Acasă Actualitate Aparat performant pentru diagnosticarea pacienților cu tulburări neurologice la Spitalul Clinic CF...

Aparat performant pentru diagnosticarea pacienților cu tulburări neurologice la Spitalul Clinic CF Timișoara

DISTRIBUIȚI

Electroencefalograma (EEG) este o investigație non-invazivă care măsoară activitatea electrică a creierului. O asemenea examinare medicală se adresează îndeosebi pacienților diagnosticați cu epilepsie. Acest lucru ajută la stabilirea unui plan de tratament eficient. De asemenea, se folosește în cazul pacienților cu tulburări de somn, EEG-ul putând analiza activitatea cerebrală pe timpul somnului. Totodată, dă posibilitatea evaluării stării de conștiență la pacienții cu leziuni cerebrale sau monitorizarea evoluției bolii și răspunsul la tratament în cazul pacienților cu boli neurologice cronice.

„EEG-ul reprezintă, practic, o fereastră către activitatea electrică a creierului. Această investigație neiradiantă, nedureroasă utilizează electrozi speciali pentru a înregistra semnalele electrice emise de creier, transformându-le în grafice foarte exacte ale undelor cerebrale. Această înregistrare oferă informații esențiale pentru stabilirea unui diagnostic din punct de vedere neurologic”, spune dr. Andrei Mușet – medic primar neurolog.

O sesiune durează între 15 și 40 de minute. În timpul acestei investigații, pacientul este confortabil așezat, iar electrozii sunt plasați pe scalp pentru a înregistra activitatea electrică a creierului. EEG-ul funcționează prin înregistrarea variațiilor de voltaj create de activitatea electrică a neuronilor din creier. Electrozii plasați pe scalp detectează aceste semnale și le transformă în grafice ale undelor cerebrale care dau posibilitatea identificării unor anomalii sau modele ce pot indica afecțiuni neurologice. 

Aparatul folosit în cadrul secției de neurologie este unul de ultimă generație, având 32 de canale.

„Practic, cu ajutorul acestor electrozi creierul este supus unor factori de stres pentru a vedea cum reacționează. Electroencefalograful nostru permite o monitorizare mai extinsă a activității cerebrale, ceea ce înseamnă că putem obține o imagine mai detaliată a funcționării creierului. Acest lucru este esențial pentru diagnosticarea și tratamentul pacienților cu afecțiuni neurologice diverse, pentru că putem înregistra activitatea electrică a creierului din multiple locații simultan. Rezultatele EEG-ului sunt obținute imediat, dar se interpretează, de exemplu, în cazul pacienților cu epilepsie, în contextul clinic existent”, spune dr. Andrei Mușet – medic primar neurolog.

Investigația se realizează prin internare continua, în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau specialist către medicul neurolog.

Pregătirea pacientului pentru obținerea unor rezultate cât mai precise în timpul investigației EEG:

  1. Spălarea părului: Înainte de a veni la EEG, este recomandat să vă spălați părul. Curățenia scalpului poate ajuta la asigurarea unui contact bun între electrozi și piele, ceea ce este esențial pentru înregistrarea corectă a activității cerebrale.
  2. Evitarea produselor pentru păr: În ziua investigației, evitați utilizarea produselor de păr, cum ar fi geluri, spume sau fixativ, care pot lăsa reziduuri și pot afecta contactul dintre electrozi și piele.
  3. Somnul corespunzător: Asigurați-vă că ați avut un somn adecvat în noaptea anterioară investigației. Oboseala poate afecta calitatea rezultatelor EEG-ului.
  4. Medicație: Dacă sunteți sub tratament cu medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră despre orice medicație pe care o luați. Unele medicamente pot influența activitatea creierului și vor trebui ajustate înainte de EEG.
  5. Mâncare și băutură: Nu este necesar postul înainte de EEG, cu excepția cazurilor în care medicul dumneavoastră vă indică altfel. Cu toate acestea, evitați consumul excesiv de cafeină sau alcool înainte de investigație.
  6. Părțile corpului curate: Asigurați-vă că nu aveți pielea foarte uscată sau plină de ulei în zona în care vor fi plasați electrozii. O hidratare adecvată a pielii poate ajuta la îmbunătățirea contactului.

Comentarii

comentarii