Acasă Actualitate Violonistul Alexandru Tomescu, profesor la UVT, a cântat în Sala de concerte...

Violonistul Alexandru Tomescu, profesor la UVT, a cântat în Sala de concerte a Bibliotecii Regale a Belgiei

DISTRIBUIȚI

Violonistul român Alexandru Tomescu, profesor la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a susținut sâmbătă, 17 iunie 2023, un concert intitulat „Sărbătoarea viorii/ Fête du violon”, oferind publicului bogăția sonoră a celebrei viori Stradivarius Elder-Voicu.

 Evenimentul a fost găzduit în Sala de concerte a Bibliotecii Regale a Belgiei (KBR) – o instituție prestigioasă, a cărei clădire domină spațiul Mont des Arts din inima orașului Bruxelles.

Proiectul cultural desfășurat în acest weekend a fost dedicat, în egală măsură, Zilei Mondiale a Muzicii (21 iunie), având în agendă și o expoziție unică, intitulată „À la redécouverte d’une amitié: George Enescu – Eugène Ysaÿe”.

În cadrul expoziției, în spațiile Bibliotecii Regale a Belgiei au fost aduse, cu această ocazie, partituri originale semnate de compozitori europeni emblematici, fotografii și cărți din arhivele regale, selectate în strânsă legătură cu programul muzical al concertului.

Obiectele deosebit de valoroase, expuse acum în premieră, pun în valoare relația specială dintre marele compozitor român George Enescu și compozitorul belgian Eugène Ysaÿe.

Evenimentul muzical a fost prefațat de intervențiile directorului ICR Bruxelles, conf. univ. dr. Liliana Țuroiu, rectorului Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea şi doamnei dr. Marie Cornaz, director al departamentului de muzică din cadrul KBR. Pentru completarea introducerii în atmosfera unică de concert, a fost susținută o prezentare laudatio în onoarea prezenței maestrului Alexandru Tomescu la Bruxelles, de către doamna Ana Camelia Ştefănescu, soprană, și domnul Zeno Popescu, tenor și dirijor al Corului Equinox Bruxelles, doi muzicieni cunoscuți și apreciați.

Liliana Țuroiu, director ICR Bruxelles: „Este un privilegiu să avem alături de noi un partener deosebit din mediul academic românesc, o instituție recunoscută pentru deschiderea sa internațională, pentru proiectele sale de cercetare de înaltă performanță și în care cultura este capitală – Universitatea de Vest din Timișoara”, a subliniat Liliana Țuroiu în alocuțiunea sa.”

Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT: „Prezența muzicianului român Alexandru Tomescu în capitala Europei, alături de muzicologi, artiști și cercetători belgieni, în cadrul unui proiect complex organizat cu sprijinul echipei ICR Bruxelles confirmă faptul că ne dorim să reușim să atragem atenția nu doar publicului larg, ci și comunităților de specialiști din toată lumea. Ca rector, am susținut aceste inițiative și am oferit tot suportul ca acest lucru să fie posibil, în anul special al Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.”

Proiectul „Sărbătoarea viorii/ Fête du violon” este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, ca parte a programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Evenimentul desfășurat la Bruxelles beneficiază, de asemenea, de finanțare prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Comentarii

comentarii