Acasă Cultura Cel mai cunoscut dramaturg român contemporan participă la două evenimente la Timişoara

Cel mai cunoscut dramaturg român contemporan participă la două evenimente la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Matei visniecDublă lansare la Librăria Cartea de Nisip

Scriitorul Matei Vişniec, cel mai important dramaturg român în viaţă, cu piese jucate în peste 30 de ţări, se va afla la Timişoara, joi, 14 februarie 2013.

Librăria Cartea de Nisip (str. V.V. Delamarina nr. 1) găzduieşte, de la ora 17.00, lansarea volumelor „Procesul comunismului prin teatru” şi „Cabaretul cuvintelor”, ambele scrise de Matei Vişniec. Volumele vor fi prezentate de scriitorii Cornel Ungureanu, Daniela Magiaru şi Robert Şerban.

 

„«Procesul comunismului prin teatru» propune în primul rând o invitaţie la reflecţie şi poate relansa discuţia despre crimele comunismului, despre eroi şi antieroi. Autorul se teme, asemenea unui personaj din una dintre piesele sale, că memoria se va fărâmiţa şi că oamenii vor începe să uite. De aceea scrie“, spune Daniela Magiaru, critic de teatru, autoare a unor cronici dramatice şi studii de critică literară în diverse reviste culturale, autoarea unei cărţi despre Matei Vişniec, apărută în 2010 la Editura Institutului Cultural Român.

Matei Vişniec – spectator la propria piesă, jucată la Timişoara

După evenimentul de la Librăria Cartea de Nisip, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara organizează o altă întâlnire cu autorul Matei Vişniec. Aceasta va avea loc tot joi, 14 februarie 2013, însă de la ora 19.00. Evenimentul este prilejuit de un spectacol-lectură special, „Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”, în lectura actorilor Magyari Etelka şi Balázs Attila.

„Povestea urşilor Panda este, cu siguranţă, una dintre cele mai lirice piese ale lui Matei Vişniec. Poeticitatea este aici respirată prin replicile personajelor, dar şi prin structura textului şi, mai ales, desfăşurarea ei. O poveste de dragoste trăită de El şi Ea până la consecinţele extreme, o poveste care îşi devorează şi îşi preschimbă, la propriu, actorii – îi transpune în altă viaţă. Cheile de lectură permit descifrarea poveştii ca vis sau fantezie”, spune aceeaşi Daniela Magiaru.

Seara se va încheia cu o discuţie cu publicul, la care vor participa Matei Vişniec, Magyari Etelka şi Balázs Attila. Discuţia va fi moderată de Daniela Magiaru. Lectura este în limba maghiară, însă se asigură traducere la cască în limba română. Intrarea la spectacol este gratuită.

Despre Matei Vişniec

Matei Vişniec s-a născut în 1956, la Rădăuţi. A scris poezie încă din copilărie, a debutat în revista „Luceafărul” în 1972 şi apoi în volum în 1980. A studiat filozofia la Bucureşti, a devenit membru fondator al „Cenaclului de luni”, s-a remarcat ca dramaturg chiar şi când piesele îi erau interzise. În 1987 a fugit din România şi a cerut azil politic în Franţa. A obţinut cetățenia franceză în 1993. În prezent locuieşte la Paris, unde este jurnalist la Radio France Internationale şi colaborează la câteva reviste franceze. Numele său s-a aflat pe afişe în peste 30 de ţări. După 1989, a devenit autorul cel mai jucat în România. În octombrie 1996, Teatrul Naţional din Timişoara a organizat un festival „Matei Vişniec”, cu 10 dintre piesele sale, prezentate de 12 trupe teatrale.

Comentarii

comentarii