Acasă Economic Bărbații iau mai multe credite decât femeile, este preferată dobânda fixă, iar...

Bărbații iau mai multe credite decât femeile, este preferată dobânda fixă, iar avansul crește

DISTRIBUIȚI

Evoluția pieței de creditare în primul trimestru al acestui an a fost una favorabilă, marcată de o continuare a interesului puternic pentru achizițiile imobiliare văzut încă de la sfârșitul lui 2023, dar și de oferte competitive de dobândă fixă venite din partea băncilor. Bărbații au solicitat cele mai multe împrumuturi pentru locuințe, potrivit datelor interne centralizate de Imobiliare.ro Finance. Cele mai multe persoane care au făcut o achiziție cu credit ipotecar au avut vârste cuprinse între 31 și 40 de ani.

Anul a început în forță, doar în perioada ianuarie-februarie 2024 creditele noi în lei acordate gospodăriilor populației pentru locuințe atingând pragul de 6,8 miliarde de lei (1,3 miliarde euro) și depășind considerabil nivelul înregistrat pe tot parcursul trimestrului I din 2023, de 5,2 miliarde de lei (1 miliard euro), potrivit raportărilor făcute de Banca Națională a României (BNR). Climatul favorabil de la nivelul pieței s-a putut observa și în rezultatele Imobiliare.ro Finance, volumul creditelor acordate prin intermediul celor 200 de brokeri din rețeaua națională fiind, în primele trei luni, cu 83% mai mare față de intervalul corespunzător din 2023.

Revenirea apetitului românilor pentru împrumuturi a început să se facă simțită încă de la finele lui 2023 când, în ultimele trei luni, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat comparativ cu perioada similară din 2022 și a ajuns la 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro), conform datelor BNR. Condițiile mai bune de la nivelul pieței i-au încurajat pe mulți nu doar să facă pasul către o achiziție, ci și să apeleze la refinanțări. Anunțul de majorare a cotei reduse de TVA pentru locuințele de până în 120.000 euro și-a adus, la rândul său, aportul la acest rezultat.

Iată, pe scurt, câteva dintre principalele tendințe identificate de specialiștii Imobiliare.ro Finance, la nivelul pieței de creditare la începutul anului 2024:

  • valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns la000 de euro, iar românii preferă să plătească un avans mai mare de 15% atunci când apelează la finanțare;
  • rata medie plătită la bancă este de 400 euro/lună, fiind egală sau chiar mai mică față de o chirie pentru un apartament cu 2 camere;
  • când aleg creditul potrivit cei mai mulți români optează pentru un împrumut în lei și pentru o dobândă fixă;
  • bărbații sunt cei care solicită în număr mai mare un credit ipotecar, chiar dacă femeile sunt de cele mai multe ori cele care iau decizia finală de achiziție în familie;
  • mai bine de 40% dintre cei care au luat un credit pentru locuință în prima parte a anului au vârste cuprinse între 31 și 40 de ani.

Dobânda fixă, preferată de români. Cea mai bună ofertă de pe piață

Dobânzile au continuat să urmeze la începutul lui 2024 o tendință de scădere, dar se mențin la un nivel mai ridicat decât în 2021, înainte ca piața să sufere șocurile aferente războiului din Ucraina și creșterii puternice de la nivelul inflației. Pe de altă parte și veniturile românilor s-au majorat de atunci. În ianuarie 2024, spre exemplu, câștigul salarial mediu net a ajuns la 4.859 de lei în România, echivalentul a 977 euro, după un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.

Încă din ianuarie au apărut oferte bune pentru cei care își doreau să obțină finanțare pentru a-și împlini visul de a fi proprietari, în prezent cea mai atractivă variantă fiind de 5,75% dobândă fixă pe 5 ani, respectiv pe 3 ani, în funcție de bancă. Specialiștii Imobiliare.ro Finance anticipează noi scăderi pe parcursul lui 2024 la acest capitol, în special în a doua parte a anului, în lipsa unor noi șocuri economice majore provenite din cauze independente de piață.

66.000 de euro, valoarea medie a unui credit ipotecar

Valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns, în primul trimestru din 2024, la circa 66.000 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro Finance, rata medie plătită de cei care au apelat la finanțare pentru a-și cumpăra o proprietate fiind de aproape 400 de euro.

Chiria medie solicitată de proprietarii din marile orașe pentru un apartament cu 2 camere este de cele mai multe ori egală sau chiar mai mare de 400 euro/lună. În Cluj-Napoca ai nevoie de un buget de 525 euro/lună pentru a închiria o astfel de locuință, în timp ce în București bugetul necesar unui chiriaș este de 500 euro/lună, conform celor mai noi date centralizate de Imobiliare.ro. Dacă vrei să închiriezi un apartament cu 2 camere în Brașov plătești 479 euro/lună, în timp ce chiria medie în Constanța ajunge la 450 euro/lună.

Un avans de 15% ar indica teoretic un preț de achiziție de circa 77.600 de euro, dar mulți dintre cei care apelează la finanțare aleg să vină cu un aport propriu mai consistent, valoare reală medie a tranzacției fiind în consecință mai mare. Din estimările reprezentanților Imobiliare.ro Finance prețul mediu al proprietăților cumpărate prin credit se apropie, de fapt, de 83.000 de euro în marile orașe.      

“Românii sunt tot mai interesați de achizițiile imobiliare în scop investițional. Un sfert din clienții noștri sunt cel puțin la a doua achiziție, iar conform regulamentelor BNR ei nu pot lua împrumuturi cu 15% avans, sunt obligați să vină cu un avans de 25%. O altă categorie de persoane care apelează la împrumuturi pentru a-și cumpăra o proprietate este reprezentată de cei care au deja economii substanțiale și pot să acopere pe baza lor o bună parte din prețul imobilului. În acest caz, discutăm în principal despre credite cu valori mai scăzute care au implicit rate mai mici”, a declarat Doru Iliescu, General Manager Imobiliare.ro Finance.

Dobânda fixă este preferată în 98% din cazuri, indiferent de tipul împrumutului ales, aceasta oferind o serie de avantaje, predictibilitatea fiind unul dintre cele mai importante.

“Un împrumut cu dobândă fixă reprezintă, la ora actuală, varianta mai ieftină pe care o ai la dispoziție. Dobânda fixă este cu 2,1% mai scăzută față de cea mai mică dobândă variabilă, aferentă programului guvernamental Noua Casă, de 7,90%. În plus, dobânda fixă nu-ți face surprize, orice s-ar întâmpla cu indicatorii pieței”, explică Doru Iliescu.

Creditele în lei sunt agreate de cea mai mare parte a românilor care își cumpără o locuință, doi dintre principalii factori care îi determină să fie în favoarea acestora fiind avansul necesar mai mic decât cel solicitat pentru împrumuturile în valută și gradul mai mare de îndatorare acceptat de bănci. 

La ce vârstă accesează românii un credit ipotecar

Se știe că în special pe piața rezidențială femeile sunt cele care iau, în majoritatea cazurilor, decizia finală de achiziție într-o familie, însă nu sunt și cele care semnează la bancă pentru obținerea creditului. Aproape 60% dintre creditele acordate prin intermediul brokerilor Imobiliare.ro Finance au ca titular un bărbat.

Cei mai mulți români care au luat un credit ipotecar prin Imobiliare.ro Finance în primele trei luni ale acestui an au avut vârste cuprinse între 31-40 de ani. Dorința de a deveni proprietar se simte însă puternic și în rândul tinerilor sub 30 de ani, aceștia reprezentând circa 30% dintre persoanele care au apelat până la sfârșitul lunii martie la un împrumut pentru a cumpăra o locuință.

Prețurile apartamentelor cresc la nivel național

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, luna martie a adus creșteri pe linie pe piața rezidențială. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la 1.580 euro/mp util la nivel național.

Începutul primăverii este marcat, de asemenea, de un nou record pe țară înregistrat în Cluj-Napoca, cel mai scump oraș pentru cumpărători – 2.704 euro/mp util, cu aproape 11% peste nivelul din martie 2023.

Bucureștiul recuperează din terenul pierdut în fața Brașovului, pe fondul scumpirilor consistente apărute pe segmentul nou al pieței, și ajunge la o medie de 1.700 euro/mp util. Orașul de la poalele Tâmpei rămâne însă în continuare al doilea cel mai scump din țară, prețul mediu solicitat pentru apartamente crescând cu 3% într-o lună până la 1.870 euro/mp util

Majorări similare s-au putut observa față de februarie în Iași, în timp ce în Constanța piața aproape că a stagnat.

Comentarii

comentarii