Acasă Actualitate Caraş-Severinul are mai nou pe lângă Băile-Herculane apele termale de la Oraviţa

Caraş-Severinul are mai nou pe lângă Băile-Herculane apele termale de la Oraviţa

DISTRIBUIȚI

oravita strand termal 6Cărăşenii, dar şi turiştii, se pot bucura de acum, pe lângă celebrele ape termale din cunoscuta staţiune Băile-Herculane, de cele descoperite recent la Oraviţa.
Apele termale provin din surse situate la mare adâncime, care au fost descoperite prin foraje executate, cu 30 de ani în urmă, pentru ferma zootehnică ce funcţiona în zonă. În anii 90, un investitor privat a cumpărat fosta fermă de stat, însă nu s-a folosit de apa termală, care a fost lăsată să curgă pe câmp. În urmă cu aproximativ cinci ani, un alt investitor s-a hotărât să o valorifice şi să o redea populaţiei. Pentru sezonul cald, au fost deschise ştrandurile în aer liber, iar pentru sezonul rece, funcţionează, de acum, şi strandurile acoperite, unul pentru adulţi şi unul pentru copii.
„Deocamdată, doar ştrandurile sunt gata, dar avem şi un mini-bar, un restaurant şi sala de biliard. În perspectivă, va fi înfiinţată şi o sală de fitness şi saună, practic, va fi un mic centru SPA”, a declarat Mira Apostolescu, managerul Ştrandului Termal din Oraviţa.
Pe lângă multele obiective turistice pe care le oferă zona Oraviţa, de acum, cu siguranţă, şi apa termală va fi o atracţie pentru turişti. Cei care trec pragul ştrandului sunt din Oraviţa, Moldova Nouă, Reşiţa, Anina, Bocşa, dar şi din judeţul Timiş.
„Cei din judeţul Timiş susţin că este mult mai ieftin să vină aici, decât să meargă până la Szeged, în Ungaria. Şi noi avem ape termale cu beneficii extraordinare asupra sănătăţii. Este păcat să mergem în altă ţară când de acum ni se oferă aceleaşi beneficii şi la noi”, afirmă Mira Apostolescu.
Tot aici sunt organizate şi cursuri de iniţiere în înot, pentru copiii începând cu vârsta de trei ani, dar şi pentru adulţi.
Beneficiile apelor termale sunt bine cunoscute, dar aici vin şi persoane care doresc doar să se relaxeze. Oamenii spun că sunt mulţumiţi de faptul că şi sudul Banatului beneficiază de o asemenea locaţie.
Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, dr. Dragoş Luca, rezultatele analizelor efectuate de Laboratorul de Încercări Ape Minerale şi Nămoluri Terapeutice din INRMFB Bucureşti arată că apa termală de la Oraviţa are calităţi fizico-chimice şi microbiologice cu efecte terapeutice pentru cura externă în mai multe afecţiuni, printre care, reumatisme cronice degenerative, respectiv, artroze ale coloanei vertebrale, şold, genunchi, mână sau picior, reumatisme abarticulare, adică tendinite, tendosinovite sau bursite.
Totodată, apa are efecte terapeutice în afecţiunile post-traumatice ale aparatului locomotor şi afecţiuni neurologice cronice periferice, şi anume, leziuni ale nervilor periferici.
Dragoş Luca subliniază, însă, că pentru persoanele bolnave, tratamentul cu factori naturali terapeutici se face numai la recomandarea şi sub supravegherea medicului specialist.

Comentarii

comentarii