Acasă Actualitate Boala arterială periferică – o maladie de temut în Timiş

Boala arterială periferică – o maladie de temut în Timiş

DISTRIBUIȚI

patronat medici -foto dr. ionacIMG 3556Medicii de familie din Timiş sunt invitaţi, marţi 18 iunie, la simpozionul “Prevenţia în boala arterială periferică”, iar timişorenii, la screening.

Boala arterială periferică (BAP) este o maladie gravă cauzată de circulaţia proastă a sângelui în picioare, care face ravagii în Timiş. Arterele se îngustează datorită aterosclerozei –acumulare de colesterol (grăsimi) în sânge.

De ceea, în această perioadă, Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara, din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, şi Asociaţia CompasX, care luptă pentru reducerea numărului de amputaţii, demarează un program de screening pentru persoanele cu risc de a dezvolta boală arterială periferică. În acelaşi timp, Patronatul Medicilor de Familie Timiş îi invită pe medicii de familie, marţi 18 iunie, la simpozionul cu tema “Prevenţia în boala arterială periferică”. Gazda simpozionului va fi prof. dr. Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi iniţiatorul proiectului de screening în boala arterială periferică. Evenimentul se va desfăşura începând cu ora 13.00, la Casa Adam Muller Guttenbrunn Timişoara.
Timişorenii sunt atenţionaţi că, dacă o persoană are cel puţin doi dintre următorii factori de risc, trebuie să vină imediat pentru a face un screening gratis, la judeţean. Factorii de risc sunt: vârsta peste 45 de ani, prezenţa hipertensiunii arteriale, colesterol mărit, persoana este fumătoare, suferă de diabet sau are rude în familie care au suferit sau suferă de boli cardiovasculare.
În ciuda noilor descoperiri în medicină, pe parcursul ultimului deceniu, numărul total de amputaţii majore de membru inferior a fost în continuă creştere. Fiind una dintre complicaţiile de temut ale bolii arteriale periferice, cu un impact deosebit asupra vieţii pacienţilor, amputaţia majoră de membru are o mortalitate de 50% la doi ani de la eveniment. Specialiştii precizează că depistarea factorilor care pot determina apariţia bolii şi, dacă este nevoie, tratamentul timpuriu al acestei afecţiuni, ajută pacienţii să trăiască mai mult, să aibă o stare de sănătate mai bună şi o calitate mai bună a vieţii. Programul se va desfăşura în Ambulatorul Spitalului Clinic Judeţean Timişoara, camera 1, gratuit. Telefonul la care se pot face programări este: 0745.308.086.

Comentarii

comentarii