Acasă Actualitate Aquatim utilizează 24 de sateliţi de pe orbita Pământului pentru măsurătorile la...

Aquatim utilizează 24 de sateliţi de pe orbita Pământului pentru măsurătorile la reţeaua de apă şi canalizare din Timişoara

DISTRIBUIȚI

aquatim DSCF9911Ca în filmele SF, în acest moment, măsurătorile realizate la reţeaua de apă şi canalizare din Timişoara sunt realizate de către specialiştii Aqutim prin Sistemul Geografic Informatic (GIS), utilizându-se o constelaţie de 24 de sateliţi aflaţi pe orbita Pământului.

 

Fineţe, fineţe…

Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a precizat că întocmirea unei baze de date GIS presupune patru etape: colectarea, prelucrarea, utilizarea şi modelarea. Prima şi cea mai dificilă, colectarea, este finalizată, astfel că Timişoara este măsurată, în întregime, la această oră. Procedeul care, odată încheiat, a generat măsurători extrem de fine: precizie de 2-3 centimetri sau chiar 2-3 milimetri a unui activ din reţea – hidrant sau capac al unui cămin de canal. Avantajele sistemului GIS sunt evidente: colectarea datelor este mai rapidă şi mai sigură, viteza de prelucrare este sporită, iar, odată stocate, pot fi prelucrate cu uşurinţă şi prezentate grafic rapid.

În perioada scursă de la implementarea sistemului GIS, s-au colectat 218.509 puncte, organizate într-o bază de date specifică. Procesul este în desfăşurare continuă pentru că reţelele de apă şi canal se transformă în timp. Urmează prelucrarea acestor date cu ajutorul unor programe informatice de ultimă generaţie şi-apoi utilizarea lor.

Cel mai mare avantaj

Cel mai mare avantaj al sistemului GIS este afişarea datelor în format electronic, într-un mod extrem de detaliat. „În loc să folosim, spre exemplu, 1.122 de hărţi cu latura de 1 metru reţelele pot fi vizualizate la orice nivel de detaliu pe un ecran cu diagonala de 50 cm. În acest mod, se pot face modificări fără a periclita harta originală”, a spus Ilie Vlaicu.

Biroul GIS poate tipări hărţi cu dimensiuni de până la 1X3m. Căutarea unui element din reţea se poate face rapid după coordonate, adresă sau alte caracteristici. Aceste date, prin tehnologii specifice sunt puse, în timp real, la dispoziţia oricărui angajat Aquatim căruia i se oferă acces.

De asemenea, cu ajutorul calculatoarelor se pot face diverse statistici care durează câteva secunde: calculul lungimii de reţea, a numărului de hidranţi din oraş. Avansul tehnic vizează, într-o perspectivă imediată, oferirea accesului direct la hărţile digitale, echipelor care lucrează pe teren, cu ajutorul tabletelor sau al calculatoarelor portabile.

A patra etapă

A patra etapă este cea mai avansată etapă din punctul de vedere al tehnologiilor utilizate şi al rezultatelor obţinute şi anume modelarea matematică. Acest lucru înseamnă calcularea şi prezicerea de către calculator a comportamentului apei în reţeaua de apă sau canal. Odată introduse datele într-un program specific, acesta va putea calcula şi oferi reprezentări grafice intuitive despre diverse date cum ar fi: comportamentul în cazul unei extinderi sau în cazul închiderii unei vane mari, asigurarea necesarului pentru consum în cazul blocurilor înalte, a incendiilor.

Aquatim are, în acest moment, capacitatea de a crea modele locale. După ce toate datele culese din teren vor fi introduse în calculator şi prelucrate, vom avea imaginea completă şi complexă a întregii reţele. Odată finalizată baza de date, în integralitatea ei, Biroul GIS va face paşi noi, tehnologii de ultimă generaţie, pentru ca toate datele pe care le însumează să poată fi exploatate inteligent”, a conchis Vlaicu.

Comentarii

comentarii