Acasă Economic Cifra de afaceri a Smithfield Ferme a crescut în acest an cu...

Cifra de afaceri a Smithfield Ferme a crescut în acest an cu 20%

483
DISTRIBUIȚI

Smithfield Ferme, filiala locală a producătorului american de carne de porc, a înregistrat în acest an o creştere a cifrei de afaceri de peste 20%, ca urmare a finalizării unei noi ferme. De asemenea, compania a încheiat anul cu profit operaţional, ca urmare a programelor de reducere a costurilor.
„La sfârşitul acestui an, Smithfield Ferme a înregistrat profit operaţional. Conform planurilor noastre iniţiale, compania a reuşit deschiderea şi începerea populării fermei de scroafe Gătaia Nouă – o investiţie greenfield de 25 milioane de dolari. Prin punerea în funcţiune a acestor noi obiective – precum şi a altora, aflate în diferite stadii de dezvoltare, am înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu peste 20%”, a declarat pentru Business Standard Bogdan Mihail, directorul general al companiei. În 2008, Smithfield Ferme a înregistrat o cifră de afaceri de 120 milioane de euro.
Investiţia greenfield de la Gătaia Nouă a majorat capacitatea de producţie cu 25%, iar programul de dezvoltare va continua şi în 2010-2011 pentru creşterea în continuare a capacităţii de producţie cu 10%, în funcţie de condiţiile viitoare ale mediului economic. Programul investiţional va continua şi în 2010, iar strategia de dezvoltare include o creştere a cifrei de afaceri cu 10%, prin punerea în funcţiune a 12 îngrăşătorii, construite şi operate conform normelor Uniunii Europene.
Programul, denumit “contract grower”, se adresează fermierilor locali independenţi, şi reprezintă un parteneriat pentru instituirea şi operarea unui număr de 100 – 150 ferme de creştere şi îngrăşare a porcinelor, cu o capacitate de 2.000 – 8.000 de animale. În prezent, există peste 40 de astfel de proiecte în diverse stadii de dezvoltare pentru obţinerea fondurilor europene. Începând cu anul 2004, Smithfield Ferme a dezvoltat până în prezent un număr de 47 de ferme, dintre care cinci ferme de scroafe şi 42 de îngrăşătorii, în mare parte în regim greenfield, şi două fabrici ultramoderne de nutreţuri combinate. Fermele Smithfield deţin peste 50.000 de scroafe şi cresc peste 850.000 de porci comerciali pe an. Compania a investit în România peste 500 milioane de dolari, cele mai mari din agricultură.
Deşi în acest an a apărut şi s-a extins epidemia de gripă porcină, aceasta nu a afectat operaţiunile Smithfield în România. “În cadrul fermelor de suine din România nu s-au depistat cazuri de gripa A H1N1, iar operaţiunile Smithfield în România nu au fost afectate de apariţia virusului H1N1. Fermele noastre dispun de proceduri si echipamente performante de bio-securitate şi sănătate a animalelor, fiind monitorizate în permanenţă de către echipe de medici veterinari specialişti, care asigură respectarea tuturor standardelor de sănătate animală şi bio-securitate în vigoare”, a precizat Bogdan Mihail. De asemenea, personalul Smithfield este zilnic monitorizat din punct de vedere al stării de sănătate pentru a preveni orice posibil contact între animale şi persoanele posibil bolnave de gripa sezonieră. În prezent, doar 30% din carnea de porc consumată în România este produsă în ţară, restul de 70% provenind din import.
Pe lângă divizia de ferme zootehnice, Smithfield Ferme administrează circa 20.000 ha teren agricol, în judeţele Timiş şi Arad. Grupul american Smithfield mai deţine în România compania de distribuţie Agroalim, precum şi un pachet de 50% la Frigorifer Tulcea.

Comentarii

comentarii