Acasă Actualitate Bulevardul Constructorilor din Timişoara devine Bulevardul Francesco Illy

Bulevardul Constructorilor din Timişoara devine Bulevardul Francesco Illy

DISTRIBUIȚI

bulevardul illy

Inventatorul aparatului automat de cafea, Francesco Illy, va avea în curând o stradă în Timişoara, după ce în luna aprilie a acestui an a fost declarat Cetăţean de Onoare al municipiului de pe Bega.

Propunerea a fost înaintată şi aprobată în şedinţa Comisiei de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la Străzi, Parcuri, Pieţe din cadrul Primăriei Timişoara, marţi, 6 august. Anunţul a fost făcut de viceprimarul Dan Diaconu, care explicat şi motivul pentru care bulevardul îşi schimbă numele: în Timişoara existau o stradă şi un bulevard cu acelaşi nume. Viitorul Bulevard Francesco Illy se află în zona Buziaşului, perpendicular pe Calea Stan Vidrighin.

Francesco Illy s-a născut în cartierul Iosefin, pe 7 octombrie 1892. Tatăl său a fost un tâmplar maghiar pe nume János, iar mama nemţoaică, Rössler Aloisia. A fost botezat la biserica catolică din Iosefin, a urmat cursurile şcolii elementare ale Liceului Piarist, iar în 1904 a absolvit şcoala secundară şi s-a mutat la Viena. La vârsta de 22 de ani el a fost recrutat în armata austro-ungară şi a luptat din 1914 pe aproape fiecare front din Primul Război Mondial. După război, a rămas cu sora sa la Trieste, în Italia. Francesco Illy a pus bazele celebrei companii producătoare de cafea, Illycaffe, în 1933. A creat primul aparat automat de cafea, numit „Illetta”, în anul 1935. Tot el a inventat sistemul de ambalare prin presurizare pentru păstrarea cafelei. Francesco Illy a decedat în 1956, la Trieste, iar fiul său, chimistul alimentar Ernesto Illy, a preluat conducerea companiei de cafea, care este la ora actuală la cea de-a treia generaţie Illy.

Scriitorul Emil Şain dă numele unei străzi noi

Viceprimarul a mai anunţat şi că o stradă din zona Mureş-Muzicescu va primi numele de Intrearea Emil Şain. Scriitorul timişorean Emil Şain a încetat din viaţă în decembrie 2012, la vârsta de 75 de ani. Cunoscut ca umorist şi poet, Emil Şain s-a născut în 1937, în localitatea timişeană Pustiniş.

Ambele propuneri de atribuire de nume vor fi supuse votului într-o viitoare şedinţă a Consiliului Local Timişoara. Printre propunerile care nu au fost aprobate de comisie s-a numărat şi schimbarea denumirii Pieţei Ionel I.C. Brătianu în Piaţa Martin Luther.

Tot în cadrul şedinţei Comisiei de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la Străzi, Parcuri, Pieţe, consilierul local Flavius Boncea a propus schimbarea denumirii Bulevardului Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României.

Comentarii

comentarii