu acest proiect de lege şi cu faptul că nu se iau în calcul toate costurile de reorganizare. “Proiectul, pe lângă că este prost făcut, nu respectă normele elementare de politică legislativă. Va avea efect asupra tuturor unităţilor administrativ-teritoriale. Proiectul care este în dezbatere în parlament nu este nici pe departe aşa de cuprinzător cum era vechea lege. Atunci când te gândeşti să reorganizezi administrativ teritoriul, nu poţi ţine cont numai de numărul populaţiei, trebuie să ţii cont de evoluţia demografică, de criteriul economic. Există comune cu sub cinci mii de locuitori, dar cu bugete mai mari poate decât marile oraşe. Un alt criteriu este cel al infrastructurii de transport, de comunicaţii. Să te pui să faci legături între noul centru de comună şi satele aparţinătoare e costisitor. Iniţiatorul a spus că se reduc costurile, or ele nu se vor reduce. Există costurile administrative. Ce se întâmplă cu toate hărţile ce trebuie schimbate, toate procedurile de cadastru, care sunt fooarte costisitoare, ce se întâmplă cu drumurile de legătură?”, se întreabă primarul comunei Dudeştii Noi, Alin Nica, vicepreşedinte PNL Timiş.
“Acest proiect de lege demonstrează lipsa de competenţă în cadrul oamenilor din PDL”
Nica crede că “această aşa-zisă reorganizare administrativă se va face pe criterii politice”. “Ar trebui să discutăm despre o regionalizare reală a României. Această regionalizare, eu zic că este de dorit, dar dacă nu este un consens din partea clasei politice, nu poţi să faci nici acest lucru. Referitor la acest proiect de reorganizare administrativ-teritorială, am discutat şi cu iniţiatorul şi sper că-l voi face să renunţe le demers. Este un senator din Alba. Inclusiv în PDL sunt voci împotriva acestui demers. Dacă ar fi să-l aplicăm, acest proiect de lege ar duce la desfiiinţarea a 60 la sută din comune. Ce facem, de exemplu, în Covasna? Trebuie să faci o comună cât aproape jumătate din judeţ ca să găseşti 5.000 de locuitori. În localităţile rurale din zona de munte, sunt foarte răsfiraţi. Eu mă gândesc că o să avem comune, dacă se adoptă proiectul de lege, mai mari decât unele judeţe. Comunele din zonele montane vor trebui comasate foarte multe. Acest proiect de lege demonstrează lipsa de competenţă în cadrul oamenilor din PDL, la urma-urmei, lipsa de seriozitate”, e de părere Alin Nica.
“Eu am discutat cu primarii PDL şi mulţi sunt nemulţumiţi, dar nu o arată, dintr-o oarecare frică”
La Dudeştii Noi sunt sub 5.000 de locuitori, vreo 3.000.  “Nu e o chestiune de post, e o chestiune de principiu. Nu aş avea nici o reţinere să candidez la o comună reunită, la vechea comună. Nu e chestiunea că îşi pierde un primar postul, ci se dă peste cap o întreagă structură, care, cât de cât, funcţionează. Lipsa încrederii în oamenii politici este un factor foarte grav. Eu am discutat cu primarii PDL şi mulţi sunt nemulţumiţi, dar nu o arată, dintr-o oarecare frică”, a mai spus Alin Nica. În ceea ce priveşte primarii PDL, Nica spune că mulţi vor schimba macazul. “Am discutat cu mulţi primari şi preconizez că mulţi nu o să mai candideze din partea PDL. Nu şi-au dus la îndeplinire promisiunile, al doilea motiv este această scădere de imagine a PDL şi faptul că legislaţia se schimbă şi nu au un cadru clar după care să-şi desfăşoare activitatea. Această inconsecvenţă este un factor determinant în formarea opiniei primarilor dacă să părăsească sau nu partidul. Este o luptă internă pentru bani, se vede acest lucru şi pe fondurile de finanţare europeană, care, în ultima vreme, au fost din ce în ce mai politizate. Vor candida la alte partide. O să existe o bătălie între PSD şi PNL pentru primariii PDL – eu asta prevăd înaintea alegerilor din 2012”, mai spune Nica.

 

Comentarii

comentarii