Acasă Cultura Am început să văd culorile – expoziție de artă naivă din Serbia...

Am început să văd culorile – expoziție de artă naivă din Serbia și România, la Palatul Ștefania Timișoara

DISTRIBUIȚI

Vineri, 27 octombrie, la Timișoara, a avut loc  vernisajul expoziției„ Am început să văd culorile”, realizat de către Asociația Prin Banat în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.

Manifestarea se va desfășura la Palatul Ștefania, din Timișoara.

„Am început să văd culorile” este o expoziție de artă naivă din Serbia și România, curatoriată de Andreiana Mihail.

Cele 35 de lucrări prezentate nu au pretenția unui compendiu istoric-explicativ, ci mai degrabă compun un traseu printre temele dominante din arta naivă: munca, natura, familia, timpul liber, sărbătorile religioase și tradițiile – tratate simplu, fără a construi vreo analiză critică a realității.

Din cele 35 de picturi, 9 sunt din tezaurul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Muzeul Caransebes, aparținând pictorului naiv Mihai Vintilă.

Evenimentul este organizat de Asociația Prin Banat, în cadrul proiectului Cămine în mișcare – un proiect care face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.

Expoziția este realizată în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de proiecte, Galeria de Artă Naivă din Kovačica, Consiliul Județean Caraș Severin, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Parteneri: Fundația Culturală Jazz Banat, Comunitatea Românilor din Serbia, Asociația

Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara.

Mihai Vintilă, născut la Caransebeș în 1932 (d. 2020) de profesie medic veterinar, începe să picteze încă din anul 1979. Este cunoscut de asemenea ca autor, a publicat numeroase volume dedicate artei naive, printre care celebrul “Dicţionar al artei naive din România” apărut în 2001 la Editura Timpul. O lucrare care scoate în evidență măiestria artistică a lui Mihai Vintilă este Castelul din dovleci, realizată în anul 2007, care se înscrie în caracteristicile artei naive prin cromatică vie, prin nota umoristică ce o sugerează personajele și prin atenția pentru detalii.

 

Comentarii

comentarii