Acasă Actualitate Cine sunt sârbii de la Hefestos Capital care au cumpărat TMK Reșița...

Cine sunt sârbii de la Hefestos Capital care au cumpărat TMK Reșița de la ruși

DISTRIBUIȚI

Compania de investment banking Hefestos Capital, controlată și condusă de sârbii Milutin Nikolic și Pavle Kavran, care a cumpărat de la grupul rus TMK producătorul român de țevi Artrom, cu fabrici la Slatina și Reșița, peste 2.300 de angajați și rulaj anual de 2 miliarde lei, este urmașa Citadel Investment, cea mai importantă firmă de consultanță și intermediere în privatizări din Serbia, din perioada când statul vecin își vindea masiv active, după războaiele care au devastat republicile fostei Iugoslavii, relevă date analizate de Profit.ro. Citadel Investment a intermediat tranzacții de privatizare de companii de stat sârbești în valoare de 8 miliarde de euro în 8 ani, în perioada 2001-2008.

″Pare că această firmă de consultanță financiară a privatizat practic toată Serbia″, scria în 2008 publicația sârbă Politika, care preciza că, în unele cazuri, Citadel a făcut consultanță la privatizări pentru Guvernul de la Belgrad și diferite instituții ale acestuia, iar în altele – pentru cumpărătorii privați. Sursa citată reda atunci și speculații potrivit cărora succesul Citadel s-ar fi datorat și faptului că unii dintre membrii echipei de management lucraseră anterior în structuri de stat responsabile cu privatizarea. De exemplu, chiar co-fondatorul Pavle Kavran fusese angajat în calitate de consilier la Ministerul Federal pentru Relații Economice Externe al Serbiei. Compania a infirmat interpretarea, arătând că, în cele mai multe cazuri, a obținut contracte de consultanță la privatizări în urma unor licitații.

Printre cele mai răsunătoare privatizări intermediate de Citadel s-au numărat preluarea de către Fiat a pachetului majoritar de acțiuni la producătorul auto Zastava, cumpărarea de către norvegienii de la Telenor a operatorului de telefonie mobilă Mobi 063, dobândirea controlului asupra companiei petroliere Beopetrol de către rușii de la Lukoil, vânzarea de către statul sârb a băncilor Vojvođanska, Panonska și Niška, precum și a celor mai importante fabrici de tutun și țigări din Serbia. Milutin Nikolic, unul dintre co-fondatorii Citadel Investment, actualmente Hefestos Capital, a participat în 2011-2012 la oferta de vânzare de către statul român a unei cote de 9,84% din capitalul OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, ofertă eșuată în cele din urmă din cauza cererii slabe, în condiții de piață nefavorabile. Nikolici a lucrat la această tranzacție nereușită, din care Ministerul Economiei de la București spera să încaseze cel puțin jumătate de miliard de euro, pentru banca rusă de investiții Renaissance Capital, liderul consorțiului de intermediere din care mai făceau parte EFGEurobank Securities, BT Securities și Romcapital.

Nikolic (52 de ani) a plecat de foarte tânăr din Serbia, în Elveția, unde a făcut liceul. Ulterior, a finalizat studii de economie la universitățile din St. Gallen și Lausanne și și-a luat MBA-ul la Harvard în SUA. A lucrat pe Wall Street, iar după aceea a înființat un fond de investiții la Londra. După recesiunea occidentală din 2001, s-a întors în Serbia imediat după terminarea războaielor și a înființat Citadel Investment, la vârsta de 30 de ani.

 Celălalt co-fondator, Pavle Kavran, a avut un parcurs asemănător, cu studii la Clark Univesity din SUA.

″Suntem încântați să anunțăm că am achiziționat 100% din compania Artrom Steel Tubes, cel mai important grup industrial din România și unul dintre liderii producției de țevi premium cu aplicații speciale din Europa. Timp de 21 de ani, misiunea Hefestos Capital a fost să consilieze și să dezvolte companii și branduri de top din sud-estul Europei, să readucă în prim-plan lideri vechi și să creeze campioni noi. Achiziția companiei Artrom ne va permite să-i oferim o nouă perspectivă și suntem nerăbdători să lucrăm împreună cu managementul companiei, cu echipa de specialiști, dar și cu autoritățile române, furnizorii și clienții noștri din toată lumea, ca să dezvoltăm mai departe potențialul Artrom Steel Tubes″, a declarat săptămâna trecută Milutin Nikolic, după preluarea companiei controlate anterior indirect de către magnatul rus Dmitri Pumpianski, aflat din martie 2022 pe lista persoanelor din Federația Rusă sancționate de UE ca urmare a agresiunii militare a Kremlinului împotriva Ucrainei.

Hefestos Capital, cu birouri la Belgrad, Viena și Dubai, a anunțat că cumpărat de la grupul rus TMK întreaga divizie germană TMK Europe, care are în componență și firma românească TMK Artrom SA, cu operațiuni industriale la Slatina și Reșița.

Comentarii

comentarii