Acasă Cultura Cartea zilei, la Timișoara: Făgetul în ilustrate de epocă, autori Thomas Remus...

Cartea zilei, la Timișoara: Făgetul în ilustrate de epocă, autori Thomas Remus Mochnacs și Dumitru Tomoni

DISTRIBUIȚI

Cartea zilei, la Timișoara: Făgetul în ilustrate de epocă, autori Thomas Remus Mochnacs și Dumitru Tomoni, apărută la editura Eurostampa! În reperele cronologice sunt prezentate date importante, începând cu anul 1228, când a fost prima atestare documentare a zonei Făget, până în anul 2018, în data de 5 noiembrie, când a avut loc inaugurarea grădiniței din partea românească, iar în 29 noiembrie, s-a dezvelit monumentul eroilor făgețeni.

Oraşul este situat în partea de nord-vest a muntilor Poiana Ruscă, pe şoseaua naţională DN 68 A Ilia-Lugoj şi linia CFR 212.
Dinspre valea Mureşului localitatea este accesibilă, fie direct de la Săvîrşin, pe un drum modernizat de 22 Km., fie prin Ilia.

Trecând prin Făget semnalăm pe terasa inferioară a râului Bega, la marginea de nord a localităţii, urmele unei fortificaţii medievale atestate la 1548. Cetatea este parţial cercetată şi restaurată.

Făgetul este centrul unei zone etnofolclorice distincte (port popular, monumente de arhitectură veche românească, folclor). In centrul oraşului se află complexul turistic “Padeşul”, cu un hotel de 43 de locuri, situat pe artera principală la cateva sute de metri de cotul şoselei de unde se desface drumul spre Săvârşin.

În acest loc se află busturile lui Eftimie Murgu si Victor Feneşiu. În faţa liceului se află bustul lui Traian Vuia, iar la o distanţă de câteva sute de metri o modernă bază de agrement cu bar, terasă şi un bazin de dimensiuni olimpice. Gara este situată, de asemenea pe artera principală, la ieşirea spre Lugoj.

Din apropierea gării se desprinde un drum modernizat care leagă Făgetul direct cu masivul Poiana Ruscă prin localităţile Drăgsineşti şi Gladna.

În Făget trăiesc un număr de 7.201 locuitori.
Populaţia activă este in numar de 5.970 persoane dintre care femei sunt 3.065 iar bărbaţi sunt 2.905.

Populaţia angajată numară 2.957 angajaţi dintre care femei sunt 1.232 iar bărbaţi 1.725.
Repartiţia populaţiei pe paliere de vârstă se face asfel: * 18-28 ani: 2.089 persoane; * 29-39 ani: 1.791 persoane; * 40-59 ani: 1.194 persoane; * peste 60 ani: 896 persoane.

Populaţia este implicată în urmatoarele activităţi: -industrie: 1.800 persoane, -servicii: 1.670 persoane, -agricultură: 2500 persoane.

Localitati infratite: Aletea (Elek) din Ungaria, Cervinara din Italia, Comunitatea Comunelor din Mirebellois din Franţa.

Comentarii

comentarii