Acasă Economic Blocurile cu patru etaje ar putea avea şi lifturi, pe bani europeni...

Blocurile cu patru etaje ar putea avea şi lifturi, pe bani europeni şi ai proprietarilor

149
DISTRIBUIȚI

sorin maxim adrBlocurile cu patru etaje ar putea fi amenajate şi cu lifturi construite pe bani europeni, dar şi ai blocatarilor proprietari. Pe lângă acestea, în cadrul unor lucrări ce depăşesc limitele a ceea ce însemna până acum anveloparea blocurilor, se mai pot face şi alte lucrări de reparaţii şi reabilitări ale imobilului. Pentru acestea, ADR Vest are la dispoziţie 43 de milioane de euro.
Secretarul de stat Sorin Maxim, fost director general al ADR Vest, a prezentat, vineri, primele două priorităţi de investiţii din cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 în Regiunea Vest.
„Componenta de reabilitare termică este mai mult decât o anvelopare, aşa cum era înţeleasă în schema-pilot, în ideea în care sunt lucrări mult mai complexe. Se poate discuta despre acoperiş, şarpantă, lift, parte de iluminat, tot ce înseamnă parte de iluminat şi de agent termic. Discutăm despre proiecte care vor fi destinate blocurilor de locuinţe construite în perioada 1950-1990”, spune Sorin Maxim.
Pentru realizarea unor astfel de proiecte, va exista parteneriat între autoritatea publică locală, primărie şi asociaţia de locatari legal constituită. Cotele de participare financiară va fi de 60% suportată din fondul unional şi 40% din partea asociaţilor, respectiv, primărie şi blocatari. Municipalitatea va participa cu 15%, iar asociaţia de locatari, cu 25%. „Asociaţiile vor pune doar din partea de lucrări, fără niciun fel de alte cheltuieli din partea de pregătire, de proiectare sau de cheltuieli neeligibile”, a punctat Maxim.
Tot vineri a mai fost lansată şi componenta de drumuri judeţene, dedicate doar consiliilor judeţene, în calitatea lor de proprietari ai drumurilor. „Şi aici, tipologia este mai complexă, vorbim şi despre modernizare, care are şi elemente de securitate, de transport public în comun, elemente de piste de biciclete sau alei pietonale în zonele prin care trec”, a conchis Maxim.

Comentarii

comentarii