Acasă Actualitate Atac la Spitalul Judeţean Timişoara

Atac la Spitalul Judeţean Timişoara

DISTRIBUIȚI

Veronica Roth, preşedintele sindicatului din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, dezvăluie scopurile obscure ale Ministerului Sănătăţii la adresa spitalului timişorean
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Timişoara se zbate într-o criză fără precedent în ultimii 20 de ani, ce pare fără ieşire, iar în curând, unitatea sanitară va primi încă o lovitură care ar putea fi mortală, de la actuala guvernare portocalie pedelistă.

Veronica Roth, preşedintele sindicatului din cadrul SCJU Timişoara, a declarat că angajaţii din compartimentul administrativ sunt îngroziţi, fiindcă, în scurt timp, vor fi trimişi în şomaj, în masă, iar serviciul TESA va fi externalizat. În locul actualilor angajaţi vor fi aduse firme private, clientela politică a actualei guvernări.

Vor să externalizeze serviciul TESA

“Scopul lor este altul. Există un dedesubt pe care domnul ministru nu îl spune, dar se ştie că, împreună cu aceste conduceri ale spitalelor, intenţionează să aducă firme private care să facă activitatea TESA – în majoritate, să facă administraţie, contabilitate sau aprovizionare. Acesta e scopul, să externalizeze serviciile, dar noi, Judeţeanul timişorean, avem deja experienţe foarte triste cu blocul alimentar şi cu personalul de pază şi protecţie, care nu ne-au făcut niciun bine şi ne-au produs cheltuială triplă”, a declarat Roth. Interesant este că noul ordin va lovi puternic în personalul administrativ, dar spitalele vor putea să facă angajări de medici şi asistente. “Noile prevederi legislative vor da posibilitatea spitalelor să angajeze un număr mai mare de medici şi personal medical cu pregătire medie, deoarece am îmbunătăţit criteriul de normare în acest sens. De asemenea, am creat un normativ mai flexibil, între un minim şi un maxim, astfel încât să dăm posibilitatea managerului de a decide angajarea de personal în secţia sau compartimentul cu deficit”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Judeţeanul, ultima şansă a bolnavilor grav

Judeţeanul din Timişoara reprezintă, de cele mai multe ori, ultima şansă pentru pacienţii aflaţi în stare foarte gravă, din toată Regiunea Vest – judeţele Caraş-Severin, Arad, Hunedoara şi Timiş. La Judeţean există aparatură performantă şi medici foarte buni, ce pot trata şi vindeca bolnavii, iar asistentele medicale sunt foarte bine pregătite. Aici funcţionează peste 2.000 de angajaţi şi sunt peste 1.000 de paturi. Din păcate, datoriile sunt extrem de mari şi sunt foarte puţine şanse de a fi plătite. Sindicaliştii mai susţin că, dacă va fi trimis în şomaj personalul administrativ, situaţia se va agrava la Judeţean. “Proiectul acesta este pentru TESA un pericol. Vine cu reduceri drastice. Unde sunt trei rămâne unu, unde sunt cinci rămân doi. E dezastru. Nu ştiu cum crede domnul ministru că într-un spital cu 1.200 de paturi vor putea să lucreze la calcularea salariilor doi oameni sau la contabilitate şase sau cinci?”, s-a revoltat Roth. La sfârşitul lunii iunie, MS a definitivat normativul nou de personal pentru unităţile sanitare cu paturi. Proiectul a fost postat, de la sfârşitul lunii iunie, pe pagina de web a MS, www.ms.ro, secţiunea Transparenţa Decizională, iar observaţiile şi propunerile vor fi trimise până în 10 iulie, la următoarea adresă: propuneri@ms.ro. Ordinul ministrului Sănătăţii va fi aplicat în toate unităţile sanitare cu paturi, indiferent dacă acestea se află sub coordonarea MS sau sunt deja transferate autorităţilor locale.

 

Comentarii

comentarii