Acasă Actualitate Anotimpul satului românesc. Șoapta Sânzienelor. Noaptea de Sânziene, la Muzeul Satului Bănățean

Anotimpul satului românesc. Șoapta Sânzienelor. Noaptea de Sânziene, la Muzeul Satului Bănățean

DISTRIBUIȚI

La Muzeul Satului Bănățean urmează un weekend plin de evenimente, în perioada 24 – 26 iunie 2023, cu prilejul tradiționalei sărbători a Sânzienelor, finanțator Consiliul Județean Timiș.

Pe 24 iunie se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica, singura sărbătoare păgână pe care o regăsim în calendarul creştin-ortodox, un moment încărcat de magie, o sărbătoare a verii, a soarelui, a luminii pe pământ şi în cer, a iubirii şi a încercărilor de dezlegare a ursitei. Se crede că în această noapte (23-24 iunie, noaptea premergătoare zilei Sfântului Ioan Botezătorul) cei norocoşi pot întâlni sânzienele.

Numite şi Zânele, Frumoasele sau Drăgaicele, se spune că Sânzienele sunt fiinţe eterice, frumoase și binefăcătoare, ce colindă câmpiile şi pădurile prin văzduh, pe ape sau pe pământ.

Ele aduc fertilitate plantelor, femeilor căsătorite, păsărilor şi animalelor, insuflă florilor, mai ales celor care le poartă numele, puteri magice, tămăduiesc bolile și suferințele și apără lanurile de furia naturii.

Cu trupuri zvelte, cu părul de culoarea aurului și veşminte străvezii, zânele se prind de mâini, într-o horă ameţitoare. Sub diferite denumiri, aceste făpturi mitice există în folclorul tuturor popoarelor.

Anotimpul satului românesc, ediția a- IV-a va avea loc 24.06.2023, de la ora 21.30 la scena mare – Șoapta Sânzienelor – Noaptea de Sânziene – spectacol sincretic.

În 25.06.2023 la Sala Expozițională Pavilionară corp B parter, la ora 12.00 va avea loc Spații și sunete. Conferință/lansare carte/ateliere demonstrative și creative cu prof. dr. Ovidiu Papană. Moderatori: prof. dr. Maria Hadiji; soprana Beatrix Liela Imre- președinte Asociația Culturală BeArt Internațional.

În 26.06.2023 – la Sala Expozițională Pavilionară corp B parter, la ora 20.00 – Concert tematic: “Ce te legeni codrule?” Confluențe și interacțiune în spațiul multicultural.

Coordonator eveniment: prof. dr. Maria Hadiji, șef secție Expozițională Pavilionară

Prin acest eveniment, Muzeul Satului Bănățean Timișoara, vine în întâmpinarea necesității de cunoaștere, culturalizare și mediatizarea a tradițiilor populare românești.

”Așadar, ne propunem organizarea unor spectacole și evenimente culturale interdisciplinare care să ofere vizitatorilor experiențe unice și inedite îmbinând artele scenice, interpretative clasice, moderne, religioase și laice cu tradițiile populare românești. Ne adresăm publicului larg în general și tinerilor – în special celor care au pierdut legătura cu lumea ancestrală a satului – și încercăm să oferim o experiență aparte, care are în prim plan valorizarea vechilor ritualuri, obiceiuri și tradiții românești”, este mesajul conducerii Muzeului Satului Bănățean.

Comentarii

comentarii