Acasă Actualitate Au trecut 50 de ani de la atacul de la Jocurile Olimpice...

Au trecut 50 de ani de la atacul de la Jocurile Olimpice din Munchen. Andrei Spitzer, evreul timișorean ucis atunci, comemorat la Sinagoga din Cetate

DISTRIBUIȚI

Marți, 6 septembrie 2022, se împlinesc 50 de ani de la atacul terorist de la Jocurile Olimpice de la Munchen. Unul dintre cei 11 evrei uciși atunci era Andrei Spitzer, timișoreanul care devenise antrenorul echipei de scrimă a Israelului. Pentru a comemora tragicul eveniment, vineri, 9 septembrie, la Sinagoga din Cetate va avea loc o scurtă ceremonie la care va participa inclusiv primarul Dominic Fritz.

„Timișoreanul Andrei Spitzer avea 27 de ani când a fost ucis în 6 septembrie 1972. Fiica lui Anouk avea doar două luni.(…) Puțină lume își mai aduce aminte că unul din cei uciși atunci era timișorean – Andrei Spitzer, maestru de scrimă și antrenor al lotului Israelului, fiul unor supraviețuitori ai holocaustului. A învățat scrima și să iubească sportul, aici, în orașul nostru. Fiind singurul vorbitor de germană dintre cei luați ostatici, timișoreanul Spitzer a fost cel care a purtat discuții cu negociatorii germani. Teroriștii l-au împușcat împreună cu ceilalți ostatici într-o încercare eșuată a poliției, de eliberare”, transmite primarul Dominic Fritz într-o postare pe rețelele de socializare. 

Tot acesta face un apel împotriva „urii și anti-semitismului care (…) încă există în ziua de azi”. Tocmai de aceea, în ideea unei Timișoare „veșnic tolerantă, pluriconfesionala și multietnică, construită și pe umerii unei comunități evreiești vibrante”, Fritz le face timișorenilor o invitație: „Vineri, 9 septembrie, voi participa la Sinagoga din Cetate, de la ora 18, la o scurtă ceremonie de comemorare a lui Andrei Spitzer și a celorlalte victime, urmată de un recital de harpă. Sunt invitați toți timișorenii care nu vor să uite”.

Comentarii

comentarii