Acasă Eveniment Autonomia universitară – aruncată în aer de Legea lui Funeriu

Autonomia universitară – aruncată în aer de Legea lui Funeriu

DISTRIBUIȚI

Rectorii din Timişoara nu văd reforma trâmbiţată de noua Lege a Educaţiei…

Rectorii univesităţilor din Timişoara nu sunt prea convinşi de aşa-zisa reformă prevăzută de noua Lege e Educaţiei. Legea Funeriu a fost promulgată, marţi seara, de preşedintele Traian Băsescu. ZIUA de Vest a discutat doar cu rectorii neimplicaţi vădit politic, deoarce noua lege a fost acuzată şi de politizare excesivă. Aceştia susţin că autonomia universitară este afectată de noua lege, dar învăţământul trebuie să meargă mai departe. Preşedintele Băsescu a fost dur în explicaţia dată imediat după promulgarea acestei legi: „În învăţământul universitar s-au format baroni ai sistemului, iar vehemenţa lor pleacă din teama că îşi vor pierde privilegiile”, a spus preşedintele. Liderii de sindicat din învăţământ au catalogat noua lege drept un dezastru naţional, iar fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marga, a fost şi mai dur, spunând despre noua lege că „seamănă cu programul de guvernare nazist”. Nici rectorii de la Timişoara nu sunt foarte indulgenţi.

Ioan Talpoş: „Noua lege aduce controlul autonomiei universitare de la nivel centralizat”

Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, este optimist, deşi recunoaşte că noua lege îngrădeşte autonomia universitară. Talpoş susţine şi că România nu era pregătită pentru noua formulă de alegere a rectorilor, alegere ce va depinde de oameni din afara sistemului şi de cheful unui ministru. „Nu sunt de acord cu ce a zis Băsescu, vizvai de baroni şi clanuri în universităţi. În Universitatea de Vest nu există nicio gaşcă, niciun clan, nu există aşa ceva. Noi, cei de aici, ne vom strădui ca şi în condiţiile noii legi să ducem mai departe prestigiul universităţii. Oamenii normali vor merge înainte. Clasificarea universităţilor şi categorisirea lor este un fapt bun prevăzut de noua lege, totuşi legea aduce controlul autonomiei universitare de la nivel centralizat. Autonomia e definită prin lege, dar să vedem cum va fi în practică. Alegerea rectorului este o noutate, România nu era pregătită pentru aşa ceva, dar vom merge înainte”, ne-a spus Ioan Talpoş, rectorul UVT. Conform noii legi, cea mai importantă decizie din cadrul unei universităţi, alegerea rectorului, nu va mai fi doar la mâna senatului universităţilor. O comisie formată şi din oameni din exteriorul universităţilor va decide noul rector.

Alexandru Moisuc: „La această lege, lucrurile noi nu sunt bune şi lucrurile bune nu sunt noi”

Conform noii legi, la concursul de rector participă cel mult doi candidaţi. Rectorul care este ales trebuie confirmat de ministrul Educaţiei. Tot ministrul Educaţiei poate să şi revoce, de acum, rectorii, dacă se consideră că a fost încălcată legislaţia. Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Alexandru Moisuc, crede că noua lege este departe de a aduce o reformă în învăţământul românesc, aşa cum trâmbiţează ministrul Funeriu.. „Această lege nu aduce reformă în învăţămânmtul superior. Dacă se dorea reformă nu trebuiau desfiinţate normele didactice şi contractele de muncă ar fi trebuit făcute pe timp limitat. Cei ce au contracte pe timp nelimitat se pun pe tânjeală. Noua lege încalcă autonomia universitară, iar faptul că pentru rector se hotărăsc doi candidaţi şi ministerul alege iar nu mi se pare normal. O lege nouă trebuie să aducă lucruri noi şi lucruri bune. La această lege, lucrurile noi nu sunt bune şi lucrurile bune nu sunt noi”, ne-a spus Alexandru Moisuc, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole.
 

Comentarii

comentarii