Acasă Sport Aradul a fost capitala aruncătorilor din România

Aradul a fost capitala aruncătorilor din România

966
DISTRIBUIȚI

Stadionul „Gloria” din Arad a găzduit sâmbătă întrecerile Concursului Naţional de Aruncări „Cupa Aradului – Ziridava”, în organizarea Asociaţiei Judeţene de Atletism Arad, cu sprijinul Direcţiei pentru Tineret şi Sport a judeţului Arad şi Federaţiei Române de Atletism. Competiţia a avut ca scop verificarea stadiului de pregătire a sportivilor în vederea participării la campionatele de obiectiv din anul 2018. S-a concurat la juniori şi seniori, la probele de aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutăţii şi aruncarea suliţei, masculin şi feminin. Deşi nu s-au bucurat de un mare număr de spectatori, întrecerile au fost marcate de câteva rezultate notabile ale unor aruncători de top. La aruncarea ciocanului – femei, sportiva Bianca Perie-Ghelber a fost foarte aproape de îndeplinirea baremului pentru calificarea la Campionatele Europene de atletism din acest an. Un rezultat bun a reuşit, în condiţii dificile de concurs pentru el, şi discobolul Alin Firfirică. După ce a concurat vineri la Bucureşti, unde a aruncat 63,43 m, la câţiva centimetri de baremul de calificare la Europene, Firfirică a venit cu maşina la Arad unde a ajuns cu doar o oră înainte de concurs, reuşind totuşi o performanţă de aproape 61 metri. Mihăiţă Micu, un junior care a concurat la aruncarea ciocanului, a reuşit să depăşească la Arad baremul pentru Campionatul mondial de juniori.

Dacă spectatorii nu s-au înghesuit, arena „Gloria” a fost totuşi gazda unor nume importante din istoria atletismului românesc, în probele de aruncări. Fostul suliţaş Gheorghe Megelea, primul medaliat olimpic al atletismului românesc, care a obţinut bronzul olimpic la Montreal în anul 1976, a fost la Arad alături de vajnicul lui adversar din vremea tinereţii, suliţaşul Sorin Pescariu, actualmente cunoscut medic cardiolog la Timişoara. Cei doi au stat împreună şi au comentat performanţele tinerilor aruncători care au concurat la Arad. Mai mult, în premieră, dr. Sorin Pescariu a pregătit un premiu special „Gheorghe Megelea” pentru cele mai bune performanţe la suliţă în concursul de la Arad.

La Arad, cu gândul la Europene

Alin Firfirică este speranţa atletismului românesc în proba de disc. După ce a adunat deja medalii şi titluri europene la juniori şi tineret, Firfirică concurează la seniori, unde speră să depăşească performanţele din vremea junioratului. La Arad, Alin Firfirică a venit după un drum greu, cu maşina, de la Bucureşti, unde a fost vineri la doar câţiva centimetri de baremul de calificare pentru Europenele care anul acesta se vor desfăşura în luna august la Berlin. „Ieri am avut un concurs la Bucureşti unde am aruncat 63,43 m, o performanţă destul de bună. Pe mine m-a interesat să fac baremul de europene. Am fost la doar şapte centimetri de el. Astăzi am fost destul de obosit, am plecat dimineaţă din Bucureşti, a trebuit să conduc până aici şi am ajuns cu o oră înainte de probă. Am aruncat 60,60 metri, a fost o performanţă bună faţă de cum m-am simţit eu astăzi. Sunt mulţumit. Obiectivul pentru anul acesta sunt europenele, unde baremul este de 63,5 metri. Vor fi la Berlin, în luna august. Acesta este obiectivul meu pentru anul acesta. Urmează internaţionalele României, la Cluj Napoca. Sper să-mi realizez acolo baremul de calificare pentru Europene”, a declarat Alin Firfirică.

Aradul va găzdui de anul viitor un concurs internaţional de aruncări

Aradul este pe care să devină o adevărată capitală a aruncărilor pentru România. Faptul că arădenii au reuşit, cu mari eforturi, să păstreze stadionul „Gloria” doar pentru atletism a fost remarcat de specialiştii în domeniu. Există planuri deosebite pentru a introduce arena arădeană într-un circuit internaţional pentru probele de aruncări. „Pentru anul viitor avem promisiuni că acest concurs va fi sponsorizat şi de Primărie şi de alţi sponsori şi va deveni internaţional. Avem promisiuni de la sportivi din Ungaria, din Serbia, din ţările vecine, care au spus că doresc să vină să concureze aici”, a declarat Mirela Ţermure, antrenor federal. Antrenorul arădean Constantin Miclea, organizatorul concursului, a precizat că se doreşte crearea cel puţin a unui triunghiular de aruncări cu participarea sportivilor din România, Ungaria şi Serbia dar că se discută şi cu foruri de resort din Slovacia sau Polonia, pentru a participa la o competiţie de anvergură de aruncări la Arad.

Dacă pentru cei din familia atât de unită a aruncătorilor lucrurile par clare, este aşteptată reacţia administraţiei locale. Pentru că, cel puţin în ceea ce priveşte prima ediţie a „Cupei Aradului – Ziridava”, deşi competiţia este trecută în calendarul oficial al Federaţiei Române de Atletism şi are rang de concurs naţional de aruncări, se pare că aceste argumente nu au contat atunci când s-a depus un proiect de finanţare la Primărie pentru organizarea competiţiei. Proiectul a fost respins, deşi la Arad au venit nume grele ale atletismului românesc iar atleţii au reuşit câteva rezultate notabile, cu unele performanţe de rezonanţă internaţională.

Comentarii

comentarii