Acasă Eveniment Anchetă la biserica din Fabric

Anchetă la biserica din Fabric

DISTRIBUIȚI

Deputatul Maria Barna intervine în scandalul de la Biserica „Sfântul Ilie” din Timişoara

Pacea şi liniştea sunt foarte departe de zidurile bisericii „Sf. Ilie” din Fabric. Lăcaşul de cult din Timişoara este scena unor scandaluri interminabile, care au început încă din primăvară. Totul a plecat de la o afacere imobiliară şi un deviz fals de lucrări. Devizul semnat de preotul Cosma, fostul paroh, a fost impus de la cel mai înalt nivel al Arhiepiscopiei Timişoarei. La Biserica „Sf. Ilie” din Fabric au fost schimbaţi doi parohi, în jumătate de an, au avut loc controale peste controale şi a plouat cu ameninţări. Ultimul preot paroh, Adrian Floca, a fost instalat cu poliţia. Acum, biserica a pierdut 50.000 de lei pentru că nimeni nu şi-a dat  interesul să-i cheltuie. Banii veniţi în 2010 de la Secretariatul de Stat pentru Culte au fost returnaţi. Ei nu au reuşit să fie cheltuiţi din cauza unor gesturi greu de înţeles ale slujitorilor domnului. Preotul paroh Floca a renunţat la bani, deşi putea cere o prelungire a termenului în care aceştia urmau să fie cheltuiţi. Preotul Cosma, fostul paroh, ar fi preferat să bage aceşti bani în nişte lucrări pe care semnase un deviz fictiv. Depunatul UNPR de Timiş, Maria Barna, cea care s-a zbătut pentru banii de la biserică, va cere o anchetă a Secretariatului de Stat pentru Culte.

Cum să-ţi baţi joc de bani

După două şedinţe de consiliu parohial anulate din lipsă de cvorum, săptămâna trecută, noul paroh din Fabric, popa Adrian Floca, a aruncat bomba. Cei 50.000 de lei veniţi la sfârşitul anului trecut de la Secretariatul de Stat pentru Culte au fost returnaţi. Banii au venit pe filieră politică. Deputatul UNPR de Timiş, Maria Barna, a reuşit să obţină această sumă, dar conducerea bisericii şi-a bătut joc de ea. „Noul paroh a spus că am pierdut banii, a trecut termenul şi nu mai avem ce face. Cei 50.000 de lei s-au dus înapoi. E păcat de Dumnezeu, erau ca aerul pentru noi acei bani. Banii erau destinaţi pentru încălzire, s-au schimbat priorităţile după şi s-a aşteptat atâta până când i-am pierdut”, spune Gheorghe Pleşa, epitropul bisericii „Sf. Ilie” din Timişoara.

Maria Barna: „Disputele interne de la Mitropolia Banatului sunt mai ceva ca în politică”

Deputatul UNPR de Timiş, Maria Barna, cea care a reuşit să facă rost de cei 50.000 de lei pierduţi prosteşte de biserica „Sf. Ilie” din Timişoara, este supărată foc. Ea va cere o anchetă în acest caz. „Sunt foarte dezamăgită de ce s-a întâmplat la Biserica Sfântul Ilie din Timişoara. Eu am făcut eforturi foarte mari să-i sprijin cu aceşti bani. Chiar am luat bani de la şcoli să dau la biserică. Nu pot să înţeleg cum nu au folosit banii. Disputele interne de la Mitropolia Banatului sunt mai ceva ca în politică. Voi solicita o anchetă de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Indiferent de mutările parohilor, ei trebuiau să se folosească de aceşti bani. Nu mi se pare normal. Preoţii trebuie să dea dovadă de mai multă înţelepciune”, spune Maria Barna, deputatul UNPR de Timiş.

Deviz fals pe banii statului

Banii de la Secretariatul de Stat pentru Culte au fost solicitaţi la începutul lui 2010 de către fostul paroh din Fabric, preotul Mircea Cricovean. Pe 1 octombrie 2010, acesta este schimbat din funcţia de paroh pentru că nu a vrut să cedeze nişte străzi. Abia numit paroh, preotul Iulian Cosma comite un gest greu de calificat. El recunoaşte că a fost obligat să procedeze astfel. Pe 10 decembrie, preotul Cosma semnează un deviz fals, de peste 80.000 de lei, forţat, spune el, de către consilierul economic al Arhiepiscopiei Timişoarei, preotul Valentin Boancheş. Într-un memoriu oficial adresat mitropolitului Banatului, preotul Cosma se căieşte. „Părintele consilier Valentin Boancheş m-a obligat să semnez un deviz fictiv de lucrări împotriva necesităţilor urgente ale parohiei. Vă rugăm să ne acordaţi înalta binecuvîntare şi să efectuăm lucrările pe care credincioşii le socotesc oportune şi a anula actul întocmit sub presiunea consilierului economic”, se arată în documentul trimis de părintele Iulian Cosma către mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Enoriaşii nu au vrut să audă că banii din conturile bisercii se duc către lucrări fictive şi au cerut folosirea lor în alte scopuri administrative.

Nu au vrut să cheltuie banii legal

Deşi devizul a fost semnat în 10 decembrie 2010, lucrările erau programate în acelaşi an… Suma pe care urmau să aibă loc lucrările fictive era de 82.240 de lei şi prevedea reparaţii la acoperiş şi exteriorul bisericii. Reparaţiile fictive nu erau deloc necesare, iar consiliul parohial al bisericii din Fabric a decis să investească banii veniţi de la Secretariatul de Stat pentru Culte la repararea unei clădiri anexe a bisericii. Este vorba despre o fostă şcoală, din spatele lăcaşului de cult, ajunsă într-o stare avansată de degradare. Au aflat că nu pot investi aici şi au decis să bage banii în pictură, schimbarea registrelor de la căldură şi un şanţ de drenaj în jurul bisericii. Preotul Cosma nu s-a ocupat însă de nimic, iar noul paroh, deşi putea face o prelungire de şase luni pentru banii din cont, nu a făcut nimic. „De când a venit noul paroh, eu nu am mai participat la şedinţele Consiliului Eparhial. Ştiu însă problema şi mi se pare o enormă greşeală când, în condiţii de criză, poţi pierde aşa nişte bani. Greşeala apraţine şi predecesorului actualului paroh, dar şi lui. În prima şedinţă de Consiliul Eparhial, când a fost prezentat preotul Floca, am atras atenţia că cei 50.000 de lei se vor pierde la sfârşitul lunii şi trebuie acţionat urgent. Se putea însă cere şi o prelungire a termenului în care banii puteau fi folosiţi. Era o prelungire de încă şase luni, dar noul paroh nu a făcut nimic”, spune Nicoale Ignea, fostul director al Finanţelor Timiş. El este membru în Consiliul Parohial al Bisericii din Fabric.

Nu au ştiut în ce să investească

Consiliul Parohial din Fabric şi-a dat seama că banii din contul bisericii pot fi pierduţi, cu câteva luni în urmă. Preotul Iulian Cosma are cea mai mare parte de vină. Enoriaşii l-au sesizat pe mitropolitul Banatului, ÎPSS Nicolae. Din păcate, la scurt timp, acesta avea să piardă dreptul de semnătură. „Consiliul Parohial din Fabric a fost dezinformat de către preotul paroh Iulian Cosma, fapt dovedit în şedinţa comună din ziua de 28 aprilie a.c. Membrii Consiliului Parohial nu au cunoscut faptul că suma de 50.000 lei, alocată de la bugetul de stat, nu poate fi investită decât în clădirea bisericii şi, de asemenea, faptul că banii au fost viraţi deja de către Secretariatul de Stat pentru Culte direct în contul parohiei, deşi din luna decembrie 2010 până în prezent nu s-a făcut niciun demers legal pentru demararea lucrărilor de reparaţii la biserică”, se spunea în comunicatul remis de Mitropolia Banatului. „Nu s-au folosit şi a trebuit să-i dăm înapoi. Trebuiau folosiţi pentru investiţii în parohie. Cred că este o vină comună. Trebuia să ştim de la început că pot fi folosiţi doar pentru biserică. Cineva nu a vrut să ne spună acest lucru”, spune Marcel Beutură, un alt membru din Consiliul Parohial al Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric.

 
 

Comentarii

comentarii