În Valea Almăjului este vremea când oile ies la pădure, la păscut, și se hrănesc cu plante tinere, așa cum popular este numită și «găinușa », iar brânza dobândește astfel un gust aparte – a explicat Delia S. Barbu, președinta Asociației My Banat.
Bănățenii sunt invitați din nou la Rudăria, la al doilea brunch local, unde Maria și Remus Craia vă vor pune pe masă celebra… brânză de găinușă și multe altele. Tot acolo, Morile de apă din Rudăria – cel mai mare complex mulinologic din Europa de Est – vă așteaptă să le (re)vedeți, într-un tur ghidat de Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
Marele eveniment, Brunch în Țara Morilor de Apă. Rudăria – Eftimie Murgu nr. 299, va avea loc sâmbătă, 27 aprilie 2024, de la ora 11.00.
Meniu și program
11,00 – Deschidere și prezentare gazde- Maria și Remus Craia
11,00 – 13,00 – Experiențe culinare locale
Aperitive
Cașcaval de la Prigor. Caș de oaie. Caș de vacă. Brânză sărată de oaie. Platou cu jumeri, cârnați de casă și șonc. Pastă de jumeri. Pastă de leurdă. Brânză dulce cu mărar. Găigană de ouă de casă cu ceapă verde. Ouă de casă fierte. Lapte de oaie fiert în căldare cu coleșă rece. Legume de sezon –ceapă verde, salată verde, ridichi
Pâine de casă făcută de ceica Maria cu făină de grâu măcinat la moara Brușoanea. Lipii din făină de grâu
Preparate calde
Ciorbă de miel. Drob de miel. Papricaș de găină. Fasole bătută cu varză. Brânză friptă cu coleșă, jumărăți și cârnați de casă. Salată acră de bureți.
Desert
Colăreți cu lapte de casă. Prăjitură cu urdă. Plăcintă cu mere. Plăcinți cu dulceață de prună din Rudăria.
Băuturi
Limonadă. Siropuri. Ceai din plante locale. Lapte rece de vacă. Cafea
13,00 – 15,00 – Tur ghidat la Morile de apă din Rudăria și picnic cu gogoși
11,00 – 15,00 – Târg de produse locale în curtea gazdelor – producători din Caraș Severin. Activități și ateliere. Atelieru’ lu’ Văru – tâmplărie artizanală. Demostrație de măcinat făina la Moara Brușoanea.
Comentarii
comentarii