Acasă Actualitate Cel mai frumos Târg de Crăciun din Europa este la Budapesta. Numeroși...

Cel mai frumos Târg de Crăciun din Europa este la Budapesta. Numeroși timișoreni îl vizitează – foto

DISTRIBUIȚI

Pe baza voturilor călătorilor din 168 de țări din întreaga lume, organizația European Best Destinations (EBD) a publicat lista celor mai frumoase piețe europene de Crăciun. Piața de Crăciun „Karácsonyi Vásár“ din Budapesta a devenit pentru a patra oară cea mai bună piață de Crăciun din Europa.

Faimosul Târg de Advent şi Crăciun de la Budapesta se întinde în două piețe centrale: Vörösmarty și în fața Basilicii Sfântul Ștefan, în zonă faimoasei străzi Vaci utca.

Una din principalele atracţii ale capitalei Ungariei în perioada sărbătorilor de iarnă este vizitată în luna decembrie de milioane de turişti sosiţi de pe toate continentele. Este și printre destinaţiile preferate ale bănăţenilor, care pot călători rapid şi sigur pe autostradă.  

În topul European Best Destinations au fost clasate 20 de târguri. Locul secund, o surpriză, a fost ocupat de Târgul de Crăciun de la Craiova. În Top 10 urmează Metz (Franța), Poznan (Polonia), Montbeliard (Franța), Riga (Letonia), Govone&Asti (Italia), Birmingham (Anglia), Madeira (Portugalia) și Valkenburg (Olanda). Târgul de Crăciun de la Bruxelles e pe 11, cea de la Viena e pe 14, iar cea de la Praga pe 18.

Târgurile câștigătoare sunt promovate pe tot parcursul anului purtând titlul de „Cel mai bun târg european de Crăciun”.

Ce îl face un târg special

Toate produsele trebuie să fie realizate din materiale naturale şi manual, indiferent dacă e vorba de produse artizanale sau cadouri. Pot fi găsite păpuşi din ceramică, căciuli confecţionate din piele de ied, genţi de piele, obiecte din lemn, decoraţiuni din fân şi multe altele. Artizanii şi artişti vând ei înşişi produsele manufacutrate.

În cele peste o sută de căsuţele de lemn se comercializează doar produse artizanale tradiţionale şi decoraţiuni de Crăciun, toate fiind certificate de un juriu al Uniunii Asociaţiei de Artă Populară din Ungaria.

Există şi un spaţiu destinat deliciilor culinare, unde poate fi degustată o mare varietate de reţete tradiţionale de Crăciun, tocăniţe, fripturi sau sarmalele, mâncărurile tradiţionale maghiare, de la păstrăv la grătar de cărbuni, porc fript, gulaş de peşte sau maioş. 

Te poţi încălzi la un vin fiert cu scorţişoara şi alte arome îmbietoare, pentru că meniul târgului de Crăciun de la Budapesta include şi o lungă listă de băuturi, mai mult sau mai puţin alcoolice. Nu lipsesc nici dulciurile, în topul listei fiind toate varietăţile de marţipan şi ciocolată. Se pot găsi castane prăjite, colacii Kurtos sau langoşi.

În zonă sunt concerte, dar și un patinoar pentru vizitatori.

Târgul și-a deschis porțile în 17 noiembrie și este deschis până în 1 ianuarie 2024.

Comentarii

comentarii