Acasă Actualitate În jur de 1.000 de ouă vopsite în mod tradițional, cu ceapă...

În jur de 1.000 de ouă vopsite în mod tradițional, cu ceapă roșie, la mănăstirea de la Șag – foto

DISTRIBUIȚI

La mănăstirea Timişeni de la Şag vopsitul ouălor de Paşte e o veche tradiţie. În Vinerea Mare, măicuţele înroşesc ouă folosind metoda populară, naturală, cu coji de ceapă roşie. Măicuțele au lucrat în bucătărie toată dimineața, au fiert ouăle, provenite de la găinile din gospodăria proprie, apoi le-au vopsit.

“Astăzi este Vinerea Mare, se mai spune și Vinerea Seacă – este punerea în mormânt a Domnului nostru Iisus Hristos. La noi la mănăstire se păstrează această tradiție, a vopsitului ouălor în Vinerea Mare pentru că este o zi de sărbătoare și nu se face altceva. Tradiția aici la mănăstire e să păstrăm natural, le vopsim în coji de ceapă. Adunăm cojile de la ceapa roșie, ceapa albă, se cobină, se fierbe și este o culoare naturală.  Se face o cantitate mare de ouă, în jur de 1000 de ouă. Le vom duce la sala de mese și vom mai da și la săraci”, a spus maica stareță Casiana. 

Simbolistica ouălor roșii este păstrată de 2.000 de ani, de când a fost răstignit Domnul Iisus Hristos.

“Când a fost răstignit pe cruce, a fost împuns în coastă și i-a curs sânge și de atunci se păstrează această tradiție. Ar mai fi o variantă, când Maria Magdalena a dus un coș cu ouă roșii pentru ca Pilat să îl dea în schimb pe Iisus Hristos de pe cruce pentru a fi îngropat”, a explicat măicuța Casiana.

La Mănăstirea de la Timișeni-Șag, slujba de Înviere începe la ora 24, când aici vine foarte multă lume și din împrejurimi, și din Timișoara, pentru a lua sfânta lumină. O parte dintre cei care vin participă la Sfânta liturghie până la 4 dimineața.

Comentarii

comentarii