Acasă Actualitate AMCOR și CCIAT au organizat conferința “Oportunități de finanțare în Regiunea Vest...

AMCOR și CCIAT au organizat conferința “Oportunități de finanțare în Regiunea Vest în anul 2023”

DISTRIBUIȚI

Asociația Consultanților în Management din România și Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș au organizat conferința “Oportunități de finanțare în Regiunea Vest în anul 2023”, marți 13 iunie, la Timișoara.

Scopul evenimentului a fost de a prezenta programele de finanțare de la nivel central și local ce urmează a fi lansate în 2023.

La dezbatere au participat antreprenori și reprezentanți ai instituțiilor publice care vor să acceseze fonduri europene.

Florica Chiriță, președinta CCIAT, a arătat că acum s-a trecut la o temă de mare actualitate: fondurile europene și cine poate fi cea mai pregătită în domeniu decât AMCOR, pentru a oferi cele mai bune informații firmelor, pe tot ceea ce înseamnă fonduri europene, finanțări europene și antreprenoriat.

“O asemenea dezbatere este foarte importantă fiindcă greșelile care se fac în domeniul sunt destul de multe, iar firmele de multe ori greșesc când accesează fonduri europene, fiindcă nu de multe ori au parte de profesioniști, de consultanți profesioniști de mare valoare.

Pentru o firmă care vrea să acceseze fonduri europene este foarte important să lucreze cu firmă de consultant specializată foarte, bine pregătită pentru a nu da greș cu dosarul”, a spus Chiriță.

Întâlnirea a trezit un mare interes. Au fost foarte multe confirmări de la firme pentru a participa la eveniment.

“Imediat după transmiterea invitație, am avut 100 de confirmări după primele trei zile. Deci interesul este foarte mare din partea antreprenorilor”, a concluzionat Florica Chiriță.

Prof.univ.dr. Marian Mocanu, directorul general al Expert Consulting Timișoara și vicepreședinte al AMCOR, a explicat că  evenimentul a fost, în primul rând, de informare a antreprenorilor, fiindcă începe noul ciclu de finanțare și ține până în 2027.

E adevărat că suntem în 2023, dar timp de doi ani, au avut loc pregătirile și certificate organismele. Acum au început să apară ghidurile, există și PNRR-ul în funcțiune.

“Așadar, sunt o mulțime de oportunități și de aceea dorim să le arătăm antreprenorilor și tuturor celor care doresc să acceseze fonduri europene. Vrem  să prezentăm aceste oportunități și să le arătăm managerilor ce trebuie să facă pentru ca să nu greșească, atunci când fac dosarul și să nu cadă în plasa unora care promit lucruri care nu se pot înfăptui”, a atenționat prof. Mocanu.

Mesajul a fost că la fondurile europene se poate ajunge în moduri diferit în funcție de program, în funcție și de ceea ce își dorește antreprenorul. Fondurile europene se accesează respectând anumite procedări stricte și nu este nu este deloc simplu.

“De aceea îți trebuie specialiști în domeniu. Pe de altă parte, cine se grăbește și vrea să aplice mâine nu este o conduită de dorit, fiindcă procedura durează, dar cine vrea să facă o investiție de pe termen lung și are nevoie de bani mai mulți nu o sumă micuță îi sfătuiesc să acceseze fondurile europene, fiindcă sunt o sursă foarte importantă ce te ajută să te dezvolți sustenabil pe termen lung”, a declarat prof. Marian Mocan.

O primă oportunitate este accesarea programului de digitalizare pentru IMM-uri. E vorba de digitalizarea mare la nivel național.

Pe PNRR s-au pornit deja mai multe programe, iar pe dezvoltare regională, programul pe microîntreprinderi se va porni până la sfârșitul lunii.

Sunt multe programe și pe AFIR și pe POR și pe POCU, dar adesea firmele se încurcă în aceste oferte bogate și de aceea trebuie să se informeze bine de la specialiști.

“Acesta este rolul întâlnirii de astăzi: informarea. Dacă vreți să aplicați trebuie să știți ce vă doriți”, a concluzionat prof. Mocanu.

Luigi Luican, președintele AMCOR, a atras atenția că au trecut 20 de ani de când accesăm fonduri europene, iar piața ar trebui să fie mai educată și să existe  mulți specialiști pe accesarea de fonduri europene.

“Senzația noastră este că e din ce în ce mai rău. Au trecut trei ani de la lansarea acestui exercițiu financiar și încă nu au fost depuse dosarele.

Există proiecte atât publice, cât și private, dar nu încă nu sunt depuse, fiindcă ori nu funcționează platforma, ori nu s-a negociat cu comisia, ori a apărut o aberație cu privire la imunizarea la schimbările climatice de care cam nimeni nu știe despre ce e vorba”, a atenționat Luican.

Ce se dorește? “O comunicare sinceră cu antreprenorii, un dialog onest să aducem informația de la sursă adică de la Comisia Europeană, să aducem autoritățile în contact direct cu firmele. Putem și trebuie să realizăm un dialog”, a mai spus prof. Mocanu.

Ce urmează după acest eveniment?

Să existe întâlniri punctuale, iar pe diferite teme să aibă loc dezbateri mai aprofundate mai amănunțite, iar în momentul când managerul vrea să depună un proiect să știe exact dacă i se potrivește axa respectivă de finanțare.

“Trebuie gândit și la potențialul afacerii, trebuie luat în seamă. Astfel, în funcție de nevoile respective, vom face analiza de diagnostic și să spunem exact: “Da, vi se potrivește această finanțare pentru investiția pe care vreți să o faceți, sau nu trebuie să accesezi această axă, fiindcă nu vei fi în stare să dezvolți un proiect să îți aducă valoarea adăugată în firmă”.

Mai bine să îi spui un beneficiar că nu îi scrii un proiect că nu este bun decât să îi iei banii și să-l lași să cadă în groapă”, a concluzionat prof.univ.dr. Marian Mocan.

Comentarii

comentarii