Acasă Editorial Asta e democraţia. Putem alege

Asta e democraţia. Putem alege

DISTRIBUIȚI

Piaţa Unirii din frumoasa noastră Timişoara a fost, de-a lungul timpului, simbolul multor întâmplări  din destinul nostru.  Încă din vremea Imperiului, dar şi  acum, în mileniul trei. De când există, este ca un înger pentru oraş. Piaţa a găzduit vizite, concerte, veri frumoase, la terase superbe, loc  pentru îndrăgostiţi, dar şi pentru politică. Azi,  pentru politică.  Campania pentru prezidenţiale se apropie de sfârşit, lumea aşteaptă  MAREA schimbare din viaţa unui popor care a trăit destule tragedii în 20 de ani, aproape că şi-ar fi revenit mai repede după un tsunami. Prea multe cutremure în conştiinţele oamenilor, prea multe minciuni, ipocrizii, păcăleli, prea multe infecţii netratate. Crin Antonescu vine   la Timişoara  acum, în ultimele trei zile ale campaniei electorale. Vine după  succesul indubitabil al întâlnirii de la Cluj, care l-a avantajat în confruntarea cu Băsescu.  I-aş face  lui Crin Antonescu două reproşuri: La atacul lui Băsescu la viaţa privată a lui Crin Antonescu (care atac, este drept, poate inhiba o persoană sensibilă şi nu numai!)  ar fi  trebuit să reacţioneze mult mai  dur,  aş fi  forţat întoarcerea profilului  lui Băsescu spre public, arătându-l în adevărata sa „splendoare” şi spunând  povestea dramei în câteva cuvinte, cu menţiunea „numai monştrii pot  pretinde că luptă rotind cuţitul în rănile sufletului, numai un ticălos  ar putea  să vorbească despre drama unui cuplu în acest fel, un astfel de om nu poate fi preşedintele  unei ţări, indiferent  cum se  va fi numind ea”.  Băsescu ar fi trebuit, atunci, pe loc, dezbrăcat de haina sa „populară” şi pus la locul pe care-l merită.
Al doilea reproş ar fi legat de  nominalizarea prea frecventă a numelui lui Geoană, care lipsea, care nu se putea apăra, şi care este liderul unui partid  dintr-o coaliţie majoritară din Parlamentul României.  Această atitudine a dat apă la moară multor  analişti şi jurnalişti, care, în aceeaşi seară, s-au întrebat: se sparge coaliţia? Or, tocmai semnalul de normalitate care vine din partea acestei majorităţi din parlament este cea care încurajează ideea de schimbare. Cum, mereu,  consilierii sunt cei criticaţi, aş critica echipa de comunicare a lui Crin Antonescu  care ar fi trebuit să pună piciorul pe frână la accentele împotriva lui Geană, care, adevărat, este  candidat, dar cu orice candidat se poate lupta  şi altfel, oricât de antipatică ar fi, să spunem, prestaţia sa în faţa altui candidat. Atacurile lui Crin la adresa lui Geoană au creat premisele altei perfidii electorale: insinuarea unei alte alianţe cu PDL, or asta a fost dezminţită imediat de Crin Antonescu.
După atâtea reproşuri constructive, trebuie spus că pentru vizita lui Crin Antonescu de miercuri, la Timişoara, nu se fac repetiţii, nimeni nu face tumbe în faţa publicului, nimeni nu agită  steguleţe, toată lumea este normală. Tinerii care merg la concert vor  spune ce vor dori, îl vor  susţine pe Crin dacă vor dori,  vor cânta  numai dacă vor dori,  vor schimba lumea numai dacă vor dori. Nimeni nu obligă pe nimeni. Nimeni nu impune pe nimeni:  asta e democraţia. Putem alege.

Comentarii

comentarii