Acasă Eveniment Biserica necruţătoare!

Biserica necruţătoare!

549
DISTRIBUIȚI

Preot ortodox, vinovat că a celebrat Sfinta Liturghie alături de un preot de alt cult

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului întrunit la sediul din Timişoara a respins, la sfârşitul săptămânii trecute, recursul înaintat de preotul Daniel Crecan, împotriva deciziei de depunere din treapta preoţiei din 25 octombrie, emisă de Preasfinţitul Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului, în urma hotărârii Consistoriului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului. Pedeapsa

Întrunit în şedinţă de judecată, Consistoriul Eparhial a hotărât, în data de 19 octombrie 2010, că preotul Daniel Crecan se face vinovat de concelebrare liturgică cu un cleric aparţinând altui cult, în baza probelor administrate. Fapta s-a petrecut în data de 23 mai 2010, în Duminica Rusaliilor, când biserica din Bocşa Montană, păstorită de preotul Daniel Crecan, îşi serba hramul şi a ajuns în atenţia Oficiului Canonic-Juridic al Episcopiei Caransebeşului la sfârşitul lunii septembrie, fiind sesizată de Cancelaria Sfântului Sinod. Hotărârea dată de Consistoriul Eparhial după două şedinţe de judecată a fost aprobată de chiriarhul locului, în conformitate cu legiuirile bisericeşti şi, prin urmare, a fost emisă decizia pedepsirii disciplinare cu „depunerea sau pierderea dreptului pentru totdeauna de a săvârşi vreo lucrare sacră, fără pierderea calităţii de preot, cu putinţa de a fi întrebuinţat în administraţia bisericească”, la care se adaugă „interdicţia de a purta, pentru totdeauna şi în orice împrejurare, reverenda preoţească, veşmintele liturgice, precum şi orice alt însemn clerical, începând cu data de 1 noiembrie 2010”.

Exclus…

Amintim că, în şedinţă în luna iulie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în baza Sfintelor Canoane că „nu este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgii cu slujitori ai altor culte. Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă, şi, în consecinţă, vor suporta sancţiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, şi oprirea de la împărtăşanie a credincioşilor mireni”. “Învăţătura de credinţă a Bisericii Ortodoxe îşi are exigenţele ei bine definite şi conturate în două milenii de experienţă şi gândire duhovnicească. Acestea constituie corpusul dogmatic al ortodoxiei soborniceşti şi apostolice peste care nu se poate trece fără a pierde identitatea creştină ortodoxă. Un preot sau un mirean care încalcă aceste rânduieli se exclude singur din comuniunea Bisericii. În cazul de faţă, Consistoriul Episcopiei Caransebeşului a luat act de încălcarea deliberată a învăţăturii de credinţă ortodoxă şi a aplicat hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luată în duhul canoanelor Ortodoxiei. Hotărârea de astăzi a Sinodului Mitropoliei Banatului, de respingere a recursului preotului Daniel Crecan împotriva deciziei episcopului Caransebeşului, respectă aşadar hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi Sfintele Canoane şi legiuiri bisericeşti”, se arată în decizia Sinodului.

 

Comentarii

comentarii