Acasă Actualitate „Baza materială este deficitară la unităţile de învăţământ din Lugoj”

„Baza materială este deficitară la unităţile de învăţământ din Lugoj”

DISTRIBUIȚI

Anunţul a fost făcut de către Marin Popescu, inspectorul general şcolar al judeţului Timiş, care a menţionat şi că, până în 17 decembrie, va avea o întrevedere cu primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea
Inspectorul general şcolar al judeţului Timiş, Marin Popescu, a revenit la începutul acestei săptămâni la Lugoj, susţinând o conferinţă de presă tot la sediul Partidului Democrat Liberal, unde a avut şi o întrevedere cu câţiva directori ai unităţilor de învăţământ din municipiu şi cu conducerea organizaţiei lugojene a PDL. Cu acest prilej, şeful Inspectoratului Şcolar Timiş a făcut referire şi la scrisoarea deschisă care i-a fost adresată, recent, de către primarul Francisc Boldea. „Îi mulţumesc domnului primar Boldea pentru invitaţia făcută. Cu siguranţă, în limita timpului disponibil, voi participa la o discuţie cu domnul primar, pentru că n-avem nimic de ascuns şi cred că dovedim interes pentru educaţie şi, probabil, vom ajunge la un consens în ceea ce priveşte optimizarea reţelei şcolare, fundamentarea proiectului de şcolarizare şi identificarea de surse de finanţare pentru unităţile de învăţământ. Cu siguranţă acest lucru se va întâmpla până în data de 17 decembrie. Dar nu mă întâlnesc cu domnul primar pentru că mi-a trimis acea scrisoare deschisă. Vreau să ştiţi că deja am avut întrevederi cu primarul din Deta, cu primarul din Sânnicolau Mare, iar săptămâna viitoare mă voi întâlni cu primarul de la Jimbolia”, a spus Marin Popescu. Şeful Inspectoratului Şcolar Timiş a răspuns şi acuzelor lansate, la adresa sa, de către primarul din Lugoj. „Vizita mea la Lugoj nu a fost neadecvată şi nu a fost o vizită de lucru. Eu nu sunt tipul de om care face vizite de lucru, aşa cum, poate, făcea domnul primar Boldea în perioada în care era inspector şcolar general adjunct. A fost o întâlnire de informare, la care au participat şi cadre didactice şi membri de partid”, a declarat Marin Popescu.

„Ne gândim să optimizăm reţeaua şcolară”

Totodată, inspectorul general a mai spus că numirea directorilor la unităţile de învăţământ s-a făcut doar „din perspectiva experienţei manageriale”, explicând că, dacă unora dintre directori le-a expirat mandatul şi nu au mai fost reconfirmaţi în funcţie, acest lucru s-a făcut conform legii. „S-ar putea să fi existat câteva sincope la nivel managerial şi, în această perspectivă, nu au mai fost reconfirmaţi”, a declarat Marin Popescu. Inspectorul şcolar general a dezvăluit şi faptul că, în 2009, s-a produs un fapt fără precedent: un primar a trimis o adresă Inspectoratului Şcolar prin care erau recomandate diferite persoane care ar trebui să ocupe funcţia de director în unităţile de învăţământ lugojene. „În 2009, pentru prima dată în istoria învăţământului din judeţul Timiş, un primar a trimis o adresă Inspectoratului Şcolar, în atenţia inspectorului general de atunci, în care recomanda unitatea de învăţământ şi directorul care trebuia să fie la acea şcoală. Şi acea adresă era semnată de către actualul primar al Lugojului, Francisc Boldea”, a spus Marin Popescu. Şeful Inspectoratului Şcolar Timiş a mai precizat că se are în vedere optimizarea reţelei şcolare la nivelul întregului judeţ şi că fundamentarea cifrei de şcolarizare se va face cu consultarea comunităţii locale, iar comasările de şcoli se vor face numai cu avizul Consiliului Local, nu al primarului. „Şcolile cu un număr mai mare de o mie de elevi vor funcţiona cel mai bine, dar vor putea vieţui fără probleme şi şcolile mai mici, cu mai puţini copii, dacă îşi vor acoperi cheltuielile. Asigurarea calităţii este dată de baza materială din şcoală, care este deficitară la unităţile de învăţământ din Lugoj”, a afirmat Marin Popescu.

Bursele elevilor au fost plătite

Inspectorul general şcolar a mai declarat că nu este adevărată afirmaţia, din scrisoarea deschisă, că nu au fost plătite bursele elevilor. „A fost alocată suma de 800.000 de lei pentru plata burselor, pentru transportul elevilor şi pentru banii de liceu. Banii au venit de la inspectorat, la sfârşitul lunii octombrie, prin centrele bugetare din şcoli. Nu s-au plătit prin bugetul Primăriei şi, de aceea, domnul primar nu a ştiut de ei. Nu este deci adevărat că inspectoratul nu se mai ocupă de şcolile lugojene”, a declarat inspectorul general Marin Popescu, menţionând şi faptul că inspectoratul a solicitat, de la minister, 10.000 de lei pentru Clubul Sportiv Şcolar Lugoj,  în vederea supravegherii instituţiei cu camere video. Inspectoratul a mai venit în ajutorul Clubului Sportiv Şcolar Lugoj şi cu asigurarea transportului sportivilor la competiţiile din ţară. „Neavând banii necesari pentru achiziţionarea unui microbuz pentru transportul elevilor care fac performanţe sportive, de la inspectorat a fost alocat un microbuz şcolar către comuna Margina, iar de la Palatul Copiilor din Timişoara a fost alocat altul, către comuna Fârdea. Urmează ca aceste două microbuze să transporte, la sfârşit de săptămână, copiii sportivi lugojeni care fac deplasări în ţară”, a mai spus inspectorul general şcolar.

Comentarii

comentarii