Acasă Actualitate APIA Timiş a aprobat cererile pentru plăţile pe suprafaţă

APIA Timiş a aprobat cererile pentru plăţile pe suprafaţă

DISTRIBUIȚI

Vin banii pentru agricultură pe 2008!
“Pentru fermierii care vor beneficia de sprijin pe suprafaţă în această primă etapă, în 9.178 de cereri (40%) din totalul de 23.356 de cereri depuse la APIA Timiş, nu au fost identificate erori în sistem”, a subliniat Florin Faur, directorul executiv al APIA Timiş

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Timiş a demarat, miercuri, 25 martie, autorizarea la plată a cererilor pe suprafaţă, aferente campaniei agricole 2008. “Precizăm că pentru fermierii care vor beneficia de sprijin pe suprafaţă în această primă etapă, în 9.178 de cereri (40%) din totalul de 23.356 de cereri depuse la APIA Timiş  nu au fost identificate erori în sistem. Cererile au fost completate corect, fără implicări în supradeclarări. Procesul de monitorizare va continua în zilele următoare pentru toţi fermierii solicitanţi de sprijin pe suprafaţă în 2008, în baza unor eşantioane primite de la APIA Central”, a subliniat Faur Florin.

106,7 euro pentru un hectar cultivat

Aceste scheme de sprijin sunt: schema de plată unică de suprafaţă; plăţile naţionale directe complementare; schema de plată separată pentru zahăr; schema de plată pentru culturi energetice; plăţile tranzitorii pentru tomatele destinate procesării; măsuri compensatorii pentru zonele defavorizate şi măsuri de agromediu. 
Schemele de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi din bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.
Valoare se ridică la 60 de euro pe hectar şi reprezintă plata unică pe suprafaţă (fonduri de la UE), la care se adaugă plata naţională directă complementară în valoare de 46,7 euro pe hectar din bugetul naţional, doar dacă terenul este cultivat.
Pentru campania agricolă din 2008, România beneficiază de o alocaţie financiară de 826,1 milioane de euro, fonduri europene şi de la bugetul de stat. La sfârşitul săptămânii trecute, la Ministerul Agriculturii a avut loc cea de-a III-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). La eveniment au participat şi observatori din partea Comisiei Europene şi din partea Direcţiei Generală pentru Agricultură.
În urma discuţiilor, s-a decis prin vot ca pentru măsura 322 „Renovarea satelor” să se scoată la licitaţie întreaga sumă rămasă în program, iar pentru măsura 121, „Modernizarea exploataţiilor agricole” şi măsura 123, „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice”, s-a votat propunerea de alocare a întregii sume disponibile pentru perioada 2007-2013 în următorii doi ani, după următorul algoritm: 60% în anul 2009 şi 40% în anul 2010.

Mai multe ouă şi mai mulţi pui

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au atras atenţia că nu se poate da întreaga sumă disponibilă în 2009, privitor la cele două decizii, fiindcă nu a fost finalizată selecţia pentru sesiunea noiembrie-decembrie 2008.
Totodată, beneficiarii care au cea mai mare nevoie de sprijin este cel mai probabil să nu fie pregătiţi la timp pentru această sesiune.
Un alt argument al CE a fost că alocarea şi angajarea întregii sume în 2009 nu va mai permite un răspuns al autorităţilor române la schimbările din politica uniunii ce pot avea loc, în contextul crizei mondiale, după anul 2010.
Recomandarea  CE este de păstrare a unei sume deoparte pentru acţiuni viitoare. “Infrastructura rurală este un sector aflat în prezent într-o situaţie critică. Să nu uităm că este un sector prioritar fără de care nu se poate realiza dezvoltarea altor sectoare din mediul rural”, a argumentat Comitetul de Monitorizare decizia de a se da întreaga sumă pe anul 2009.
Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări au propus lărgirea sectorului prioritar de creştere a păsărilor pentru ouă de consum prin eliminarea prevederii referitoare la sistemul extensiv de creştere din cadrul măsurii 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”.
Solicitanţii au motivat că sistemul de creştere extensiv al păsărilor pentru ouă de consum este unul aflat în continuă scădere şi nu este viabil din punct de vedere economic. Sistemul intensiv este unul mult mai eficient atât din punct de vedere comercial cât şi din prisma respectării normelor de igienă solicitate la nivel comunitar. 
Reprezentanţii CE şi-au exprimat acordul faţă de propunerea înaintată şi faţă de argumentarea aferentă acesteia, însă cu rezervă.
Gh. MIRON

Comentarii

comentarii