Acasă Actualitate Anunț îngrijorător! Autorităţile pregătesc locuri la ATI pentru copii. Raed Arafat spune...

Anunț îngrijorător! Autorităţile pregătesc locuri la ATI pentru copii. Raed Arafat spune că varianta Delta a coronavirusului are un impact mai mare pe aceştia

365
DISTRIBUIȚI

Raed Arafat spune că varianta Delta a coronavirusului are un impact mai mare pe copii, care nu se pot vaccina, şi atrage atenţia că adulţii care au refuzat să se vaccineze până acum şi-au asumat un risc.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat consideră că diferenţa dintre primele trei valuri ale pandemiei de COVID-19 şi valul al patrulea, pe care omenirea îl traversează, este că în acest al patrulea val cei care nu s-au vaccinat “şi-au asumat un risc”. El subliniază că autorităţile se pregătesc inclusiv cu paturi de terapie intensivă pentru copiii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, având în vedere impactul noii tulpini virale asupra tinerilor, mai ales că mulţi dintre ei nu au acces la un vaccin.

„Va fi o diferență între valurile trecute și acest val. Acum mulți și-au asumat riscul. Înainte nu aveam armă. Acum am avut o armă și am avut luni de zile în care ne puteam apăra mult mai bine. Faptul că unii au hotărât să nu se protejeze este alegerea lor, dar este și un risc asumat”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Arafat spune însă că nu se pune problema ca aceşti oameni să nu fie trataţi în caz de îmbolnăvire, însă a explicat că şi-au asumat un risc. “Noi, ca servicii medicale, ca servicii de urgenţă, spitale, noi nu suntem judecători. Noi vom trata orice persoană care ajunge la spital, vom trata exact cum am tratat şi în valul unu şi doi şi trei. Nu va fi nicio problemă aici. Numai că e o diferenţă între valurile trecute şi acest val: că acuma mulţi şi-au asumat riscul. Înainte nu avem armă, acum am avut armă şi am avut-o luni de zile în care puteam să ne protejăm mult mai bine. Faptul că unii nu au vrut să se protejeze, asta este alegerea lor, dar este şi un risc”, a mai spus Raed Arafat.

El a subliniat că varianta Delta a virusului se transmite atât de uşor încât “după un contact de două-trei minute este posibil să te infectezi”. Astfel, autorităţile se pregătesc să aibă la dispoziţie inclusiv locuri de terapie intensivă pentru copii, având în vedere faptul că tulpina virală care circulă în prezent afectează în mare măsură persoanele tinere.

“Este posibil că ajungem la un număr mai mare (de copii infectaţi – n.r.) pentru că asta s-a întâmplat în alte ţări. În Statele Unite au ajuns şi copii de şapte şi de şase şi de cinci ani la spital din cauza COVID-ului. Copii care nu se pot vaccina şi care trebuie protejaţi altfel. Clar că varianta asta are un impact mai mare pe tineri şi pe copii”, a spus Raed Arafat.

Conform acestuia, în România au existat doi pacienţi de 30 de ani decedaţi din cauza COVID, deşi nu aveau comorbidităţi, iar unii tineri ajung cu forme grave la terapie intensivă. În acest context, medicul a pledat din nou pentru vaccinarea celor care sunt eligibili pentru a primi serul.

„La acest moment încă nu (mă îngrijorează – n.r.) dar este posibil să ajungem la un număr mai mare pentru că asta s-a întâmplat în alte țări. În SUA s-a ajuns și copii de 7 și de 6 și de 5 ani la spital din cauza COVID-ului. Copii care nu se pot vaccina și care trebuie protejați altfel, prin faptul ca restul familiei să respecte niște reguli, să fie vaccinați. Clar că varianta asta are un impact mai mare pe tineri și pe copii. Știm că am avut, din păcate, acum o perioadă, două decese la 30 de ani fără comorbidități, astăzi vorbeam cu cineva de o fată de 25 de ani fără comorbidități, care este într-o terapie intensivă într-un județ aproape de București. Sunt tineri care ajung în Terapie Intensivă”, a mai spus Raed Arafat.

Comentarii

comentarii