Acasă Actualitate Capcanele bicicliştilor din Timişoara

Capcanele bicicliştilor din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Bicicliştii au multe bătăi de cap în Timişoara. Nu au peste tot încă piste de bicicletă şi în unele cazuri sunt nevoiţi să meargă “umăr la umăr” cu maşinile. Problema  e că marginea drumului e plină de capcane. Care de care mai „surprinzătoare”… Unele drumuri sunt ok, e adevărat, ca în palmă, dar pe altele greu reuşeşti să-ţi menţi stabilitatea. Pe unele drumuri (Divizia 9 Cavalarie ar fi un exemplu), asfaltul de la marginea drumului este vălurit şi e foarte periculos să ţii ghidonul drept. Trebuie să treci pe nişte „creste de munţi” şi poţi fi tot timpul în pericol în a aluneca pe vreun „versant”. Parcă asfaltul s-a întins pe drum, iar la margine s-a strâns ca un lanţ muntos. Un lanţ muntos cu multe riscuri, pe care, dacă apuci, ai toate şansele să te dai în vreo maşină, ori în trotuar. Nu prea ai cale de mijloc. Calea de mijloc e acolo, pe crestele lanţului muntos. Maşinile nu cunosc aceste „forme de relief” asfaltice, asta pentru că nu prea ajung cu roata pe acolo. Dar pot fi văzute şi pe Circumvalaţiunii, şi la fel pot fi văzuţi şi biciclişti care cu greu îşi ţin echilibrul din pricina lor.

Dacă vedeţi un canal descoperit – sesizaţi acest lucru imediat
Dar aceşti… munţi nu sunt singurii care-i încurcă pe biciclişti. Cei care preferă mersul pe două roţi mai au de furcă şi cu canalele colectoare de ape pluviale, cărora, în unele locuri, le lipsesc capacele. Dacă mergi puţin neatent pe una din aceste străzi, ai toate şansele să o iei în jos sau roata să ţi se afunde într-o astfel de capacană. Asta mai ales că unele sunt acoperite şi cu frunze tomnatice, în această perioadă. Practic, cu atâtea capcane în drumul tău de biciclist, abia dacă mai ai timp să fii atent şi la maşinile care trec pe lângă tine. Trebuie să ocoleşti aceste canale, pe marginea lor dinspre drum de multe ori. Oricum, sunt destule capcane pe partea carosabilă, în viaţa de biciclist. Nu ar fi rău dacă ele ar dispărea sau dacă pistele de biciclete ar fi mai multe şi mai bine proiectate. Cei de la Aquatim, prin biroul lor de comunicare, spun că aceste capace de canal, fie el colector sau nu, se fură foarte des. Iar atunci când sunt sesizaţi, înlocuiesc imediat piesa lipsă. Puteţi sesiza furtul acestor capace la telefon: 0256 201 362 – dispecerat central non-stop. Reprezentanţii Aquatim spun că răspund la orice sesizare şi înlocuiesc aceste capace imediat.

Neînţelegeri pe trotuar
Sunt numai câteva probleme, ele sunt mult mai multe. Dar, poate, cele mai grave probleme le aduc şoferii, care se fac că nu te observă sau pietonii care te apostrofează pe trotuar pentru că… foloseşti pista de biciclete. Sunt şi vor mai fi astfel de probleme. Dar trebuie să mai treacă timp şi să se mai schimbe puţin mentalitatea şoferilor şi a pietonilor (şi, de ce nu, a bicicliştilor) şi să fie mai toleranţi cu semenii pe două roţi. Şi bicicliştii (unii dintre ei) ar trebui să fie mai puţin agresivi, iar atunci când se află pe pista de biciclete să înţeleagă că nu sunt pe teritoriul lor şi celorlalţi le trebuie paşaport pentru a trece hotarul şi să trateze situaţiile în care pista le este ocupată cu mai multă bunăvoinţă. Dacă fiecare tabără ar lăsa de la ea, atunci ar fi mult mai bine. Poate şi zâmbetele ar fi mai multe pe stradă, în loc de feţe încruntate…

Comentarii

comentarii