Acasă Actualitate Banat – Regiune Gastronomică a Europei în 2027. Alin Nica: “Acest titlu...

Banat – Regiune Gastronomică a Europei în 2027. Alin Nica: “Acest titlu va pune din nou reflectoarele pe zona noastră”

DISTRIBUIȚI

Banat – Regiune Gastronomică a Europei în 2027 este următorul proiect strategic al Consiliului Județean Timiș. Până acum, în România, doar Sibiul a deținut această titulatură, în 2019. Toate eforturile se vor canaliza pentru a aduce acest titlu major în Banat, mai cu seamă că există deja mecanisme și structuri care funcționează bine din anul Capitalei Culturale Europene.

„Noi am pornit această idee ca la orizontul anilor 2030, Timișul să fie în Top 5 destinații turistice la nivel național. E un obiectiv ambițios, dar cred că anul acesta în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii ne-a deschis mai multe oportunități pentru a face din turism un motor de creștere economică. Candidatura pentru Regiune Gastronomică a Europei în 2027 vine oarecum firesc. Acest titlu va pune din nou reflectoarele pe zona noastră. Nu trebuie să ne oprim la 31 decembrie 2023, avem deja un ecosistem de actori culturali privați dar și publici care au învățat și știu deja să organizeze evenimente de amploare, care să atragă public numeros. Domeniul HORECA a început să profite de pe urma acestor activități, autoritățile locale trebuie să continue finanțarea pentru marile evenimente”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Cu ocazia acestei candidaturi, județul Timiș și-a asumat poziția de lider al Regiunii, teritoriu care trebuie să cuprindă însă tot Banatul istoric – caracterizat de conviețuire multiculturală și interetnică, dar și de o gastronomie bine conturată.

Luptă internă cu Harghita

Este vorba de un program pus la cale de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism cu sediul la Bruxelles, iar pe lângă CJ Timiș, inițiatorii candidaturii Banatului sunt Universitatea Științelor Vieții și Asociația HoReTIM . Urmează să fie atrași în proiect și reprezentanții din județul Caraș-Severin, dar și alți promotori.

„În 2019, Sibiul a profitat de aceeași situație favorabilă pe care o are acum Timișoara și Timișul. Capitala Culturală Europeană e o rețetă de succes în urma căruia și Sibiul a crescut foarte mult, acum e în topul județelor românești în turism. Asta dorim și noi, însă diferența de potențial este mult mai mare în favoarea noastră. Suntem cel mai mare județ din țară ca suprafață, unul din primele județe ca și populație, nu mai vorbind de puterea economică în comparație cu județul Sibiu”, a mai spus Alin Nica.

Pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei, Banatul are de luptat cu județul Harghita. Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism va decide anul viitor, în mai, cine va fi câștigătorul.

 

Comentarii

comentarii