Acasă Administraţie Bugetele societăților din curtea Primăriei au încăierat consilierii locali: ”Condamnat penal”, ”Penibila...

Bugetele societăților din curtea Primăriei au încăierat consilierii locali: ”Condamnat penal”, ”Penibila intervenție”, ”Domnișorul Moșiu”

DISTRIBUIȚI

Patru puncte de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de plen a Consiliului Local Timișoara, de marți seara, deși păreau să fie banale, necesitând doar o … bifă, au reușit să fie subiectul zilei pentru a se provoca disputa clasică pentru astfel de întâlniri ale aleșilor locali. De la discuții banale, fără sens, s-a ajuns din nou la jigniri și cuvinte care mai de care: ”Condamnat penal”, ”Penibila intervenție”, ”Domnișorul Moșiu”, doar câteva dintre sloganurile folosite în discuțiile de nivel înalt purtate.

”Nervii” au pornit de la solicitarea de a se scoate de pe ordinea de zi a proiectelor referitoare la aprobarea bugetelor societăților aflate în subordinea primăriei, până când reprezentanții respectivilor societăți.

„Reiterez rugămintea pe care am mai avut-o, și anume ca cel puțin de două ori pe an, managerii firmelor din subordinea municipalității, măcar atunci când ne propun bugetul și rezultatele obținute, să vină aici să ne răspundă la întrebări, altfel riscăm ca consilierii să nu voteze, iar fără buget se blochează activitatea. Aici nu e vorba de politică, ci de bun simț. Eu cred că un manager, mai ales că au salarii pe măsură, pot veni sau pot delega pe cineva care să fie prezent și să răspundă la întrebări. Ar trebui să vină de cel puțin două ori în fața noastră, la bilanț și buget”, a fost cererea lui Țoancă.

Viceprimarul Lațcău, la această ședință prezent pe post de înlocuitor al lui Dominic Fritz, a cerut ca proiectele să fie votate acum pentru a asigura buna desfășurare a activității pentru societățile respective.

Următorul la inițiat discuții a fost Adrian Lulciuc, șeful consilierilor locali PNL.

”Domnul viceprimar, cu tot respectul, nu este vorba despre interesele societăților, evident că noi ne oferim disponibilitatea să venim și mâine la o extraordinară, sau atunci când domnii director se însănătoșesc sau sunt mai bine pregătiți, (n.r. aici intervine din nou, scurt, Lațcău, și spune despre Lulciuc că vindea măști la STPT în pandemie) mă scuzați dacă v-am întrerupt, să mă întrerupeți și dumneavoastră, haideți să fim respectuoși unul cu celălalt, doar că e important ca atunci când există director cineva să reprezinte societatea în ședințele de consiliu local, pot fi întrebări”, a fost replica lui Lulciuc.

Clasic, Lațcău nu se lasă.

”Apreciez îngrijorările dvs, mai ales ale domnului Lulciuc, care de când nu mai are coleg de partid director la STPT cu care să facă mai multe contracte în pandemie nu mai are același grad ridicat de încredere în informațiile care vin din STPT și nu mai știe în detaliu cum se cheltuiesc banii, deci nu mai există această predictibilitate. Dar, dat find faptul că vorbim de un buget construit într-un an în care STPT trece printr-o restructurare, va rog frumos, în această speță să votați pentru, să aprobăm acest buget”, a replicat viceprimarul.

Și dialogul continuă, în aceiași linie.

”Ca să nu trecem de la condamnatul penal la penibila intervenție, aș vrea să îi informez pe colegii de consiliu local că și atunci când aveam un coleg de partid la STPT, cum spune domnul condamnat penal, tot timpul, indiferent de culoarea politică, veneau reprezentanți ai societății din respect pentru noi toți”, a mai spus Lulciuc.

Desigur, apelativele ”spicy” au continuat, iar pe ordinea de zi a fost și una în care viceprimarul s-a referit la liberalul Simion Moșiu cu apelativul ”domnișor”.

La finalul ședinței, viceprimarul Cosmin Tabără chiar atrăgea atenția celor din sală că oamenii i-au atras atenția asupra nivelului dezbaterilor din ședințe, unul foarte … jos, de cele mai multe ori nelalocul lor. ”Stau cu capul în jos la aceste discuții”, spunea oficialul.

Aquatim, certată de un consilier USR

Aprobarea Programului de investiții al operatorului regional al serviciilor de utilitate publică, de alimentare cu apă și canalizare AQUATIM S.A. din surse proprii, pentru anul 2023, era doar un punct care nu părea să ridice probleme la vot. Doar aparent un proiect fără probleme, care ar fi trecut fără probleme la vot.

Dar, consiliera locală USR, Paula Romocean, a intervenit, spunând că e nemulțumită de modul în care societatea amintită închide șantierele după ce schimbă țevile din pământ. O sesizare corectă, uneori rămân efectuate lucrări de o calitate mai slabă. Dar, de asemenea, a mai spus că ar fi probleme cu niște sume de bani, care ar apărea și în bugetul de anul trecut, și în bugetul de anul acesta.

”Cred că cu toții am primit plângeri despre modul în care se execută lucrările de către Aquati, lucrările de înlocuire de conducte de canalizare și, de asemenea, am văzut în acest plan de investiții câteva chestiuni inexplicabile, în sensul că vedem lucrări care au fost incluse și anul trecut în programul de investiții cu o anumită sumă, cu care nu s-a executat nimic sau aproape nimic, iar anul acesta aceiași lucrare este inclusă din nou în plan cu o sumă mai mare. Sper că conducerea Aquatim va ține cont de aceste probleme și, în primul rând va executa cu mai mare atenție lucrările care se execută în acest moment”, a spus Romocean.

După care a apărut un dialog absolut fără rost pe acestă temă în care Simion Moșiu, de la PNL a întrebat dacă Romocean știe dacă acele lucrări sunt efectuate de Aquatim sau de un subcontractor. A intervenit și viceprimarul Rubel Lațcău, care a părut nemulțumit de intervenția lui Moșiu, căruia i-a atras atenția că la vot este cu totul altceva, ceea ce, poate, sugera că ambii consilieri sunt oricum pe lângă subiect.

Comentarii

comentarii