Acasă Actualitate Când ne plimbăm prin Timişoara, o privire aruncată în sus, poate face...

Când ne plimbăm prin Timişoara, o privire aruncată în sus, poate face diferenţa dintre lumea asta şi cea de dincolo?

DISTRIBUIȚI

atentie cade tencuialaTimişorenii care locuiesc în cele 14.000 de clădiri istorice degradate în cele șase cartiere Iosefin, Elisabetin, Fabric, Fratelia, Mehala și Freidorf  au fost convocaţi la un nou atelierul de informare intitulat „Reabilitarea Clădirilor Istorice”, joi 22 iunie, seara, la Casa cu “Ax de Fier”.
 „Problemele des întâlnite în reabilitarea unei faţade” a fost  prezentarea făcută de ing. Sevastian Susaru în care a arătat punctual celor prezenţi, ce ar trebui să urmărească de la semnarea contractului cu arhitectul, cu firma constructoare până la finalul lucrărilor. Drepturile celor care deţin clădiri istorice au fost subliniate în câteva rânduri făcând referiri la Legea 422. Susaru a evidenţiat că lipsa implicării autorităţilor în protejarea clădirilor istorice a dus la dezastrul cu care se confruntă, astăzi, Timişoara. Al doilea punct al atelierului de informare a fost „Principalele cauze ale degradării unei clădiri istorice” prezentat de ing. Marius Dan Pascariu. Specialistul a evidenţiat cât de importantă este o lucare bine făcută la învelitoarele acoperişurilor. Cu acest prilej au fost prezentate şi fotografii realizate în cartierele istorice ale Timişoarei. Imaginile au trezit nelinişte în rândul celor prezenţi, înainte de a se aşeza la o terasă, ei vor aruncă o privire spre cornişă clădirii care umbreşte „spaţiul de relaxare”… în orice moment o „cărămidă zburătoare”, un „ornament răzbunător”, o tencuiala rebelă” poate urmă legile fizicii căzând peste paharele cu licori răcoritoare.
Specialiştii au mai adus în discuţie întreţinerea unei case. Dacă ea a fost reabilitată nu înseamnă că în următorii ani nimeni nu mai verifică starea tehnică a clădirii. Este obligatorie decolmatarea burlanelor de preluare a apei de ploaie. Una dintre concluzii a fost clară: când ne plimbam pe trotuarele Timişoarei, o privire aruncată în sus, poate face diferenţa dintre lumea asta şi cea de dincolo.
Pentru o informare corectă a timişorenilor referitor la implicarea societăţii civile în reabilitarea clădirilor istorice a fost invitată şi Expose Arhitecture, care prin arh. Laura Drascovici a prezentat proiectul „Adopta o casă” şi a adus clarificări la nelămuririle celor prezenţi referitor la acest program. Atelierul de informare organizat de Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timişoarei are şi o parte practică. În urmă problemelor aduse în discuţie de proprietarii de clădiri istorice prezenţi, specialiştii asociaţiei se vor deplasa la adresele menţionate pentru a evalua situaţia caselor  şi a-i consilia în demersurile lor de reabilitare a clădirilor istorice.

Comentarii

comentarii